Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane doktore, máte přesčas? A mohl bych ho vidět?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Mám. A mohl. Aneb co se to nyní děje v českém zdravotnictví? Ve zkratce: lékaři podávají výpovědi, protože už nechtějí být v práci od nevidím do nevidím. Chtějí mít také čas na sebe, svůj rodinný a osobní život.

Článek

V pondělí 25. září, ještě dlouho před svou vlastní snídaní, jsem za náš spolek Mladí lékaři posnídal s Novou. Zopakoval jsem svou hlavní obavu v současné situaci, kdy se se schválenou novelou zákoníku práce zdvojnásobily limity přesčasové práce na 832 hodin u lékařů/zdravotníků a 1000 hodin u záchranářů.

Tedy se legalizovalo něco dosud nelegální. A v politické rovině se tak snížil tlak s tímto nevyhovujícím, dekády neřešeným stavem cokoli dělat. Což byla asi poslední kapka trpělivosti v již dosti přeplněném poháru. Proto akce Lékaři jsou jenom lidi. Proto současné podávání výpovědí z dobrovolných (tj. nad 150 hodin ročně) přesčasů.

Myslím, že se stabilizační záměry zákonodárců zcela minuly účinkem. Namísto toho se zdá, že celý zdravotnický systém ještě více destabilizovali. A hrozí, že stále více zdravotníků bude nemocnice opouštět a půjde do soukromého, ambulantního sektoru, do zahraničí, či zdravotnictví zcela opustí.

Viz můj rozhovor zde: https://tv.nova.cz/porad/snidane/epizoda/380877-25-9-2023 [čas 6.05, upozornění: schováno za těžce prostupným, pro duševní zdraví vysoce rizikovým firewallem reklam]

Můj apel zní (na tohle už se v pětiminutovém rozhovoru pochopitelně nedostalo): pojďme myslet a dělat věci koncepčně. Pojďme změny, které se měly udělat před deseti, dvaceti, třiceti lety (jak slyším výmluvy mnohých), začít dělat dnes (protože kdy jindy?), tak ať tady máme za pět, deset, patnáct let lepší zdravotní péči. Péči, která nestojí na levné otročině. Péči, která myslí stejným dílem na ty, kterým je poskytována (pacienty), i ty, kteří ji poskytují (zdravotníky).

Jak toho můžeme dosáhnout?

1) lepším finančním ohodnocením zdravotníků v základní pracovní době, tak ať nejsou ekonomicky nuceni na extrémní množství práce přesčas přistupovat

2) to vytvoří tlak na vedení nemocnic i politickou reprezentaci, aby si času a práce zdravotníků začaly více vážit a pracovní, zejména administrativní postupy v medicíně se zjednodušily, sjednotily a digitalizovaly

3) digitalizace nám umožní zvýšit kvalitu a daleko lépe využít obrovský potenciál dat, a tím účinně nasměrovat naše omezené finanční, materiální i lidské zdroje tam, kde jsou nejvíc potřeba

4) důrazem na prevenci aneb záchyt časných a tedy snadněji léčitelných stádií různých nemocí (typicky rakoviny) nebo předcházení tzv. civilizačním nemocem (taky označovaným coby nemoci životního stylu, jako jsou obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak, ateroskleróza a další); vysněný cíl = prodloužení života lidí ve zdraví

Jsem přesvědčen, že kde je vůle, bude i cesta. A že když každodenní drobnou, masarykovskou prací budeme pracovat na zlepšení, nakonec dáme dohromady obrovský drobek!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz