Podívejte na fotky v galerii
Podívejte na fotky v galerii

Letos v březnu uplynulo dlouhých sedmačtyřicet let od premiéry dodnes divácky oblíbené komedie Páni kluci, pro jejíž příběh byly předlohou romány Marka Twainy. Tehdy třináctiletý Michael Dymek zde ztvárnil mladého uličníka Tomáše. Dymek hereckou kariéru ukončil, co tedy dnes dělá a jak se změnil?

-reklama-


Michael Dymek začátkem září oslavil 61. narozeniny. Na konkurzu pro film Páni kluci vyhrál díky pohybovému nadání. Tvůrci snímku totiž ohledně představitele Tomáše měli jeden zásadní požadavek, a to, že musí najít někoho zdatného, komu nedělá pohyb a fyzická aktivita žádný problém. Vzhledem k tomu, že tehdy třináctiletý Dymek navštěvoval základní školu se sportovním zaměřením, kde se aktivně věnoval gymnastice, měl na konkurzu velkou výhodu.

Jeho první zkušenost před kamerou díky Páni kluci mu ihned vynesla slávu a dočkal se dalších rolí. Jeho herecká kariéra slibně pokračovala až do jeho devatenácti, kdy v roce 1981 s herectvím náhle a zcela nečekaně skončil. Důvod byl jednoduchý, mladý a nadějný herec totiž spolu se svou manželkou emigroval do Mnichova. Až po téměř deseti letech se vrátil zpět do rodné vlasti. Zajímavostí je, že vystudoval taneční školu a nějakou dobu dokonce i profesionálně tančil.

I když se od roku 2010 objevil v epizodních seriálových rolích (Případy 1. oddělení, Cirkus Bukowsky, Život a doba soudce A.K., Bohéma a další) a v roce 2018 si zahrál řidiče zásobovacího vozu JZD ve filmu Jan Palach, tak na úspěch z mládí již nenavázal. Tato role byla prozatím i jeho poslední.

Působil jako ředitel elektrotechnické výrobní společnosti a v roce 2015 se začal zabývat projektovým managementem. S manželkou mají dceru a syna. Od roku 1998 příležitostně tančí v BUFO Taneční divadlo.

Zdroje: Česká televize, fdb.cz, csfd.cz, wikipedia.org, bu-fo.cz

-reklama-