Dostávají agenti peníze za odchody do zámoří? Krejčí reaguje na nařčení Hadamczika

Hokejový agent Tomáš Krejčí. | Foto: USM Hockey

27. září 2023, 17:08

hokej.cz

Naše hokejové prostředí není jednotné. Nově v něm budí emoce spor Aloise Hadamczika a hokejových agentů, vůči kterým se prezident svazu několikrát ohradil s tím, že škodí českému hokeji. Naposledy před týdnem na úterní tiskové konferenci ke startu 2. ligy, kdy zmínil agenta Tomáše Krejčího z Unlimited Sports Management Hockey.

„Rodiče kolikrát blbnou a dneska se ozývá agent Krejčí a já se ptám: Co jste přinesl do hokeje kromě toho, že z něho berete peníze, blbnete rodičům hlavu a vytahujete hráče do zámořské juniorky? Za to agenti dostávají finance a rodiče už toho hráče vidí v NHL,prohlásil Alois Hadamczik před novináři.

Na základě zveřejněného textu z tiskové konference se redakci Hokej.cz ozval sám Krejčí a celou situaci popisuje ze svého pohledu.

„Vítkovice za podpis smlouvy Patrika Kocha v NHL dostanou miliony.“

„Prezident se mě ptá, co jsem přinesl do hokeje. Třeba jen letos mohu zmínit částku v řádech několika milionů korun, které dostanou Vítkovice za podpis smlouvy Patrika Kocha do NHL,“ začíná konkrétně Krejčí. Hráčů má ve své stáji samozřejmě více, do extraligy dostal například Stuarta Percyho nebo Petera Muellera. Spoléhal na něj také Samuel Bitten, který po sezoně v Plzni podepsal v AHL.

Patrik Koch

Patrik Koch | Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

„Proti další části Hadamczikových tvrzení se ale musím vymezit. Nevím, co pana Hadamczika vede k publikování vysloveně lživé informace, že bereme peníze za vytahování hráčů do zámořské juniorky. A upřímně mě mrzí z profesní i lidské roviny, že se k tomuto neférovému tvrzení vlastně snížil. Mohu s klidným svědomím prohlásit, že za odchod hráčů do zámořských juniorek žádné provize opravdu nepobírám. To vám potvrdí nejen všechny kluby CHL, ale i jednotliví hráči, které zastupuji,“ říká Krejčí.

„Že bereme peníze za vytahování hráčů do zámořské juniorky? Obrovská lež.“ 

Redakce Hokej.cz má k dispozici vyjádření tří generálních manažerů z kanadské juniorské soutěže CHL. „Musíme podepisovat přísežné prohlášení o tom, že agentům neplatíme žádné provize, jinak bychom dostali pokutu až 50 tisíc dolarů a ztratili i volby v draftu CHL. To by náš tým naprosto zruinovalo,“ zastává se českých agentů Curtis Hunt, GM Prince Albert Riders z WHL. V jeho týmu budou letos hrát i Matěj Kubiesa a Kryzysztof Macias – nadějní hokejisté, které má Krejčí pod sebou.

„Musíme podepisovat přísežné prohlášení o tom, že agentům neplatíme žádné provize.“

„Spolupracujeme s nimi už několik let, vždycky jednali a naprosto podle pravidel, pro dobro hráčů,“ popsal agenturu i Ritchie Thibeau, generální manažer Moncton Wildcats (QMJHL).

„Máme profesionální vztah, vždy s námi jednali upřímně a poctivě. Nedávno za nás hrál jejich klient z Evropy a agentura USM Hockey si nikdy neřekla o žádnou finanční kompenzaci,“ potvrzuje také Mike McKenzie z Kitchener Rangers (OHL). V sezoně 2021/22 byl jmenovaným hokejistou brankář Pavel Čajan.

„USM Hockey po nás žádné peníze nechtěla."

„I když jsme probírali další možné příchody hokejistů z Evropy do našeho týmu, USM Hockey po nás žádné peníze nechtěla,“ říká manažer juniorských Rangers.

Krzysztof Macias a krajan Adrian Gromadzki

Krzysztof Macias a krajan Adrian Gromadzki | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Osobně nevím, zda, za co a kdy platil pan Hadamczik agentům, či zda, za co a kdy si nechal platit on anebo z čeho vychází, ale u nás to zvykem rozhodně není,“ dodává k celému tématu Krejčí.

„Pokud bych měl použít rétoriku a slovník pana Hadamczika, tak bych mohl říct, že jediný, kdo se někomu snaží blbnout hlavu, je vlastně on. Doporučoval bych mu, aby jednak udělal něco pro zatraktivnění juniorského hokeje, aby mu hráči neodcházeli, a dále aby přestal o mně šířit tyto pomluvy, abychom nebyli nuceni řešit tyto věci právní cestou.“ 

„Nejsem zastánce těchto soudních řešení, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč se nebránit.“ 

„Nejsem zastánce těchto soudních řešení, ale na druhou stranu nevidím důvod, proč se nebránit. Domnívám se, že jeho ataky na mou osobu mají jenom odvést pozornost od jeho manažerských neúspěchů ve snaze zlepšit kvalitu juniorské extraligy a zabránit kvalitnímu rozvoji těch nejtalentovanějších mladých hráčů...“ 

Redakci se nezávisle ozval i Jiří Čajan, otec brankáře Pavla, který je nyní na kempu Columbus Blues Jackets v NHL. Jeho prohlášení připojujeme níže.

Kromě toho redaktoři Hokej.cz s žádostí o reakci kontaktovali také PR oddělení Českého hokeje. Prezident Alois Hadamczik se k danému tématu vyjádří později.

Foto: Martin Voltr

Komentář Jiřího Čajana:

„Můj syn je zastupován také agenturou Unlimited Sports Management Hockey, ve které pan Krejčí působí a mé zkušenosti s ním jsou úplně opačné. Byl to on, kdo dokázal Pavla posunout v kariéře o pořádný kus cesty dopředu, vždy se o něho zajímal, poskytoval a poskytuje mu vždy perfektní servis. Zajistil mu angažmá v kanadské juniorce, odkud se Pavel posunul do AHL a může se tak dál rozvíjet a jít za svým snem.

Důležitá informace – ze mě ani z Pavla nikdy nevytáhl ani korunu. Naopak, dvakrát trávil část letní přípravy Pavel v Karlových Varech, kde dokonce bydlel po dobu přípravy u pana Krejčího bez jakýchkoli nároků na úhradu pobytu a stravy ze strany pana Krejčího. První rok, kdy ještě neměl Pavel řidičský průkaz, ho on nebo jeho partnerka vozili na tréninky, druhý rok mu půjčovali auto, aby se na tréninky mohl dostat sám. Opět naprosto bezúplatně.

Pan Krejčí a jeho agentura působí hodně rodinným pojetím přístupu k hráčům a o nějakém tahání peněz a blbnutí hlav nemůže být vůbec řeč. Naopak, já jsem velmi rád, že Pavla zastupuje právě on. Jsem mu neskutečně vděčný a zavázaný, kam dokázal Pavla posunout, a jaké podmínky pro jeho rozvoj mu připravil a připravuje v jeho sportovní kariéře.

O cestě Pavla hokejovým životem a zkušenostech s českým i zámořským hokejem z pohledu rodiče by se dalo psát hodně dlouho, ale to je asi trošku jiná kapitola. V každém případě z naší zkušenosti mohu z pohledu rodiče odchod do CHL doporučit, pokud jejich dítě tu příležitost dostane. Problém je podle mne třeba hledat úplně jinde, ne u agentů.“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz