Unconductive trash na Festivalu současného umění Prostějov

5.10.2023, 17:00 – 8.10.2023

V roce 1970 zareagoval maďarský konceptualista László Lakner na výzvu Haralda Szeemana a navrhl zařadit do programu kasselské Documenty fotbalový turnaj, při němž by se v budově Fridericiana utkaly hlavní hvězdy maďarského a “západního” uměleckého světa. K utkání nikdy nedošlo, Szeeman dal, jak známo, přednost “boxerovi” Josephu Beyusovi.

O padesát tři let později vytvořilo uskupení unconductive trash projekt nazvaný Virgin Blue, jehož prostřednictvím připomíná zapomenuté dějiny ženského fotbalu, konkrétně historii a nelehkou snahu o uznání asociace ženských fotbalových družstev Dick, Kerr Ladies F.C.
Fotbal - nejdemokratičtější a neojotevřenější hra západního světa. Galerie - prostor svobodné imaginace a jejího sdílení. V rámci Festivalu současného umění Prostějov se obojí konečně spojuje a nabízí všem umělcům, fotbalistů, nefotbalistům i těm, kdo nijak kreativní nejsou, zkrátka všem lidem, kteří mají rádi jiné lidi a chtěji s nimi dobře trávit čas možnost se sejít a přemýšlet spolu o tom, v jakém světě chtějí žít.
Projekt má dvě části - autorskou instalaci složenou z finálních vizuálních děl a uměleckohistorický narativ doprovádí all-inclusive fotbalový trunaj (respektive obráceně), který proběhne v den zahájení festivalu. K účasti na něm jsou zvány libovolně složené dvoučlenné týmy (+ náhradníci). Turnaj bude moderován a živě streamován. Zvukový záznam bude následně po zbytek festivalu součástí adaptované expozice.
autoři: unconductive trash je uskupení tvořené Michalem Pěchoučkem a Rudi Kovalem, činné na umělecké scéně od roku 2019. Název je anagramem složeným z jmen rodných míst obou autorů, Duchcov (MP) a Traunstein (RK). Představuje “komprimovaný manifest” - odkazuje k jejich zájmu o tvůrčí aktivitu o sobě, o zážitek, proces a dění, které nutně nemusí vést k jasně definovanému výsledku. Kotvícím bodem je pro ně závěsný obraz, který obestírají spletí sociálních vztahů, habitů a návyků, jejich interpretací a dekonstrukcí. Obracejí se proto přirozeně ke každodeení skutečnosti, reflektují její zkušenost a prožívání. Vlastními slovy řečeno: “Smyslem naší spolupráce je odstranění nánosů minulosti a objevování nové umělecké identity.”
 
Kurátorka: Barbora Kundračíková působí v Muzeu umění Olomouc – Středoevropském fóru (SEFO) a na Katedře dějin umění Univerzity Palackého v Olomouci. Spolupracuje s Centrem pro výzkum fotografie Ústavu dějin umění Akademie věd ČR v Praze (CVF). Věnuje se dějinám středoevropského vizuálního umění 20. a 21. století, technické reprezentaci, metodologii dějin umění a analytické estetice.
 
Název: Fair Play
Umělci: unconductive trash (Michal Pěchouček, Rudi Koval)
Kurátorka: Barbora Kundračíková
Lokace: Galerie současného umění Prostějov (Kulturní klub Duha, Školní 3643, 796 01 Prostějov)