Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slováci volí: Kdy budou výsledky, v čem jsou slovenské volby jiné a další odpovědi

Slovenské volby. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Slovenské volby. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

V sedm hodin ráno se na Slovensku otevřely volební místnosti a začaly předčasné parlamentní volby. Hlasování skončí ve 22.00 a začne sčítání. Ne ve všem jsou ale slovenské volby stejné jako ty české. Vysvětlujeme, v čem se liší, ale i to, kdy lze očekávat výsledky.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Slovensko je na rozdíl od České republiky jediným volebním obvodem. Každá politická strana, která kandiduje, tak má jedinou společnou kandidátní listinu pro celou republiku.

Na ní je až 150 kandidátů, tedy tolik, kolik je celkem poslanců slovenské Národní rady, ale může jich být i méně. Některé menší strany postavily menší počet kandidátů. Ti jsou seřazeni podle místa, které jim strany na kandidátce určily.

Co se děje po sečtení hlasů?

Po sečtení hlasů následuje sepsání zápisu. Novinkou v těchto slovenských parlamentních volbách, která se poprvé uplatnila už v loňských volbách komunálních a krajských, je to, že zápisy z okrskových volebních komisí se budou předávat elektronicky, což proces urychluje. Ale elektronicky se předává jen zápis; hlasy nadále počítají ručně členové volebních komisí, které nominují jednotlivé strany.

V minulosti mnoho času během volební noci zabrala cesta se zápisem z okrskové volební komise na okresní úřad k obvodní volební komisi. Muselo se čekat na řidiče, okresní úřady byly často vzdálené půl hodiny cesty, někdy i víc. A nebylo výjimkou, že zástupci okrskových volebních komisí čekali ve frontě před okresním úřadem na uložení jejich zápisu do systému.

Toto zdržení odpadá, díky čemuž by mohly být průběžné výsledky parlamentních voleb známy dříve než v minulosti.

Odhad Denníku N je, že pokud nedojde k technickým problémům, kolem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější