Kontrabasista Indi Stivín nadchl valtické publikum svou muzikálností a technikou

V neděli 24. září 2023 pokračoval Lednicko-valtický hudební festival v duchu barokní a klasicistní hudby. Jeho součástí byly však i zcela novodobé skladby mladého talentovaného skladatele a kontrabasisty Indiho Stivína. Koncert se uskutečnil v příhodném prostředí rekonstruovaného zámeckého divadla ve Valticích, které má pro takovéto koncerty přesně tu správnou akustiku a okouzlující genius loci.
Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Indi Stivín a Barocco sempre giovane (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)
Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Indi Stivín a Barocco sempre giovane (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)

Nedělní podvečer započal instrumentální skladbou Jana Dismase Zelenky Hipocondrie à 7 Concertanti v podání komorního seskupení Barocco sempre giovane. Skladba měla typické tři části – počáteční svižné Allegro, druhou pomalejší část a impozantní Finále.

V tomto duchu proběhly i následující skladby – první z nich byla světová premiéra Sinfonie in D Johanna Christiana Bacha (který byl jedenáctým dítětem ze třinácti slavného otce Johanna Sebastiana Bacha a je přezdíván „londýnský Bach“) z Valtické hudební sbírky. Tato skladba, ač nepatří k duchovní hudbě, se dochovala v archivu konventu milosrdných bratří ve Valticích a je uvedena v soupisu známé české muzikoložky Michaely Freemanové v publikaci Hudební sbírky milosrdných bratří v českých zemích. Místní znalec Zdeněk Vrbík tuto skladbu objevil pro Lednicko-valtický hudební festival a dílo tak mělo možnost konečně zaznít v podání zkušených hudebníků z Barocco sempre giovane. Dílo má tři části – první v rychlém tempu trochu připomínající Mozartovy skladby, druhá pomalá část působila zadumaným dojmem a třetí, krátká, završila skladbu v překotně veselém tempu. Skladba odpovídá době svého vzniku, naštěstí navždy nezapadla v prachu dějin a doufejme, že vzhledem k lokalitě svého nálezu najde své nezastupitelné místo třeba právě jako součást koncertů ve valtickém zámeckém divadle. Objevování a uvádění takových skladeb v nový život je dle ředitele festivalu Jiřího Partyky jedním z trvalých cílů LVHF.

Třetí skladbou první poloviny koncertu byla novodobá česká premiéra Koncertu h moll č. 3 pro kontrabas a orchestr valtického rodáka Johannese Matthiase Spergera. Zde už k provedení náročného sóla nastoupil jednadvacetiletý kontrabasista Indi Stivín, který se ujal i temperamentního řízení celého ansámblu. Skladba začíná hornami – pravděpodobně tak odkazuje na bohatou loveckou minulost valtického zámku. Sólový kontrabas se dostává ke slovu až po několika minutách. Ve druhé větě dochází opět ke zklidnění a emotivní náplni kompozice, třetí část je opět rychlá a gradující. V porovnání s předchozí skladbou se nachází na pomyslném hodnotovém žebříčku nejméně o level výše, o což se zasloužil i hlavní protagonista Indi Stivín, který zaujal svou muzikálností, technikou i osobním šarmem.

Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Tereza Tourková (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)
Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Tereza Tourková (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)

Druhá část koncertu byla zahájena Koncertem pro hoboj a orchestr, který Mozart složil v roce 1777 pro hobojistu Giuseppe Ferlendise z Bergama. Prostor zde byl dán studentce HAMU, mladé hobojistce Tereze Tourkové. Skladba začala optimisticky, hravě a vesele trylkujícím hobojem za doprovodu orchestru, ve střední části Adagio non troppo jsme byli zahaleni do tajuplného nádechu intimity a podmanivého ticha, třetí část byla opět energická, stoupající až k Mozartovským utopickým výšinám. Tereza Tourková hrála emotivně a s technickou jistotou a vnesla do celého podvečera rovnováhu v podobě jemného ženského prvku.

Poté se předvedl Indi Stivín coby skladatel. Nejprve s kanciónem Svatý Václave, který je sázkou na jistotu, pokud chcete zaujmout české publikum, neboť je výrazem hrdého odhodlání k boji českého národa a prosbou k ochraně vyšší mocí. Jako druhá následovala světová premiéra jednověté skladby Valtická fantazie „Hommage à J. M. Sperger“, kterou si u Stivína objednali před rokem pořadatelé LVHF a který napsal pod dojmem díla J. M. Spergera. Přinejmenším se stejnými kvalitami jako Sperger. Publikum ho ocenilo ovacemi vestoje, Stivín se tedy rozhodl přidat další z vlastních skladeb Tarantella Praga, se kterou před pěti lety postoupil mezi šest nejlepších finalistů v soutěži Eurovision 2018 pro mladé hudebníky. A ta je prostě geniální!

Stivín si dává za cíl propagovat kontrabas jako sólový nástroj. Svým charismatem „českého kontrabasového Elvise“ má k tomu dobře nakročeno. Veliký potenciál v jeho záměru mu dávají jeho vlastní skladby, které jsou pro publikum srozumitelné a obsahují všeobecně rozpoznatelné pasáže.

Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Indi Stivín a Barocco sempre giovane (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)
Lednicko-valtický hudební festival, 24. září 2023, Zámecké divadlo Valtice – Indi Stivín a Barocco sempre giovane (zdroj Lednicko-valtický hudební festival)

Lednicko-valtický hudební festival
24. září 2023
Zámecké divadlo Valtice

Program
Jan Dismas Zelenka: Hipocondrie à 7 Concertanti, ZWV 187
Johann Christian Bach: Sinfonie in D – Valtická hudební sbírka A 42 152 (světová premiéra)
Johannes Matthias Sperger: Koncert h moll č. 3 pro kontrabas a orchestr (novodobá česká premiéra)
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert pro hoboj a orchestr C dur, KV 314
Indi Stivín: Svatý Václave (kanción pro kontrabas a orchestr)
Indi Stivín: Valtická fantazie „Hommage à J. M. Sperger“ (světová premiéra)

Účinkující
Indi Stivín, kontrabas, dirigent
Tereza Tourková, hoboj
Barocco sempre giovane

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


3 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments