Lukáš Sedláček (ELAI): AI je budoucností byznysu, zvyšuje konkurenceschopnost

„Ukazuje se, že IT technologie a umělá inteligence jsou pro budoucnost podnikání naprosto klíčové. Umožňují totiž zlepšit efektivitu, kvalitu inovací a konkurenceschopnost,“ říká Lukáš Sedláček, zakladatel institutu ELAI, který v Česku v říjnu pořádá tradiční Týden inovací.

„Praktické využití umělé inteligence (AI) v byznysu je tedy čím dál širší, nejen při zrychlení administrativních činností,“ dodává Sedláček v rozhovoru pro BusinessInfo.cz.

Lukáš Sedláček (ELAI)

Podle analytiků z IBM Institute for Business Value představuje právě umělá inteligence (AI) technologii, do které budou tuzemské firmy v příštích třech letech nejvíce investovat. Jaké je dnes její praktické využití v byznysu?

Například technici už dnes používají virtuální realitu a umělou inteligenci pro diagnostiku, návod a kontrolu oprav různých zařízení a strojů. Tyto technologie snižují čas a náklady na opravu, zvyšují kvalitu a bezpečnost práce a umožňují vzdálenou spolupráci a školení. Praktické využití AI v podnikání a celou řadu dalších souvisejících aspektů budeme podrobně rozebírat v rámci hlavní události Týdne inovací. Na roli umělé inteligence v byznysu máme zaměřené hned dva panely. 

Máme vůbec představu, jak se vypořádat s Artificial general intelligence (Obecná umělá inteligence), která se dokáže učit a řešit problémy sama?

Obávám se, že tato oblast není ještě adekvátně řešena. Přitom nástup obecné umělé inteligence bude mít pro osud lidstva i naší planetu dalekosáhlé důsledky. Nejsem obecně zastáncem regulací, ale v této oblasti by se měla zahájit odborná diskuze co nejdříve, také z toho důvodu, že její nástup může nastat mnohem dříve, než se doposud očekávalo. A řešit až nastalou situaci? To již může být pozdě.

Týden inovací se kromě umělé inteligence zaměří i na další současné trendy

Nezaostává Česko za svými konkurenty na Západě, pokud jde o investice do moderních technologií a inovací? Nechybějí nám vzdělaní lidé, kteří vytvářejí onu důležitou přidanou hodnotu?

Tohle je naprosto zásadní věc a já stále dokola říkám, že potřebujeme zásadně proměnit náš vzdělávací systém, u kterého to celé začíná. Musíme se pokusit do škol dostat tvůrčí atmosféru, motivovat děti k tomu, aby samy chtěly něco nového tvořit a hlavně aby se nebály neúspěchu a chyb. To je jeden z důvodů, proč budou součástí slavnostního zahájení letošního Týdne inovací (9. října večer v prostorách DOX plus) krátké prezentace několika inovativních vzdělávacích projektů pod názvem Učení je odvaha.

ELAI se označuje za „inovativní vzdělávací platformu“. Jakým způsobem tedy podporujete inovační prostředí v ČR či zástupce byznysu s inovativními projekty?

V první řadě tím, že už osm let organizujeme Týden inovací ČR. Troufnu si říct, že to je největší tuzemská událost tohoto typu a jen připomínám, že v letošním roce se v rámci hlavní události představí více než 150 osobností ze zahraničí i z České republiky z různých oborů, což považuji za skutečně fantastické. Jsem přesvědčený, že se nám daří propojovat hlavní aktéry českého inovačního ekosystému a snad si mohu dovolit vyjádřit i určitý optimismus, že přispíváme k tomu, aby se tento ekosystém každým rokem zkvalitňoval.

Ilustrační foto

A to samotné vzdělávání

V rámci institutu ELAI už více než třináct let organizujeme inovativní vzdělávání založené na praktických zkušenostech. Našimi lektory jsou přední experti z různých oborů, velmi často s mezinárodním přesahem a širokými mezinárodními zkušenostmi. Mimo to v rámci workshopů ELAI pravidelně diskutujeme s odborníky, sledujeme světové trendy a snažíme se připravovat naše vzdělávací akce, aby se i díky nim jejich absolventi dokázali připravit na všechny výzvy, které nám přinese budoucnost.

Už jste zmínil, že v říjnu proběhne v Česku další (v pořadí už osmý) Týden inovací. V čem bude jiný a v čem se naopak nebude lišit od předchozích ročníků?

Týden inovací letos bude jiný v tom – a z toho mám velkou radost – že bude oproti loňsku téměř dvojnásobný. Letos nabídneme účastníkům hned dvanáct konferenčních panelů, dále přibližně 40 pozoruhodných technologií a originálních řešení a taky víc než 70 inspirativních seminářů. Celkově se v rámci hlavní události Týdne inovací představí již zmíněných více než 150 skvělých osobností, a to jak ze světa, tak z České republiky.

V čem naopak Týden inovací zůstává stejný, je jeho osvědčený model: to znamená hlavní událost složená z mezinárodní konference, inovačního veletrhu a inspirativních seminářů a současně s tím celá řada doprovodných událostí v různých českých městech v průběhu října.

Týden inovací 2022

Předpokládám, že právě umělá inteligence (AI) bude jedním z hlavních témat letošního ročníku. Na jaká témata se Týden inovací dále zaměří?

Máte pravdu, vzhledem k tomu obrovskému boomu umělé inteligence, který všude kolem sebe můžeme pozorovat v posledních měsících, to ani jinak být nemůže. Týden inovací tedy bude zkoumat roli a vliv AI na různé oblasti našich životů, ať těch soukromých nebo profesních, byznysových, hodně podrobně. Budeme se ale samozřejmě zabývat celou řadou dalších důležitých problémů naší doby. Například se zaměříme na inovace zaměřené proti globálnímu oteplování a směřující k efektivní ochraně planety, také na to, jak nejúspěšnější firmy dneška inovují pomocí umělé inteligence robotizace a také automatizace.

Dále se budeme zaměřovat na problematiku inovací ve zdravotnictví a oblasti duševního zdraví, budeme diskutovat o tom, jak se mění pracovní prostředí a jak bude vypadat v budoucnu, protože požadavky lidí na kvalitu a související aspekty pracovního prostředí se vyvíjí velmi rychle. Dalším tématem našich panelových diskuzí bude třeba i téma inkluze diverzity a rovnosti co by hnací síly pro inovace důležitého prvku pro inovace. Budeme se bavit také o tom, jak by mělo vypadat opravdu kvalitní vzdělávání v době umělé inteligence a o mnoha dalších tématech.

Každý ročník jste nabídli svým návštěvníkům něco výjimečného. Mohou se na to těšit i letos? Jaké přelomové novinky uvidí návštěvníci inovačního veletrhu?

Nepochybně můžou. V rámci našeho inovačního veletrhu se představí například britský Startup and Unmanned LiFe, který řeší takzvané flotilové řízení mobilních robotů dronů či robotických ramen za společným cílem, například kvůli dohledu nad kritickou infrastrukturou sledování a vyhodnocování požárů. Bude tam také český start-up Z-Bionics, který vyvinul oceňovanou bionickou paži s označením Z-Arm. Paže využívá zapojení elektrod do zbývajících svalů a díky svalovým impulsům je pak její nositel schopný například otevřít a zavřít dlaň protézy. Představí se také společnost MAIA Labs, která na Týdnu inovací uvede pomocný endoskopický přístroj, jež využívá umělou umělou inteligenci v boji proti rakovině tlustého střeva. Návštěvníci si budou moci také prohlédnout kráčející čtyřnohé roboty s robotickou rukou z dílny FEL ČVUT. Tito mobilní roboti mohu být využiti například pro průzkum a inspekci dosud neznámých prostor ve spolupráci se záchranáři a podobně.

Foto: ELAI

Jak obecně hodnotíte přínos takových akcí jako je Týden inovací pro český byznys?

Myslím si, že je naprosto zásadní. Protože bez sdílení znalostí, zkušeností, názorů a tak dále by se celý systém rozvíjel výrazně pomaleji, pokud vůbec. Zkrátka podstatou úspěchu je spolupráce a propojování jednotlivých aktérů, člověk sám o sobě mnoho nezmůže. A také je důležité šíření veškerých poznatků a znalostí do všech oblastí naší země, i proto jsou součástí Týdne inovací doprovodné události, které se odehrávají v různých českých městech.

Program Týdne inovací v kostce

Budova ČSOB v pražských Radlicích, kde se hlavní událost letošního Týdne inovací odehraje, bude v úterý 10. října otevřený už od 8 hodin ráno. První panelové diskuze, semináře a taky inovační veletrh startují v 9:00.

„A protože letošní program je opravdu bohatý, bude probíhat až do večera. Není snadné vypíchnout z něj jen něco, na co se lidé mohou těšit, protože podle mě bude skvělé všechno. Ale přesto bych zmínil osobnosti jako je Abran Maldonado, uznávaný odborník na umělou inteligenci, mimo jiné i jeden z ambasadorů společnosti Open Ai, která vyvinula dobře známý ChatGPT. Těším se také na Umberta Fugiglanda z Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ten mimo jiné představí unikátní projekt tohoto institutu, nazvaný Space Bubbles, který si klade za cíl zastavit globální oteplování,“ vypočítává Lukáš Sedláček.

Program Týdne inovací a doprovodných událostí (vstupenky)

Vystoupí ale i další zajímavé osobnosti, mimo jiné Michael Hsiech z Centra pro mezinárodní bezpečnost a spolupráci Stanfordské univerzity, odborník na kvantové výpočty a jejich dopad na kybernetickou bezpečnost, ekonomiku, umělou inteligenci a strojové učení. Z českých expertů mimo jiné Tomáš Mikolov, nejcitovanější český vědec současnosti, Stanislav Fořt ze startupu Stability AI, který se v USA věnuje výzkumu umělé inteligence, automatizaci vědy a taky použití AI v oblasti kvantových počítačů a astrofyziky, Vystoupí třeba i jedna z nejúspěšnějších českých manažerek Senta Čermáková či Ondřej Vlček, bývalý ředitel Avastu, dnes prezident společnosti Gen, a mnoho dalších.

Jakub Procházka

Doporučujeme