Na přelomu září a října pokračují oblastní závody

29.9.2023 Petr Klimpl

Na přelomu září a října pokračují oblastní závody

Na víkend na přelomu září a října je připraveno pět oblastních závodů.

Sobota

Závod Ještědské oblasti na krátké trati pořádá OOB TJ Tatran Jablonec nad Nisou s centrem u spodní stanice lyžařského vleku v obci Nová Ves nad Nisou. Šest stovek přihlášených závodníků čeká jizerskohorský až skandinávský terén, který je méně členitý, ale kde je četný výskyt kamenů a kupek, místy je velmi podmáčený, místy jsou pozůstatky povrchové těžby, středně hustá síť cest, částečně těžká podložka (borůvčí, kameny). Jde o prostor, kde se v roce 2022 běželo Mistrovství ČR na krátké trati, bude použita mapa z toho šampionátu, kterou mapovali Robert Miček, Jan Picek, Jan Potštejnský, Zdeněk Sokolář a Petr Uher. Tratě postavil David Pustai.

15. kolo Východočeského poháru přivítá na startu přes pět stovek závodníků. Krátkou trať pořádá oddíl orientačního běhu TJ Lokomotiva Trutnov s centrem v Rudníku. Tratě postavil Tomáš Leštínský na mapě Pastvina ve zvlněném podhorském lese s lokálním výskytem mikroreliéfu, kde jsou četné hustníky a paseky s různou průběžností, vzrostlý les místy podrostlý kopřivami a ostružinami, hustá síť komunikací.

Krátká trať Hanáckého žebříčku proběhne v prostoru mezi obcemi Ptenský Dvorek a Suchdol. Pořadatelé z Tělocvičné jednoty Sokol Ptení připravili mapu U Františka (mapovali Pavel Grulich, Petr Hynek a Karel Kratochvíl). Tratě pro více 300 přihlášených závodníků postavil Peter Hynek v mírně kopcovitém terénu s četným podrostem, kde je hustá síť komunikací a který je porostově hodně pestrý.

Neděle

Na klasickou trať žebříčku Středočeské a Pražské oblasti se přihlásilo přes pět set závodníků. Pořadatelé ze Sportovního klubu orientačního běhu v Roudnici nad Labem mají centrum na loukách nad Úštěkem. Poběží se na mapě Ptačí důl (mapoval Petr Uher, revize Pavel Simr) v terénu, kde jsou hluboká a prudká údolí s vrstvou pískovcových skal a náhorní plošiny. Terén je převážně velmi dobře průběžný, nicméně zejména v údolních oblastech mohou být hustníky opravdu husté. Tratě postavil Petr Buk.

Klasickou trať Ještědského žebříčku pořádá stejně jako v sobotu OOB TJ Tatran Janonec nad Nisou v Nové Vsi nad Nisou. Centrum, mapa, terén - to je stejné jako v sobotu, tratě pro více jak 500 přihlášených závodníků postavil Jan Balogh.

Podrobnosti o závodech najdete v IS ORIS.


« zpět