Hlavní obsah
Umění a zábava

Rembrandt. Malíř lidských duší a mistr selfie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Rembrandt, jeden z nejznámějších barokních malířů, který se proslavil celosvětově známým velkoformátovým obrazem Noční hlídka. Jeho životní osudy ale nebyly vždy radostné.

Článek

Rembrandt, celým jménem Rembrandt Harmenszoon van Rijn, byl nizozemský barokní malíř, grafik, kreslíř a rytec. Narodil se 15. července 1606 v Leidenu do rodiny mlynáře jako nejmladší z devíti dětí. Jako jediného z dětí ho také rodina dala na studia. Navštěvoval latinskou školu, protože si rodiče přáli, aby se stal pastorem. Už v patnácti letech se učil u místního malíře Jacoba Isaacszoona van Schwanenbugha, který absolvoval cestu za poznáním do Itálie.

V osmnácti letech Rembrandt odešel do Amsterdamu, kde se dále učil u mistra Pietra Lastmana. Když Rembrandt odešel i z jeho učení, vrátil se do rodného města Leiden, kde si spolu s přáteli zřídil vetešnictví. V této době maloval především staré lidi. Byl stářím fascinován, maloval staré židy modlící se v synagoze nebo starce zabrané do knih. Tehdy začal Rembrandt budit senzaci, jeho obdivovatelé si pořizovali grafické reprodukce jeho obrazů a rozšířili jeho autoportrét. Sám sebe Rembrandt zobrazil asi na padesáti obrazech např. v podobě vznešeného pána, ztroskotance či křižáka. Žánr autoportrétů nebyl do té doby příliš známý, Rembrandta je tedy možné považovat za jednoho z prvních mistrů selfie. Kromě autoportétů maloval Rembrandt často také osoby jemu nejbližší, především manželku Saskii, syna Tita a později družku Hendrickje.

Po rozpadu skupiny přátel kolem vetešnictví se Rembrandt odebral do Amsterdamu, kde se usadil v rodině Uylenburchů. Obchodník s obrazy Hendrick van Uylenburch měl velmi dobré styky a dovolil Rembrandtovi, aby mu pomáhal v obchodování s obrazy. V této době začal Rembrandt malovat oficiální portréty a tím si pomalu budoval kariéru. Na zakázku namaloval třeba lékaře Nicholaese Tulpa. Zobrazil ho, jak přednáší anatomii při pitvě zločince sňatého z šibenice.

V rodině obchodníka se Rembrandt seznámil s jeho neteří Saskií. Oženil se a jeho mladá žena ho přivedla do společenského života. Společně tak pracovali na Rembrandtově společenském vzestupu. Saskie byla velmi bohatá, proto si manželé v roce 1639 mohli koupit velký dům, který se nacházel v blízkosti domu obchodníka Uylenburcha. V této době byl malíř na vrcholu slávy. V této době začal také na zakázku malovat svůj nejznámější obraz s názvem Noční hlídka. Jedná se o hromadný portrét střeleckého spolku, na kterém se ale většina aktérů nemůže sama poznat. Navíc přestože všichni za obraz zaplatili stejně, někteří byli zobrazeni v plné postavě a krásně oděni, jiní měli na obraze vyobrazenou pouze hlavu nebo dokonce jen kus tváře. Rembrandtovým záměrem totiž nebylo namalovat uspořádanou skupinu vojáků, ale vyobrazit událost z jejich života plnou napětí a vzrušení.

Foto: Wikimedia Commons

Noční hlídka

Ještě v průběhu tvorby obrazu Noční hlídka, v roce 1642, potká Rembrandta rodinná tragédie. Jeho milovaná žena Saskie, oslabena několika porody, při kterých rodila již mrtvé děti, umírá na tuberkulózu. Na živu tedy zůstává pouze jediné přeživší dítě, syn Titus, ke kterému Rembrandt najal chůvu.

Smrt Saskie v Rembrandtovi cosi zlomila. Maloval v tomto období temné krajiny. Jakmile se ale začal zaměřovat na tento druh méně okázalé tvorby a úplně se odklonil od své dráhy portrétů, která jako by umřela spolu s jeho manželkou, odvrátilo se od něj jeho štěstí. Neměl už žádného bohatého mecenáše a finanční krize, která zničila okruh jeho věřitelů, přinesla umělci bankrot. V roce 1657 tak byl nucen prodat své nashromážděné sbírky obrazů, rytin a kreseb a později i svůj velký dům. Musel se proto se svým jediným synem a družkou Hendrickje přestěhovat do menšího domu.

Série životních tragédií pak vyvrcholila smrtí jeho družky a předčasným úmrtím syna Tita. Rembrandtův jediný potomek zemřel nedlouho po své svatbě roku 1668 ve 27 letech při epidemii dýmějového moru. Rembrandt nakonec zemřel jako osamělý a zchudlý muž rok po úmrtí syna ve věku 63 let.

Zdroje:

Rembrandt. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2023-09-29]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rembrandt#Odkazy

Rembrandt van Rijn a umění portrétu holandského zlatého věku. In: České galerie [online]. 2021 [cit. 2023-09-29]. Dostupné z: https://ceskegalerie.cz/cs/recenze/rembrandt-van-rijn-a-umeni-portretu-holandskeho-zlateho-veku

Titus van Rijn. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2023-09-29]. Dostupné z: https://en.wikipedia.org/wiki/Titus_van_Rijn

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz