Největší bere vše: Premier League bude dál bohatnout

Současná dohoda o televizních právech pro Británii přináší nejvyšší anglické soutěži pět miliard liber. Během podzimu se mají rozjet nové rozhovory mezi Premier League a televizemi. Přičemž se očekává zvýšení finančních obnosů mířících do klubových pokladen.  

Největší bere vše: Premier League bude dál bohatnout

Premier League podle televizní stanice BBC předpokládá, že nadcházející výběrové řízení na domácí televizní práva bude znamenat významné navýšení jejího respektive klubových příjmů. Stávající kontrak má hodnotu pět miliard liber přičemž podle odhadů analytiků by se Manchester United, City, Chelsea, Liverpool a spol. mohli dočkat nárůstu až o dvě pětiny. Na čtvrteční schůzce dvaceti klubů nejvyšší soutěže v daném kontextu bylo dohodnuto, že vyjednavači Premier League budou mít pravomoc určit přesnou povahu prodávaných balíčků a počet nabízených zápasů.

Už předem je nicméně jasné, že Premier League bude na domácím trhu oproti minulým vyjednáváním ochotna nabídnout minimálně o padesát zápasů více, přičemž smlouvy s jednotlivými stanicemi (s každou se kontrakt bude podepisovat zvlášť) budou moci být rozloženy do čtyř let na místo stávajících roků tří.  Mezi zájemci by se měly podle informací zdrojů blízkých jednání by se měly objevit stávající smluvní partneři jako jsou televizní stanice Sky, TNT a Amazon Prime, očekává se ale že by se mohl objevit i nový projekt, především ze streamujících stanic.

Pro anglického fotbalového fanouška nový deal bude znamenat (vedle více zápasů na televizních stanicích) další rozmělnění tradičního momentu začátku, který je v Anglii v sobotu 15:00 místního času. V tu chvíli začíná majorita utkání Premier League a v podstatě všechny nižší soutěže a anglické televizní stanice mají zakázáno vysílat jakoukoliv konkurenci pro návštěvu fotbalových utkání. Teď se podle všeho další zápasy přesunou do nových termínů, předpokládá se zejména na pátek, sobotu (po poledni a večer) a pondělí večer. Naopak bezfotbalový by měl zůstat nedělní večer.