Spolek pro varhanní hudbu v Čelákovicích zajistil opravu místních varhan

29. září 2023

Spolek pro varhanní hudbu v Čelákovicích byl v roce 2007 založen několika místními nadšenci, kteří se zajímali o historické tradice, měli rádi chrámovou hudbu a nebyl jim lhostejný osud jedinečného čelákovického kostela Nanebevzetí Panny Marie z konce 12. st. Především ale jeho varhan. Dnes má spolek přibližně dvacet členů, organizuje koncerty duchovní hudby a postupně čelákovické varhany obnovuje.

Zvuk varhan byl po dlouhá léta velkou slabostí čelákovické farnosti a při bohoslužbách vadil mnoha lidem. Mezi nimi byla i MUDr. Michaela Petišková, která v Čelákovicích vyrůstala a do románského kostela Nanebevzetí Panny Marie chodívala pravidelně přibližně od svých patnácti let, kdy jí začínala zajímat duchovní tematika a líbily se jí varhany.

Spolek pro varhanní hudbu v Čelákovicích opravil varhany kostela Nanebevzetí Panny Marie

Ovšem nejen ona vnímala, že by bylo potřeba jejich zvuk vylepšit. Spolu s ní péči varhanám věnovalo několik místních osobností, kteří se založením spolku pomohli a dodnes patří k jeho aktivnímu jádru.

Místní varhany za to stály

Jedná se o nástroj z konce 19. st. vyrobený známou kutnohorskou firmou Melzer, která vyrobila i varhany do katedrály sv. Víta. Čelákovický varhanní unikát byl firmou Melzer vystaven na Všeobecné zemské a jubilejní výstavě v Praze v roce 1891, kde byl také zakoupen pro Čelákovice.

Jednou ze zakladatelek spolku byla v roce 2007 i MUDr. Michaela Petišková

Výhodná koupě ale měla svá úskalí. Z prostorového důvodu totiž nebylo možné do kostela umístit varhany celé, navíc se jedná na svou dobu o moderní nástroj s pneumatickou trakturou, který vyžaduje náročnou údržbu. A té se mu nedostávalo.

Nástroj, který má díky spolku svou stálou péči

Když spolek péči o varhany v roce 2007 převzal, poslední větší opravu měl nástroj za sebou v roce 1970. Což bylo již opravdu slyšet. Díky aktivitám spolku se podařilo získat finance na pravidelnou kvalitní údržbu i opravy varhan od renomovaného varhanáře Václavem Válou. Postupně se opravilo mnoho rejstříků, varhany zní vyrovnaně, a i když je ještě stále co vylepšovat, kvalita čelákovických varhan se mnohonásobně zlepšila a dnes je jejich poslech příjemným zážitkem.

I proto Spolek pro varhanní hudbu v Čelákovicích nadále organizuje v místním kostele koncerty varhanní nebo duchovní hudby. Navíc se díky činnostem spolku daří udržovat povědomí o krásné hudbě místního barokního skladatele Jana Zacha, od jehož smrti letos uplynulo 250 let.

Spustit audio