Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Agresivní, atletičtí a američtí Britové. My ale postoupíme, věří baseballisté

České baseballisty čeká klíčový duel domácího mistrovství Evropy. V den české státnosti nastoupí proti Velké Británii o postup do semifinále. Trenér Pavel Chadim a kapitán Petr Zýma se shodují, že dosud neporažení Britové budou nebezpečným soupeřem. Přímý přenos sledujte od 18:20 na ČT sport a ČT sport Plus.

"Mám symboliku rád. Jsem rád, že je zítra svátek. Lidé si budou moci den užít a přijít večer na baseball. Bude to navíc padesátý zápas, co vedu za rok a půl národní tým. V úterý proti Španělsku jsem zažil třináctou prohru a věřím, že to číslo 13 zůstane co nejdéle," uvedl Chadim.

Načasování klíčového utkání v den státního svátku se líbilo také Zýmovi. "Termín je daný Evropskou asociací, která připravuje šampionát dva roky dopředu. Ale mohlo by nám to pomoci v tom, že když budou mít lidé volno, mohli by se zastavit na stadionu nebo v restauracích, kde se bude baseball přenášet, a zafandit. Tak jako když nás na World Baseball Classic sledovalo padesát procent domácností. Kdyby to teď bylo třeba patnáct, bylo by to skvělé," podotkl s úsměvem Zýma.

Češi se přesunuli do Brna z Ostravy, po cestě si ještě zatrénovali v Olomouci. Zatímco národní tým postoupil do čtvrtfinále ME z druhé příčky skupiny A, Britové neprohráli zatím jediný zápas a ovládli skupinu B. Naposledy porazili úřadující bronzové medailisty Italy 11:10 a odsoudili je k soubojům o 9. až 12. místo.

"Britové jsou teď pro nás neznámou. V rámci Evropy jsme se potkali už několikrát a často jsme je byli schopní porazit. Ten tým ale teď hodně posílil v kvalifikaci na WBC. V rosteru je i hodně Američanů. Musíme si pohlídat dva jejich horké pálkaře, kteří do toho řežou jak utržení z řetězu. Je to ale pro nás soupeř, který je hratelný," líčil Zýma.

Agresivní, atletičtí, američtí 

Oporami Britů jsou dvacetiletý Harry Ford, který se blýskl proti Italům dvěma homeruny, nebo Nick Ward, jenž má smlouvu s Philadelphia Philllies. "Jak bych charakterizoval Brity? Agresivní, atletičtí, američtí a ne dostatečně sehraní. Zatím," uvedl Chadim.

Za favorita označil soupeře. "Minimálně vyhráli skupinu, jsou zatím neporažení a mají v utkání k dispozici dohrávku. Když si přihraju, že si fandíme, tak je to 60:40 pro ně. Kdybych se ale na to podíval bez toho, že jsem trenérem českého týmu, tak podle jmen a soutěží, které hrají, jsou to dvě třetiny pro Brity a jedna pro nás," doplnil reprezentační kouč.

Podle Zýmy turnaj vyřazovací fází teprve začíná. "Čtvrtfinále rozhodne o tom, jestli budeme hrát o první čtyři místa, nebo budeme opakovat boj o pátou příčku. Je to pro nás zápas osudu. Rozhodne se o tom, zda se můžete v dalších dnech ještě táhnout za vysněným snem, nebo budete bojovat o čest skrze páté místo," řekl reprezentační kapitán.

K dispozici budou mít Češi domácí prostředí. Organizátoři navýšili pro čtvrtfinále kapacitu stadionu Draků na 2500 míst. Mělo by být vyprodáno. "Je to naprosto ojedinělé. A dokonce bych řekl, že jak jsou to naši fanoušci, tak se to vyrovná těm 45 tisícům japonských. Jsou hlučnější a je cítit, že fandí jen vám. Japonci byli zdvořilí a fandili všem," porovnal Chadim.

Dvaapadesátiletý kouč také věřil, že hráčům pomůže i znalost místního hřiště. "Spousta kluků zde hraje v extralize. Je to místo, kde český baseball úspěchy zažíval. Pojďme to nepokazit," dodal Chadim.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články