Na podpoře kulturního a kreativního průmyslu pracuje Markéta Monsportová již nyní. Z pozice uvolněné zastupitelky Karlovarského kraje iniciovala vznik projektu "Agentura 4K pro kulturní a kreativní průmysly Karlovarského kraje". Ta už za několik týdnů své existence přináší výsledky, kdy pomohla několika projektům v rámci výzvy Chemnitz 2025 a má šanci získat do odvětví až 6 milionů korun. 

Velkou výzvou je podle Markéty Monsportové posílení atraktivity regionu jako takového. Kvalita života v Karlovarském kraji totiž neustále roste, ale jeho obyvatelé to tak nevnímají. 

„V roce 2020 jsem šla do voleb s heslem „Náš západ není Zapadákov!“ Od té doby se hodně věcí v našem regionu začalo pomalu zlepšovat, ale dle průzkumů si stále velká část obyvatel myslí, že jsme na tom špatně. To i přesto, že oficiální data ukazují opak. V Karlovarském kraji si nevěříme a získání sebedůvěry a nastartování pozitivních změn není práce pro jedno volební období," říká Markéta Monsportová.

Za Markétou Monsportovou je již po třech letech v uvolněné funkci nespočet úspěchů. Od již zmíněného projektu Agentury 4K, přes pomoc při uprchlické krizi vyvolané válkou na Ukrajině, až po nastartování cestovního ruchu z covidové krize na jedny z nejlepších čísel v České republice. V oblasti cestovního ruchu spolupracovala mimo jiné s pirátským náměstkem hejtmana Vojtěchem Frantou.

„Věřím, že práce, kterou jsme s Piráty na krajském úřadě za poslední roky odvedli, mluví sama za sebe a je vidět. I to je důvod, proč jsem se rozhodla zabojovat v krajských volbách z čela kandidátky. Chci ukázat, že si za naší odvedenou prací stojím a ráda bych na ni navázala," dodává Monsportová.

Markéta Monsportová (*24. 6. 1972, Ostrov nad Ohří) vystudovala Střední hotelovou školu v Mariánských Lázních, kde již zůstala a vychovala zde dvě dcery. Aktivně se snaží o zkvalitnění veřejného prostoru a rozvoj kultury. Byla zakládající spolku Švihák a v roce 2016 společně se Zuzanou Stejskalovou založily Marienbad Film Festival a obnovily tak tradici filmového festivalu v Mariánských Lázních. Od roku 2020 je uvolněnou zastupitelkou Karlovarského kraje pro cestovní ruch, lázeňství a kulturní a kreativní odvětví. Zároveň je předsedkyní Výboru pro národnostní menšiny Karlovarského kraje.