Obludárium, tanečnice, příšerky z kostí. Kabinety Stuchlé baví děti i dospělé na zámku v Jindřichově Hradci

30. září 2023 08:44

V útrobách zámku v Jindřichově Hradci je ukrytý jiný svět. Tvoří ho výtvarnice Stanislava Stuchlá pro své loutky, které cestovaly po světě a zahrály si se slavnými loutkoherci. Výstava s názvem Kabinety Stuchlé baví děti i dospělé už pět let.

„To jsou takové příšerky. Jsou to vlastně kosti nalezené různě v lese, na poli nebo také v polévce a já se jim snažím dát nový život,“ vypráví výtvarnice Stanislava Stuchlá obklopená příšerkami, které sama tvoří.

Na zámku v Jindřichově Hradci se díky její výstavě návštěvníci ocitnou na chvíli v jiném světě a jiném čase. „Mě vždycky moc bavily historické kostýmy, a tak tu musí všechno ladit dohromady. Kabelky, deštníčky, klobouky, rukavičky, k tomu samozřejmě účesy a další doplňky,“ popisuje.

Výroba jedné loutky podle ní zabere mnoho hodin. „Já totiž nedělám jednu loutku, ale dělám třeba hlavičky, pak zase ruce, pak to skládám dohromady, oblékám. Já jsem amatér, nikdy jsem se neučila šít ani třeba soustružit, takže si všechno sama objevuji, a proto mi to trvá šíleně dlouho,“ vysvětluje.

Loutky mají na zámku své prostředí. „Ze začátku jsem je měla doma, pak jsem začala spolupracovat s profesionálními loutkáři a připadalo mi hloupé ty loutky vystavit jenom tak, aby visely. Loutky jsou bez života, když je nedrží loutkář, nehraje s nimi. Když nemají svoje prostředí, tak to není úplně ono, proto se ho snažím vytvořit,“ říká.

Některé loutky na výstavě se pohybují, třeba tanečnice charlestonu. V Kabinetech Stuchlé mohou návštěvníci kromě příšerek a postav z obludária vidět také zmenšené salony zámků a v nich loutky reálných historických postav. Ty autorka vytvářela podle dobových fotografií.

Spustit audio

Související