Slaďoučké borůvky můžete pěstovat i na balkoně. Klíčový je výběr správné odrůdy, výsadba je ideální na podzim

 Ostatní 
27. září 2023 13:28 / Natálie Nová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Ovoce nemusíme pěstovat pouze na zahradě. Borůvky vypěstujete i doma na balkoně. Depositphotos
Zahrádka plná sladkých plodů je jako sen. Ne všechny plody ale můžeme pěstovat když nemáme zahradu. Lahodné borůvky ale doma pěstovat můžete. Není to vůbec náročné a velmi rychle se můžete těšit z bohaté úrody.

Není pravidlem, že musíme ovoce pěstovat pouze na zahradě. Zrovna borůvky si bez problémů vypěstujete jak na zahradě, tak i na balkoně či terase. Keříky mají většinou nízké nároky, bývají odolné vůči chladu i slunečnímu svitu, takže je bez problému lze pěstovat i v polostínu. Pokud si však chcete zajistit pořádnou úrodu, dopřejte jim propustnou půdu, která je bohatá na živiny a udrží si vlhkost. U nás se nejčastěji využívá kanadská borůvka, která má spoustu odrůd.

Výběr správné odrůdy

Najít vhodnou odrůdu nebývá snadné. Zvlášť když v obchodě zahlédnete krásnou vzrostlou borůvku a říkáte si, že ta s vámi musí jet domů, nehledě na druh a původ. Doporučuje se před výběrem seznámit s dostupnými odrůdami, a dle průzkumu pak zvolit tu správnou pro vaše potřeby. Chytrým krokem je vybrat si více druhů keříků. Rozdělují se podle doby sklizně plodů:

  • Rané dozrávají v období mezi koncem června do poloviny července – například 'Bluetta', 'Duke', 'Earlibue', 'Emilly', 'Hannah’s Choice', 'Chanticleer', 'Jersey', 'Patriot', 'Polaris', 'Poppins', 'Spartan'
  • středně rané zrají od půli července do začátku srpna - například 'Aino', 'Alvar', 'Ama Rood', 'Atlantic', 'Berkeley', 'Bonus', 'Bluejay', 'Burlington', 'Darrow', 'Draper', 'Hardy Blue', 'Chippewa', 'Ivanhoe', 'Legacy', 'Meader', 'Northblue', 'Pioneer', 'Record', 'Sierra', 'Toro', 'Zuckertraube'
  • středně pozdní zrají od konce července do poloviny srpna – například 'Aurora', 'Bluecrop', 'Bluegold', 'Brigitta', 'Concord', 'Denise Blue', 'Goldtraube', 'Chandler', 'Nelson', 'North Country', 'Northland', 'Putte', 'Rubel'
  • pozdní zrají od půlky srpna až do září – například 'Bonifacy', 'Coville', 'Elizabeth', 'Elliot', 'Herma II', 'Pink Lemonade'

Výsadba

Borůvky vysazujeme spíše na podzim nebo v brzkém jaře, ale vzhledem k tomu, že se sazenice ve většině případech prodávají v kontejnerech a s dobrým kořenovým balem, lze bez větších problémů keř vysadit i v průběhu vegetace.

Najděte vhodné místo

Borůvkám nevyhovuje úplný stín ani místo s pořádnou slunečnou výhní. Nejlepší je zvolit stanoviště, které se nachází mezi oběma variantami. Tedy dopřát rostlině dostatek světla, ale i vlhký polostín.

Pozor na správné zalévání

Odhadnout správnou míru zalévání se občas zdá jako nadlidský výkon. Faktem je, že borůvky potřebují dostatek vody, nesmíte to však přehánět. Přemokření by se jim mohlo naopak stát osudným. Pro zdravý růst rostliny je dobré mulčování, které zajistí nevyschnutí zeminy, a také pravidelná zálivka.

Nezapomínejte na pravidelné řezání borůvky

Borůvka je keřovitá rostlina, a proto vyžaduje pravidelné stříhání. První řez je vhodné provést vzápětí po výsadbě. Jestliže má keř některé výhonky křivé, směřující dovnitř nebo jinak zdeformované, zastřihněte je. 

Autorský článek, další zdroje: zahradkarskaporadna.cz, abecedazahrady.dama.cz

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod