Hlavní obsah

Nečekaný konec kariéry? Zásoby energie nejsou nevyčerpatelné, vysvětluje Razýmová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povedl se jí návrat po mateřství, ke konci minulé sezony už se Kateřina Razýmová opět vrátila do elitní desítky Světového poháru. I proto bylo rozhodnutí ve 32 letech ukončit kariéru navenek nečekané. Jenže 32letá běžkyně na lyžích nechtěla, aby ji plnohodnotná příprava obírala o čas strávený s dcerou Izabelkou.

Foto: Barbora Reichová/Svaz lyžařů ČR

Rodinná momentka po letošní Tour de Ski. Kateřina Razýmová s manželem Vladislavem a dcerou Izabelou.

Článek

Kdy ve vás uzrálo rozhodnutí skončit?

Vnitřně někdy v srpnu, kdy k tomu přispělo i náročnější období, jak jsem si procházela nějakou lehčí virózou z nevyspání…

Konec minulé sezony vám přitom dodal motivaci, přibližovala jste se k nejlepším…

To já měla motivaci i teď, ale zásoby energie nejsou nevyčerpatelné. A už mě víckrát napadlo, že to je hodně náročné pro všechny.

Takže rozhodování nebylo zase tak moc těžké?

Měla jsem jasně nastavené, že kdybych měla pocit, že by mi trénink zasahoval do péče o malou, tak sport půjde stranou. Snažila jsem se vymyslet, jak to skloubit i s nějakou pomocí, ale pak už to rozhodování bylo rychlé. Jen jsem si přemítala, co teď budu dělat, ale to mě s prvním křikem malé přešlo. Spíš si říkám, jak jsem to mohla zvládat, přijde mi to kolikrát složitější než v tom závodním režimu.

K čemu se přikláněl váš manžel a trenér v jedné osobě Vladislav?

Myslím, že i jemu se ulevilo. Má svoji práci v oddíle, kde trénuje mladší závodníky, a i když se mnou tolik práce neměl, s nervy a péčí o malou to bylo i pro něj náročné.

Přesto asi nelitujete, že jste se rozhodla po mateřství vrátit k závodům.

Jsem ráda, že jsem tu možnost měla a ten rok absolvovala, možná by mě pak mrzelo, kdybych to nezkusila. Zažila jsem moc pěkných momentů, s malou budeme jednou vzpomínat, jak za rok projela víc zemí než půlka rodiny. (úsměv)

Na co se teď těšíte? Třeba, jak v zimě už Izabelku postavíte na lyže…

Určitě to zkusíme, jestli nebude proti, je dost paličatá. (úsměv) Ale už teď si užívám proběhnutí nebo projížďky na kole v tempu, v jakém chci, i třeba aktivity, na které nebyl čas, výlety s našima, se ségrou…

Návrat třeba za rok dva, až bude třeba Izabelka ve školce, vylučujete?

Ano. Vím, jak je náročné podstoupit přípravu, co je třeba investovat a já bych se nechtěla připravit na 90 procent. Asi by to na reprezentaci stačilo, ale nechci závody jen objíždět.

Na co budete vzpomínat nejradši? Páté místo ve Světovém poháru v Kuusamu, úspěšné Tour de Ski, olympiádu v Pchjongčchangu, či závody v Novém Městě na Moravě…?

Vše z toho. Kuusamo bylo skvělé díky tomu, že jsem to nečekala. Do Nového Města zase kamarád pozval celý autobus známých a já byla šťastná, že jsem tam zajela dobré výsledky a mohla tu radost s nimi sdílet.

U lyžování ale předpokládám zůstanete…

Nevyhnu se mu, ani bych nechtěla, jsme lyžaři celá rodina. Snažíme se napnout síly a přilákat v Plzni i se ségrou co nejvíc dětí k lyžování a věnovat se začátečníkům a malým dětem.

Umíte si sebe představit v roli trenérky?

Nevím, jestli jako trenérka výkonnostních lyžařů, ale minimálně po dobu, co budu na mateřské, se ráda zapojím. Snad i díky Izabelce k dětem ten mateřský přístup budu mít.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.