Maďar Norbert Kiss v pohodě a suverénně obhajil titul

Goodyear FIA ETRC Kiss obhajuje titul, Recuenco vítězí poprvé

 

Závod 24 h Camions Le Mans mají za sebou účastníci FIA ETRC ve Francii. Zkrácený okruh Bugatti nabídl opět zajímavé souboje, i když tento okruh má dost zatáčkovitý charakter a na dlouhých rovinkách platí omezení na 160 km/h pro každého, a tak se místa na předjíždění hledají obtížně a není nouze o odlétávající plasty, nebo souboje kolo na kolo.

 

První den na 24 h Camions nabídl krok blíže k titulu pro Norberta Kisse, který se svým manem letos vládne pořadí FIA ETRC. Nic nenasvědčovalo tomu, že by letos titul neměl obhájit ani ve Francii, která zůstala předposlední zastávkou na pouti FIA ETRC v letošním roce a závody společně okořenilo francouzské mistrovství, kde jezdí též Buggyra a syn Fabiena Calveta. Mnozí vědí, že tento funkcionář také aktivně závodil a ne špatně. Jablko tedy nepadlo daleko od stromu a Teo Calvet jde v jeho šlépějích.

 

První závod vyhrál v Le Mans Norbert Kiss. Kdo by pochyboval, že letos nevyhraje, když jeho sezóna má už své zlaté náboje uklizené ve vitrínách. Co mohl, tak vyhrával, nejlépe kvalifikaci a pak všem ujížděl při startech, tak jako zde. Druhé místo si odvezl z první jízdy Jochen Hahn na ivecu a třetí plac patří Steffi Halm, která měla dost smůly a některé závody pro kolize nedokončila. Šestý skončil Rodriguez, kterému závod v Zolderu velmi svědčil a bojuje o titul v Promoters Cupu. Pro body dojel i Recuenco a Hecker se scanií. Norbert Kiss zaznamenal své letošní 21 vítězství.

Druhý závod v obráceném pořadí prvních osmi jezdců už musí jezdci tvrdě bojovat. I tak se dá vyhrávat, ale jen za určitých okolností a zatáčkovitá trať v Le Mans jich mnoho neposkytuje. Ani Kiss tentokrát nenašel skulinku a skončil třetí za Albacetem a vítězným Britem Jamie Andersonem, který tak se svým manem dokázal získat další cenné body do pořadí FIA ETRC a škoda, že nestihl úvodní klání v Misanu.

Steffi Halm dokázala zajet opět čtvrtá, tak konečně může být s bodovým přídělem spokojená. Její iveco dokázalo za sebou udržet i bojovníky o druhé místo Saschu Lenze i Jochena Hahna.

 

Třetí závod měl být jasno záležitostí Norberta Kisse, ovšem díky Kursimovi byla vyvěšená červená vlajka a závod musel být poté restartován. Po restartu ovšem Sascha Lenz před sebe Kisse nepustil. Ale neradoval se dlouho a další vítězství Norberta Kisse bylo nasnadě. Druhý Lenz pak odolal jak Jochenu Hahnovi, tak i Albacetemu. Ten čtvrtým místem zařídil svému týmu společně s Kissem vítězství mezi týmy. Recuenco se překvapivě dostal na osmé místo a do druhé nedělní jízdy jel z pole position. Dosud nevídaný jev.

 

Čtvrtý závod začal pole position Luise Recuenca ze Španěska s ivecem. Dokonce se na začátku závodu zdálo, že soupeřům odjíždí a držel náskok tří vteřin. Vřelo to ovšem i vzadu, kde měli jezdci zájem o body do Promotérs Cupu, ale i o body do klasifikace FIA ETRC. Do poslední jízdy se vydal i José Rodriguez a společně s José Eduardem byli v poli Portugalci hned dva a bylo to znát. Vláček bojoval tak dlouho, až ujel Faasovi se scanií, ale i dost masírovanému Newellovi. Recuenco si vypočítavou a velmi přesnou jízdou dojel pro své první vítězství ve FIA ETRC a nedopřál druhém Hahnovi a třetímu Albacetemu vítězný pohár. Kiss předvedl tuhý boj s Albacetem, ale Španěl ho nepustil, i když Maďar chodil na brzdy později a párkrát se o něj opřel, tak ho předjet v Le Mans nedokázal. Šesté místo veze z Le Mans Mark Taylor a osmé José Rodriguez. Dojel tak pro několik bodů hned za José Eduardem. Po souboji na trati bohužel se odporoučela do depa Steffi Halm, neb ji soupeři poškodili zásobník chladící brzdy, a tak vodu vyšplíchala na trať a skončila.

 

Norbert Kiss letos obhájil titul evropského šampióna a po závodech v Le Mans ho nikdo nemůže předstihnout. Celkem příznivě se boj o druhé místo vyvíjí pro Jochena Hahna, ale tuhý boj bude následovat ve Španělsku, kam FIA ETRC zavítá k poslednímu závodu sezóny 2023. Tam bude domácí pilot Albacete chtít moc ty dva body na Saschu Lenze stáhnout a dojet si na domácí půdě pro evropský bronz. Adam Lacko zatím drží 12 místo, ale absolvoval jen jeden víkend v Mostě a Buggyra se do FIA ETRC zatím zpět nechystá.

 

Vláďa Rožánek,

Goodyear FIA ETRC 2023