Fenomén jménem AZ kvíz

Název soutěže je odvozený od samotného obsahu, ve kterém naleznete otázky od A do Z. AZ-kvíz je pořadem plným pestrých otázek, který si žádá důmyslnou strategii ze strany soutěžících. 

Soutěžící musí odpovědět na dané otázky a zároveň propojit pole na tabuli tak, aby vytvořili řetězec vedoucí k vítězství. 

AZ-kvíz je pořad natolik oblíbený, že si postupen času vytvořil i celou řadu dalších verzí, jako například AZ-kvíz Junior pro mladší generace. 

Otázky v AZ-kvízu vypracovávají externí spolupracovníci pořadu, pocházející z různých oborů a mající odlišná vzdělání. Tým je však složený pouze z vysokoškolsky vzdělaných jednotlivců. 

Cílem je vytvořit takové otázky, které odpovídají názvu soutěže, a zahrnují různé oblasti zájmu. AZ-kvíz se snaží být soutěží pro každého, proto zahrnuje otázky, které jsou ze všech oblastí života a nevyžadují specializované znalosti.

Obstáli byste?

Ačkoli se zdá, že do pořadu AZ kvíz mohou pouze vysokoškoláci a odborníci na slovo vzatí, není tomu tak. Účastnit se může každý, kdo rád soutěží a chce si prověřit své znalosti.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Lékaři tak soutěží proti studentům, kuchaři proti učitelům, horníci proti ženám v domácnosti, a to je právě to, co dělá tuto soutěž tak unikátní a přístupnou pro všechny.

Soutěžní otázky se pravidelně aktualizují, aby zůstaly pro diváky co nejzajímavější. A od dubna 2004 jsou součástí AZ-kvízu také skryté titulky. Umožňují i neslyšícím divákům soutěž sledovat a zapojit se do ní.

Specifická je také atmosféra soutěže. Pro AZ-kvíz je typické pohodové a klidné prostředí, což soutěžící i diváci jistě ocení.

Soutěžící mají šanci získat peněžitou výhru z bankomatu nebo věcné ceny. Peněžní výhry podléhají srážkové dani, ale soutěžící, kteří se umístí na druhém místě, mohou vybírat z bohaté nabídky věcných cen, jako jsou knihy, slovníky nebo publikace populárně naučného charakteru.

AZ Kvíz nanečisto: Obstáli byste v pořadu, který byl skutečným králem televizních soutěží?

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.ceskatelevize.cz, decko.ceskatelevize.cz