Životní­ styl

Úklid společných prostor: Proč je důležitý a jak ho efektivně zvládnout?

Společné prostory v bytových domech, kancelářských budovách, ale i dalších komerčních objektech hrají klíčovou roli v každodenním životě. Jedná se konkrétně o vstupní haly, chodby, výtahy a společenské místnosti, přičemž zmíněné prostory potřebují i pravidelný úklid, aby byly čisté a bezpečné pro všechny uživatele. V následujících řádcích vám vysvětlíme, proč je úklid společných prostor tak důležitý a jak ho efektivně zvládnout. 

Zdraví a bezpečnost

Pokud jsou společné prostory zanedbané, mohou se v nich šířit bakterie a viry. Pravidelný úklid společných prostor tedy zabraňuje akumulaci nečistot, a tím pádem se snižuje i riziko šíření nemocí. Vedle toho dochází k neudržovaných prostorách k úrazům, jako jsou pády na mokré podlaze. Čisté společné prostory zlepšují celkový dojem z budovy, ať už jde o bytový dům, nebo kancelářský komplex. 

Kvalitní služby jsou pro pronajímatele důležité

O pravidelný úklid a údržbu společných prostor by se měl zajímat každý majitel budov, které jsou určené k pronájmu, protože tím přispějete k udržení, ba dokonce zvýšení standardu nemovitosti. V případě zanedbaných chodeb by se naopak mohlo stát, že byste nakonec kancelář anebo byt nepronajali, což není váš cíl, že? 

Jak efektivně zvládnout úklid společných prostor?

V první řadě je nezbytné stanovit jasný rozvrh úklidu, který určuje, kdy a jak často k němu bude docházet. Využijte k tomu profesionální služby, protože tím ušetříte spoustu času. Úklidové služby navíc disponují potřebným vybavením a vhodnými čisticími prostředky. 

Při plánování úklidu je dobré zohlednit potřeby těch, kteří budovy využívají. Například v bytových domech je dobré se vyhnout úklidu v hlavních hodinách, kdy se obyvatelé vrací z práce. 

V tomto segmentu působí například společnost Uklizený panelák, která zametá, vytírá chodby i schody, otírá prach z vypínačů a schránek, uklízí kabinu výtahu, myje vstupní dveře i madla zábradlí, čistí okna a zametá sklepy a podobně.