Z Náhorního Karabachu uprchlo už přes sto tisíc Arménů. Obávají se pronásledování a etnických čistek

Arménie požádala Evropskou unii o pomoc se zvládáním přílivu uprchlíků z Náhorního Karabachu, uvedl v sobotu podle agentury Reuters úřad italské premiérky. Počet Arménů, kteří uprchli z Náhorního Karabachu do Arménie, překročil 100 000. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). V Náhorním Karabachu až do minulého týdne, kdy oblast po bleskové vojenské operaci ovládl Ázerbájdžán, žilo odhadem 120 000 lidí.

Ženeva/Jerevan (Aktualizováno: 16:20 30. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arménští obyvatelé Karabachu utíkají kvůli strachu z pronásledování

Arménští obyvatelé Karabachu utíkají kvůli strachu z pronásledování | Zdroj: Reuters

Podle arménské vlády, kterou cituje agentura RIA Novosti, počet uprchlíků dosáhl 100 417.„Mnozí z nich jsou hladoví, vyčerpaní a potřebují okamžitou pomoc,“ upozornil na platformě X vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi.

„UNHCR a další humanitární partneři stupňují podporu arménským úřadům, ale je zde velmi naléhavá potřeba mezinárodní pomoci,“ dodal Grandi. Překročení hranice 100 000 uprchlíků podle agentury AFP potvrdila také mluvčí arménského premiéra Nikola Pašinjana Nazeli Bagdasarjanová.

‚Pro mě je to genocida.‘ Odchod Arménů z Náhorního Karabachu by mohl být podle expertů válečný zločin

Číst článek

Arméni začali z Náhorního Karabachu prchat, když Ázerbájdžán minulý týden podnikl v tomto hornatém regionu vojenskou operaci s cílem převzít nad ním kontrolu. Nedlouho poté ázerbájdžánské jednotky prolomily obranné pozice arménských separatistů a karabašské úřady kapitulovaly.

Arménští obyvatelé Karabachu utíkají kvůli strachu z pronásledování a etnických čistek navzdory prohlášením z Baku, které slibuje respektovat jejich práva.

Arménský prezident Nikol Pašinjan ve čtvrtek řekl, že v příštích dnech už v Náhorním Karabachu nezbydou žádní Arméni, a obvinil Ázerbájdžán z etnických čistek. Baku se proti tomu ohradilo.

Arménie žádá Unii o pomoc

Úřad italské premiérky Giorgii Meloniové v sobotu uvedl, že Jerevan požádal EU o poskytnutí dočasných přístřešků a zdravotnického materiálu. Řím podle premiérčiny kanceláře pracuje na stabilizaci regionu.

EU tento týden oznámila, že zvýší humanitární fond pro obyvatele Náhorního Karabachu na pět milionů eur (122 milionů Kč). Pomoc má být distribuována prostřednictvím Červeného kříže. Z Francie v pátek večer přiletěl do Jerevanu letoun s pěti tunami humanitární pomoci, uvedla agentura Armenpress. Pomoc se zvládáním uprchlické vlny slíbila už dříve řada dalších zemí.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznanou součástí Ázerbájdžánu, ale za podpory Jerevanu ho i s přilehlým územím ovládli místní arménští separatisté v krvavé válce, která skončila v roce 1994.

Během šestitýdenních bojů s Arménií v roce 2020 dobyl Ázerbájdžán zpět okresy sousedící s regionem i část Karabachu. Válku ukončilo příměří zprostředkované Ruskem. Zejména válku v 90. letech poznamenaly četné masakry civilistů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme