Posouvání hranic lidskosti, které tak moc vypovídají o nástupu fašismu na všech frontách….

27. 9. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

Utopené děti, narychlo postavené zdi, ploty z ostnatých drátů, přeplněné koncentrační tábory a vlády soupeřící o to, která bude s migranty nakládat hůř a která jim vyhnanství a těsný únik a vyčerpávající cestu do bezpečí co nejvíce znepříjemní - všechny tyto morální nehoráznosti zajímají veřejnost ještě méně a "do zpráv" se dostanou málokdy.

(Zigmund Bauman, Cizinci před branami, 2017)


Film Hranice a "neuvěřitelné verbální útoky" na Agnieszku Holland, která patří do polské a světové kinematografie stejně jako Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieślowski a celá ta polská filmová vlna "morálního neklidu" (1976 - 1981). Nejen moji generaci formovala tato skupina polských režisérů ve filmových klubech v osmdesátých letech dvacátého století.

S hlubokými  obavami myslím v těchto dnech na tuto statečnou ženu plnou soucitu s každým trpícím, který se na této planetě vyskytuje, což pivní fašisté, ideologové a političtí poskoci všech dob a režimů nikdy nepochopí a tyto lidi nenávidí. Ano, tato světová filmová režisérka je přirovnávána současnými polskými vysokými politiky k Stalinovi a Hitlerovi a jejich filmové propagandě….

To, co se v současné chvíli odehrává nejen v Polsku, je však tak morálně nesnesitelné, že by člověk čekal, že i většina českých politiků odsoudí tento akt zdivočelých polských pravicových nacionalistů, který rozpoutal doslovný lynč na umělce. Zejména, když se jedná o starší dámu, která má tak blízko k českému filmovému prostředí (studovala v Praze FAMU a zejména v posledních letech zde často pracuje).

A slova českých, vládních nebo opozičních politiků? Slyšíte to hromové ticho?


 
Zrovna v nedělní, další zbytečné debatě se sešli na jedné straně stolu jeden politik a politička, kteří mají jako jedny z mála ostatních veřejných činitelů určitou občanskou a kulturní minulost.

"Saša" Vondra, symbol mé generace statečného mládí a odporu proti komunismu v osmdesátých letech dvacátého století, nejmladší mluvčí Charty 77, člověk, který se podílel na vzniku Revolver revue. Po listopadu 1989 (nejen pro mne) - určitý myšlenkový nástupce Václava Havla. Jeho osobní příběh posledních čtyřiatřiceti let je mé největší osobní zklamání české polistopadové politiky. A tak sleduji naprostý opak sebe sama před pětatřiceti lety - nevidím již milého, chytrého mladého muže, který moderuje ustavující schůzi OF v Činoherním klubu v listopadu 1989. Dnes svými názory a svým hodnotovým světem připomíná Vondra Orbána a Kaczyńskeho. Všemu citlivému, životnému, nadějnému se vysmívá a ekologické politiky nazývá v diskuzi pošuky.

A vedle něj sedí Olga Richterová, která by mohla být jeho dcerou a která se na Praze 10 velmi statečně společně s Renatou Chmelovou postavila politicko/byznysové mafii v režii zastupitele a pumpaře Tomáše Hrdličky a party kolem nejmladšího pražského starosty všech dob - Milana Richtera. 

V tu dobu jsem ji poznal jako velmi sociálně citlivou mladou ženu, která se zajímala také o kulturu. 

Pamatuji se, že mi říkala, že kvůli poezii geniální ruské básnířky Mariny Cvetajevové - se naučila rusky, aby ji ji mohla číst v originále. Dnes sleduji v televizi úplně jinou političku, která si notuje s Vondrou ( a s přátelským smíchem se jen mírně vymezuje k jeho nehorázné povýšenosti, mužské hlouposti a ješitnosti). 

Na co Vondra potřeboval desetiletí, to dohání Richterová během několika let. Teď v dresu neoliberální vlády je tato politička úplný opak tehdy její osobou prosazované sociální politiky minulého volebního období.

V těchto chvílích si člověk vždy uvědomí právě ty věčné HRANICE jako metafory dnešní doby. Hranice našich povah, ambicí, ješitnosti, sobectví a hlavně - naší lidskosti v nejširší podobě….

Ta pomyslná hranice se každým dnem velmi nebezpečně posunuje k sobectví, lhostejnosti, dokonce i k radosti ze zasloužených lidských tragédií (nemají zde tito lidé přece co dělat). Hranice mozkem zakázaného soucitu srdce - nás vede k obhajobě nesmyslné a zbytečné tvrdosti ke všem obětem této doby. Já ji sleduji zděšeně každý den…

Bůh ochraňuj paní Agnieszku Holland, objímám Vás paní režisérko! Dávejte na sebe veliký pozor!





4
Vytisknout
6254

Diskuse

Obsah vydání | 29. 9. 2023