Plzeň zvedly nové tváře v sestavě, obměna už musela přijít. Vůči Koubkovi jsem byl nejdřív skeptický, přiznal Rajnoch

Plzeň zvedly nové tváře v sestavě, obměna už musela přijít. Vůči Koubkovi jsem byl nejdřív skeptický, přiznal Rajnoch
ROZHOVOR

Nejdřív výhra 7:1 ve Zlíně, pak 6:2 doma s Pardubicemi. Mezitím vítězný vstup do Konferenční ligy. Fotbalisté Plzně prožívají parádní období, uspěli už ve dvanácti soutěžních zápasech v řadě. To je nový klubový rekord, navíc i hra má skvělé parametry. Otázkou je, zda to vydrží i v sobotu, kdy viktoriány čeká souboj na půdě mistra. “Viktorka sice hraje fakt dobře, zlínská Letná je však přece jenom trochu jiná než ta na Spartě. I v Praze si to ale může Plzeň rozdat úplně na férovku. O to hezčí zápas by to mohl být,“ prorokuje expert O2 TV Sport Jan Rajnoch v rozhovoru pro eFotbal.cz.

Co říkáte na to, jakým způsobem se Plzeň rozjela?

"Před Plzní klobouk dolů. Když v létě oznámila příchod trenéra Míry Koubka, přiznám se, byl jsem vůči tomu trochu skeptický. Zároveň jsem si ale říkal, že v kombinaci se začínajícím koučem Honzou Trousilem by to možná mohlo fungovat. Bylo mi totiž jasné, že tam Míra Koubek bude plnit roli spíše mentora. Navíc je to trenér, co se neustále vzdělává, co i ve svém věku sleduje trendy. Nakonec mi to tedy začalo dávat smysl."

Vstup do sezony ale dobrý vůbec nebyl…

"Trenér Koubek chtěl vsadit na osvědčenou sestavu, brzy ale poznal, že ji prostě musí změnit. Bylo třeba to výrazně okysličit a on se nebál to udělat. Od vydřeného postupu přes Dritu do 3. předkola Evropské konferenční ligy se pak všechno obrátilo. S novými hráči v sestavě začala Plzeň zase vyhrávat. Získala herní tvář. Hlavně díky tomu se tak zvedla."

Trenér Koubek obrovsky pozvedl i Hradec, jeho konec tam ale proběhl dost neslavně. Na povrch prosakovaly informace o tom, že svou extrémní náročností si spoustu lidí poštval proti sobě. Jaký názor na něj máte vy?

"Jako trenéra jsem ho nikdy nezažil, jen ze hřiště či z televizního studia. Ale můžu vám říct, že ho beru jako obrovského odborníka. Vážně jde s dobou a posouvá se. Má zcela jasnou představu, co od svého mužstva chce, v první řadě je to naprostá disciplína. Něco takového nemusí být každému vždy po chuti a pak mohou vznikat problémy. Navíc dobře vím, že s ním není úplně jednoduché vyjít, když někde působí už delší čas. Vztahy se rozbily i naposledy v Hradci. Pohár asi přetekl, v Plzni ale dostal trenér Koubek novou motivaci. Myslím, že je to dost znát."

Plzeň hraje výrazně ofenzivněji než dřív. A důležitou roli v tom hraje útočník Rafiu Durosinmi, který v hierarchii přeskočil Tomáše Chorého. Neměl se k témuž kroku odhodlat už na jaře Michal Bílek?

"Já myslím, že i trenér Bílek dával Durosinmimu prostoru celkem dost. I díky tomu si Rafiu vybojoval smlouvu, na českou ligu je to rozhodně nadstandardní hráč. Navíc pod Koubkem ještě roste. Skvělý tah od vedení, že ho v létě získalo natrvalo."

Svátek fotbalu v Edenu? Spíš velká řežba. Frýdek měl radost z vyrovnání Sparty. Tušil, že padne červená karta

Kdo zatím zůstává za očekáváním, to je Matěj Vydra. Přišel už v zimě, lídrem týmu se ale nestal. Nečekal jste, že bude mužstvo táhnout?

"Je třeba si uvědomit, že Matěj už není zrovna dvakrát nejmladší, navíc má za sebou fakt náročné zranění. Není vůbec sranda se v tomhle věku vracet zpátky. Všechno chce svůj čas, ten Matějův může v Plzni pořád ještě přijít. Jeho i ostatní kluky z lavičky rozehrává trenér Koubek postupně, při současné formě ani nemá důvod toho moc měnit. Ale přijdou karty, přijdou zranění. Pak bude třeba do toho sáhnout víc. Možná i proto byl teď Matěj v základní sestavě, leč střelecky se v nové sezoně bohužel zatím neprosadil."

Do skvělé formy se zato dostali mladíci Robin Hranáč a Sampson Dweh, v tříobráncovém systému hrají oni oba překvapivě prim. Co říkáte na to, jakým způsobem zapluli do sestavy?

"Robin hrál velmi dobře už v Pardubicích, spolu s Tomášem Vlčkem tam utvořil velmi silnou stoperskou dvojici. Nasbíral zkušenosti a teď je jen prodává. Předpoklad, že by mohl Plzeň táhnout, u něj určitě byl. Větším překvapením je pro mě rozhodně Dweh. Ve druhé lize jsem ho tolik nesledoval, v Plzni mě ale zaujal už proti Dritě. Naznačil velký potenciál a teď ho dál rozvíjí. Je skvěle, jak oba tihle mladí kluci zvedli rukavici. Pochválil však musím i trenéra Koubka, že jim tu šanci vůbec dal."

Přitom je zažitý názor, že vzadu by měla být hlavně zkušenost...

"I ta však v Plzni pořád je. Spolu s nimi hraje v defenzivě Lukáš Hejda, který to tam řídí. Zrovna Hranáč s Dwehem jsou ale natolik sebevědomí, že do téhle role můžou jednou dorůst taky."

Celkově vypadá sestava Plzně úplně jinak než pod Bílkem. Muselo to přijít?

"Řekl bych, že určitě ano. Spíš šlo o to, jací hráči dostanou šanci. Třeba o Pavlu Šulcovi jsem vždycky věděl, že je to skvělý fotbalista, v určitou dobu ale prostě musel z Plzně pryč. V Jablonci se zklidnil a teď konečně ukazuje, co umí. Nebo takový Cadu. Slyšel jsem, že Koubkovi hned vzkázal, že chce pryč. On mu ale odvětil, že nikam nepůjde. Brzy nato mu dal šanci, a i když Cadu hraje z levé strany přes nohu, odvádí tam vážně skvělé výkony. Podobných příkladů ale najdeme mnohem víc."

Teď čeká Plzeň Sparta. Jak to dopadne?

"To opravdu nevím. Určitě to bude dost vyhecované, byť pražské derby tomhle směru máloco překoná. Sparta hraje doma velmi dobře, ale Plzeň chytla skvělou formu. Výsledkovou i herní. V Praze si to může rozdat úplně na férovku. O to hezčí zápas by to mohl být."

Je podle vás Viktoria stejným adeptem na titul jako obě pražská “S“, nebo tam vidíte přece jenom rozdíl?

"Buďme upřímní. I když teď Plzeň nasázela ve dvou ligových zápasech hned 13 gólů, hrála ve Zlíně a s Pardubicemi. To je třeba zohlednit. Viktorka sice hraje fakt dobře, zlínská Letná je však přece jenom trochu jiná než ta na Spartě (s úsměvem). Uvidíme v sobotu."

Úspěšně Plzeň vstoupila i do Evropské konferenční ligy, na svém hřišti porazila 1:0 kosovské Ballkani. Je spolu s chorvatským Dinamem Záhřeb největším favoritem skupiny?

"Asi ji tak můžeme v klidu brát. Ze všech týmů ve skupině má s poháry nejvíce zkušeností, tak by je měla zkusit prodat. Ale čekají ji ještě hodně těžké zápasy. Zejména venku."

Na Spartu se zvlášť netěším. Nechápu, proč se v poháru musí menší týmy trmácet jinam, zlobí se kouč Líšně Valachovič


Foto: Profimedia