Adidas uvedl na trh boty, v nichž Assefaová zaběhla rekord, v ČR za 12.999 Kč

foto Etiopská běžkyně Tigist Assefaová v cíli Berlínského maratonu, 24. září 2023.

Berlín - Společnost Adidas uvedla na trh běžecké boty, ve kterých Etiopanka Tigist Assefaová překonala v neděli světový rekord v maratonu. Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi testuje horní hranici trhu s běžeckými botami, napsala agentura Reuters. V České republice je cena modelu Adizero Adios Pro Evo 1 stanovena na 12.999 Kč. Boty jsou navrženy pro uběhnutí jednoho maratonu.

Firma Adidas, její větší rival Nike a další sportovní značky v segmentu špičkových běžeckých bot, označovaných jako supershoe, soupeří již několik let, přesněji od doby, kdy byly uvedeny na trh boty se silnou vrstvou tlumicí pěny a destičkou z uhlíkových vláken.

Model stojí přibližně dvakrát tolik než odpovídající model Alphafly 2 od Nike, upozornila Reuters. Tomu zhruba odpovídá i cena uváděná na české mutaci webu Adidasu v poměru k tomu, za kolik se prodává zmíněný model bot společnosti Nike na českém trhu.

"Ta cena je prostě šílená," konstatoval Harry Swinhoe, zakladatel amatérského běžeckého klubu Grove Lane Runners v jihovýchodním Londýně. "Lidé se pro ně pohrnou, ale zajímalo by mě, jestli průměrný běžec skutečně pocítí výhody," dodal.

Boty váží pouhých 138 gramů, ale nejsou odolné. Jsou určeny k uběhnutí jednoho maratonu (42 kilometrů), včetně předcházejícího rozběhání. Náklady na jeden kilometr tak činí zhruba 310 Kč.

Adidas model propaguje jako boty, které překonávají světové rekordy. "Jedná se o botu optimalizovanou pro rychlost, a ne pro trvanlivost," uvedla společnost.

Assefaová tento víkend v Berlíně překonala světový rekord o více než dvě minuty. Do cíle doběhla s časem 2:11:53 hodiny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď