TOP 55: Nejlepší knihy pro dívky | Tipy, recenze a inspirace

Publikace: 30.09.2023

Co dnes dívky čtou? Všechno! Od sci-fi a fantasy přes detektivky až po young adult literaturu. Připravili jsme pro vás seznam těch nejlepších knih pro dívky všech dob. Ať hledáte tip na dárek, nebo inspiraci pro čtenářský kroužek, v našem žebříčku se najde něco pro každou čtenářku.

Jaké knihy dívky čtou

Literatura pro dívky se, stejně jako všechny knížky pro děti a literatura obecně, neustále vyvíjí. Současné knihy lépe odrážejí společenské hodnoty, otevřeně řeší i náročnější témata a boří žánrové stereotypy. Už dávno neplatí, že sci-fi, fantasy a dobrodružné romány patří hlavně klukům, například sci-fi a fantasy knihy pro dívky jsou v současné době obzvlášť oblíbené. Mužské hrdiny i v krvavých a dystopických příbězích pomalu střídají dívčí hrdinky, které dávají příběhům nový rozměr a otevírají typicky „klučičí“ žánry dívčím čtenářkám.

Dívčí postavy jsou v současné literatuře komplexnější než kdy předtím. I když silné, tvrdohlavé, rebelující hrdinky známe už mnoho desítek let, třeba z knih Astrid Lindgrenové, současní autoři jdou více do hloubky. Dívčí hrdinka už není vyobrazena jen odvážná nebo zarputilá. Má také své záporné vlastnosti a pochybnosti, díky nimž je především realistická

Dívčí literatura se přirozeně vyrovnává také se změnami ve společnosti, postavením žen a genderovými stereotypy. Dívčí hrdinky konečně pronikají do typicky mužských oborů, stávají se inspirativními vzory anebo „jen“ řeší své vlastní, osobní otázky ohledně vztahů, sexuality a stereotypů.

Jaké knížky pro dívky se nejvíce čtou v jednotlivých věkových kategoriích?

Knihy pro dívky 7–9 let

  • Dobrodružné romány pro dívky
  • Pohádky
  • Příběhy o zvířatech

Knihy pro dívky 10–12 let

  • Dobrodružné romány pro dívky
  • Detektivní knihy pro dívky
  • Naučné knihy
  • Knihy o koních pro dívky
  • Komiksy pro dívky

Knihy pro dívky 13–15 let

  • Fantasy knihy pro dívky
  • Historické romány
  • Romantické knihy pro dívky
  • Young adult knihy pro dívky
  • Detektivní knihy a thrillery

Knihy pro dívky 16–18 let

  • Young adult knihy pro dívky (contemporary, LGBT témata...)
  • Sci-fi knihy pro dívky (obzvlášť dystopické romány)
  • Fantasy knihy pro teenagery (dívky i chlapce)
  • Romantické knihy pro dívky
  • Historické romány (včetně náročnější témat, jako je válka)
  • Literatura faktu
Nejlepší knihy pro dívky všech dob
zdroj: Depositphotos

Zajímají vás nejlepší knihy pro holky i pro kluky?

Přečtěte si také náš článek: Nejlepší knihy pro děti podle věku: Od narození až po dospívání

Nejlepší knihy pro dívky

Do následujícího žebříčku jsme pro vás vybrali ty nejlepší knihy pro dívky všech dob. I když je každý příběh jiný, snažili jsme se vybrat opravdu ty nejlepší z nejlepších – posuzovali jsme kvalitu příběhu, styl psaní, originalitu tématu i celkové zpracování. Zároveň jsme vám chtěli nabídnout od každého něco. V našem seznamu si tak na své přijdou milovnice příběhů o koních, nadšenkyně do sci-fi, ale i fanynky červené knihovny.

Astrid Lindgrenová: Pipi Dlouhá punčocha

Kdo by neznal příběhy Pipi Dlouhé punčochy, které oblíbená švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová napsala už ve 40. letech minulého století. Pipi je svérázná, poněkud extravagantní devítiletá dívka, která žije ve vile bez rodičů pouze ve společnosti koně a opičky. Je tak jasné, že tím je zaděláno na celou spoustu bláznivých, až absurdních dobrodružství

Pipi Dlouhá punčocha je jednou z těch nadčasových klasik, které si zamilovávají děti už po několik generací. Nekonvenční hlavní hrdinka si je získává především svou lehkovážností, prostořekostí, ale i dobrosrdečností. A i když nad některými jejími příhodami už dnes kroutíme hlavou, upovídaná Pipi zkrátka nejspíš nikdy nezestárne.

Pipi Dlouhá punčocha - Astrid Lindgrenová

Pipi Dlouhá punčocha - Astrid Lindgrenová

Vyprodáno

Astrid Lindgrenová: Lotta z Rošťácké uličky

Pokud máte rádi svérázné dívčí hrdinky Astrid Lindgrenové, Lotta z Rošťácké uličky vás rozhodně nezklame. Lotta žije společně s rodiči a dvěma sourozenci v domě v ulici, která se jmenuje Pošťácká – Lottin tatínek ji ale na „počest“ Lotty, jejích sourozenců a jejich společných bláznivých nápadů přejmenoval na Rošťáckou.

Lotta je neposedná, vynalézavá, veselá a tak trochu vychytralá. A tak čtenáře vždy dokáže překvapit neotřelými nápady a nesčetnými příhodami. Lotta patří ke knihám – jak už to u Astrid Lindgrenové bývá zvykem – které skutečně ocení zejména děti, v tomto případě spíše dívky, zatímco rodiče trnou, aby jejich ratolesti nenapadlo podobné lumpárny zkoušet také. A právě v tom spočívá její kouzlo.

Ivana Peroutková: Anička a její kamarádky

Anička je druhačka z velkoměsta. Její život se ale obrátí vzhůru nohama, když se její rodiče rozhodnou odjet na rok do Afriky a ona se přestěhuje k babičce do malé vesničky. Tam ji čeká úplně nová škola, noví spolužáci a, jak Anička doufá, také nové kamarádky. 

Čtenářky se společně s Aničkou ocitnou v malebném venkovském prostředí a sledují, jak se vyvíjejí její nová přátelství. Příběh je napsaný citlivě, mile a zároveň velmi trefně, když dojde na typické dívčí neshody a škádlení. Autorka popisuje jednotlivé postavy, dialogy i jejich myšlenky bohatě, ale nekomplikovaně. I menší čtenářky tak mohou Aničce a jejím kamarádkám dobře porozumět a užít si jejich společná dobrodružství

Kateřina Maďarková: Justýnka a asistenční jednorožec

Justýnka a asistenční jednorožec má jednoduchý, ale originální a okouzlující příběh a atmosféru. Vypráví o malé Justýnce, která na rozdíl od ostatních dětí nemá vůbec žádnou fantazii. Neumí snít, není kreativní a svět okolo ní je nudný. A proto jí maminka pořídí asistenčního jednorožce, který ji naučí vnímat svět kolem sebe úplně jinak a vidět v něm krásu, neotřelost a dobrodružství.

Příběh zaujme nejen dívky, dokonce nejen děti – i dospělí si v něm mohou připomenout, že bez fantazie a kreativity je svět šedý a tak trochu nudný, zkrátka takový, jaký ho vidí Justýnka na začátku knihy. Knížka zaujme také krásnými ilustracemi a jazykem, který je prostý, přímočarý, místy hravý, ale nesnaží se o přehnanou dětskou jednoduchost.

Andrew Clements: Nejlepší kamarádky navždy

Nejlepší kamarádky navždy je příběh Lucie a Emy, dvou kamarádek, které jsou zkrátka nerozlučné – anebo ne? Lucie je zvyklá, že Ema chce být neustále středem pozornosti, a obvykle jí to nevadí. Všechno se ale změní, když se obě kamarádky vrátí z prázdnin a nastoupí do šesté třídy. Lucie se rozhodne ukázat spolužákům svou sbírku knoflíků, kterou o prázdninách dostala od dědečka, a Emě se ani trochu nelíbí, že je Lucie najednou oblíbenější než ona.

A tak mezi nimi vypukne skutečná válka, během níž se musí obě dívky rozhodnout, zda chtějí vlastně dál být kamarádky. Zkrátka příběh, který by se úplně klidně mohl odehrávat na jakékoliv škole, a se kterým se proto snad každá mladší čtenářka může ztotožnit. 

Lucie Hlavinková: Sesterstvo a největší kouzlo kočky Fabioly

Největší kouzlo kočky Fabioly je v pořadí čtvrtým knižním dobrodružstvím Sesterstva – tedy party tří holek, které přivede dohromady kouzelná kočka Fabiola. Jako vždy je čeká spousta dobrodružství a trocha nadpřirozena. Malé čtenářky si hlavní hrdinky Báru, Elu a Míšu rychle oblíbí pro jejich vlídnost a ochotu vždy se postavit jakékoliv nespravedlnosti.

Tento díl Sesterstva představuje v porovnání s předchozími díly o něco všednější problémy, se kterými se holky musí vypořádat. Vypráví spíše o přátelství, pochopení a toleranci než o magii a nadpřirozených jevech, jako tomu bylo u předchozích dobrodružství Sesterstva, ale čtenářky dokáže přesto (nebo právě proto) okouzlit.

Joanne K. Rowlingová: Vánoční prasátko

Vánoční prasátko je první dětská kniha, kterou J. K. Rowlingová vydala po slavné sérii o Harrym Potterovi, a není o nic méně kouzelná. Vypráví příběh malého Kuby, kterému se na Vánoce ztratí jeho oblíbená hračka, plyšové prasátko. Když místo něj jako náhradu dostane novou hračku, Vánoční prasátko, není zprvu nijak nadšený. To ale ještě neví, že jeho nové Vánoční prasátko jako zázrakem ožije a vydá se společně s Kubou hledat jeho milovanou hračku.

S Vánočním prasátkem se čtenáři vydají do světa plného zázraků a kouzelných bytostí. Příběh je do detailů promyšlený, skvěle napsaný, dojemný a nechybí mu ani ponaučení. Ocení ho nejen malí čtenáři, ale také dospělí milovníci pohádek a fantazijního světa.

An Leysenová: Louskáček

An Leysenová v knížce představuje svou variantu příběhu Louskáčka, který všichni dobře znají jako stejnojmenné baletní představení. Vypráví o malé Klárce, která dostane k Vánocům dřevěného panáčka na louskání ořechů. Louskáček následně Klárku ve snu vezme do pohádkové říše a vypráví jí o princezně, Myším králi a dalších pohádkových bytostech.

Autorka se ve svém vyprávění inspirovala spíše původním příběhem od E. T. A. Hoffmanna než baletním zpracováním. Na rozdíl od jiných verzí se příliš nezaměřuje na popis Země sladkostí a soustředí se především na rozuzlení příběhu. I když může být původní příběh Louskáčka pro děti až trochu strašidelný, Leysenová si s ním poměrně dobře poradila, a tak ho zvládnou i menší čtenáři. Vyprávění navíc doplňují jemné, celostránkové ilustrace.

Francesca Cavallo, Elena Favilli: Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky 2 jsou pokračováním stejnojmenného prvního dílu. A stejně jako první díl, i tento představuje celkem sto inspirativních žen napříč historií, proslulých i méně známých – zpěvaček, spisovatelek, sportovkyň, aktivistek, vědkyň a mnoha dalších. Každé z nich je věnován kraťoučký příběh, který stručně představí její úspěchy, a čtenářky už si následně mohou dohledat další informace, pokud je příběh zaujme.

Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky jsou ze všeho nejvíce inspirativní. Knížka je skvělým zdrojem pro malé i větší čtenářky, které v ní mohou snadno a jednoduše poznat úspěšné ženy, o nichž by možná jinak ani neslyšely. Je navíc doplněna originálními ilustracemi, které příběhy příjemně zpestřují. 

Průvodce historií očima odvážných holek

Průvodce historií očima odvážných holek je tak trochu podobná Příběhům pro malé rebelky. Představuje nejrůznější etapy dějin lidstva – dívky se v knížce dočtou o pravěkých lovcích mamutů, životním stylu v období renesance, kultuře původních obyvatel severní Ameriky a mnoha dalších. Čím se ovšem kniha liší od klasických encyklopedií, je vyprávění příběhů a popis života z pohledu dívek žijících v daném období

Vzhledem k tomu, že historii v knihách, filmech i ve škole obvykle sledujeme z pohledu mužů, ať jsou to panovníci, válečníci, či světoznámí spisovatelé, tato knížka je příjemným zpestřením. Nabízí dívkám možnost nahlédnout do historie tak, jak nejsou zvyklé – z perspektivy, která je jim bližší a které mohou mnohem lépe porozumět. 

Ivana Peroutková: Isabela a bílé mraky

Isabela a bílé mraky vypráví příběh jedenáctileté Isabely, která se s rodiči musí přestěhovat z Prahy na venkov, což se jí nejdříve ani trochu nelíbí. Na statku, který si její rodiče pořídí, je nešťastná, a chybí jí velkoměsto i kamarádky. Ale jak už to tak bývá, venkovský život si postupně oblíbí, začne ji bavit starat se o zvířata, a navíc se zakouká do o rok staršího Tomáše.

Isabela postupně zjišťuje, že jí Praha chybí čím dál méně a že už si možná s kamarádkami z města nemá co říct. A to všechno s ní díky vyprávění v první osobě mohou čtenářky prožít opravdu do posledního detailu. Kromě krátkých úderných vět a trefně zachycených dialogů je knížka také plná popisných pasáží, když Isabela pozoruje okolní krajinu nebo plující mraky, které ale kupodivu plynutí příběhu nijak nezpomalují, naopak jej posouvají kupředu. 

Daphne Mapleová: Psí záchranářky – Poprvé do akce

Poprvé do akce je první díl knižní série Psí záchranářky a na čtenářky v něm hned od začátku čeká spousta napětí – a nepůjde přitom jen o záchranu psů, ale také dlouholetého přátelství! Kim a Saša jsou nerozlučná dvojice, kterou kromě jejich přátelství spojuje také láska ke psům. Saša se ale po prázdninách seznámí s novou kamarádkou Taylor, a Kim začíná žárlit. Kromě toho ale trojice hlavních hrdinek stojí před dalším problémem: psí útulek, do kterého chodí pomáhat, nemá dostatek peněz na provoz. Kim, Saša a Taloyr tak budou muset společně vymyslet, jak útulek zachránit

Psí záchranářky jsou skvělou oddechovou četbou pro čtenářky na začátku druhého stupně, obzvlášť pokud patří k milovnicím zvířat. Podnikavosti, kreativitě a tvrdohlavosti, kterou hlavní hrdinky projevují při záchraně útulku, rozhodně nelze upřít inspiraci oblíbenou sérií z přelomu 80. a 90. let Kristy a její klub (The Baby-Sitters Club). 

Věra Hudáčková Barochová: Hanko, zachraň štěně!

Hanko, zachraň štěně! je tak trochu jiná dívčí knížka o zvířatech. Hlavní hrdinka, třináctiletá Hanka, totiž zvířata úplně nemusí, a dokonce se jich trochu bojí, obzvlášť psů. Když se zamiluje do Patrika, který chodí pomáhat do psího útulku, ocitne se v prekérní situaci. Aby se mu zalíbila, rozhodne se do útulku začít chodit také, ale přesto má v plánu držet se od psů co nejdál. Jenže když se jednoho dne ocitne v útulku sama se zraněným psem, ví, že její strach musí jít stranou

Hančin příběh je prostý, a přesto působivý a napínavý. Vypráví o strachu, který má v sobě úplně každý, ať už jde o strach ze psů, či z čehokoliv jiného, a o tom, jak ho překonat – jako v případě Hanky, která svůj strach ze zvířat nakonec proměnila v lásku k nim.

W. Bruce Cameron: Psí poslání: Příběh Baileyho

Dost možná jste slyšeli o sérii Psí poslání od spisovatele W. Bruce Camerona, která vypráví o tom, že každý pes má na Zemi své poslání, které musí splnit, než může přijít do nebe. A teď autor vytvořil podobnou sérii také v dětské variantě, která není pro malé čtenáře tak smutná a náročná. Příběh Baileyho je druhým dílem této série. Zlatý retrívr Bailey v něm vypráví o svém životě na statku po boku osmiletého chlapce Ethana, o každodenních radostech i strastech.

Příběh je v porovnání s původní sérií veselejší a hravější, ale není v něm nouze ani o hloubavé a dojemné chvilky. Je psán z psího pohledu, který malým čtenářům může zprostředkovat psí způsob vnímání světa a posílit jejich vztah ke zvířatům. 

Petra Schierová: Chlupatý dáreček

Chlupatý dáreček vypráví příběh o roztomilém kříženci Tajfunovi a rodině, která si ho v období Vánoc na zkoušku přivedla domů z útulku. Tajfunovi ale jeho jméno skutečně skvěle sedne. Jakmile spatří vodu, je k nezastavení a způsobí téměř živelní pohromu, kdekoliv se zrovna nachází. A tak není divu, že se jednoho dne rozhodne Tajfuna vyhnat. Sourozenci Tommi a Emma se s tím ale nehodlají smířit a rozhodnou se Tajfuna najít – a to by bylo, aby se jim to nepovedlo, když je kouzelný čas adventu!

Chlupatý dáreček je milý vánoční příběh, který pobaví a potěší každého milovníka psů. Rychle odsýpá a dobře se čte, díky jednoduchému jazyku ho hravě zvládnou i menší čtenáři a čtenářky. A i když je knížka psána ve třetí osobě, autorka ji prošpikovala Tajfunovými myšlenkami a komentáři, u kterých se čtenáři nejednou zasmějí.

Filip Rožek: Gump – pes, který naučil lidi žít

Gump – pes, který naučil lidi žít je příběh vyprávěný z pohledu psa Gumpa, který to od začátku neměl úplně jednoduché. Gump si toho během svého toulavého života prožil poměrně hodně a autor se nebojí jeho příběh vyprávět bez jakýchkoliv příkras. Příběh tak může být místy pro děti až moc drsný, smutný a zkrátka skutečný. O to je ale silnější a dost možná dokáže přimět čtenáře, aby nebyli lhostejní ke krutému zacházení se zvířaty. 

Gump své čtenáře rozesměje, pobaví, dojme a pravděpodobně i rozpláče. Ukáže jim, jak vnímá svět, jak nemilosrdní umí lidé být i jak přes to všechno neztrácí naději a víru v to dobré v lidech. Jeho příběh se dočkal také audio a filmového zpracování a celkově se mu u nás dostalo hodně zasloužené pozornosti, která pomohla upozornit na problematiku týrání zvířat, množíren a útulků.

Gump - Pes, který naučil lidi žít

Gump - Pes, který naučil lidi žít

Vyprodáno

Linda Chapmanová: Kouzelný jednorožec: Sny se vyplní

Sny se vyplní je druhý díl z celkem šestidílné knižní série Kouzelný jednorožec. Vypráví příběh malé Laury a jejího poníka jménem Soumrak, který ovšem není tak úplně obyčejný. Díky zaklínadlu ze staré knihy se totiž dokáže proměnit v jednorožce, což se ovšem samozřejmě nikdo nesmí dozvědět. Když se Laura jednoho dne dozví, že poník její kamarádky neumí skákat a ostatní dívky si z něj kvůli tomu utahují, rozhodne se použít Soumrakovo kouzlo

Příběh je poměrně jednoduchý a přímočarý, ale přesto dokáže čtenářky do poslední chvíle udržovat v napětí. Svět, ve kterém se poníci mohou proměňovat v jednorožce, je navíc zcela okouzlí. Potěší zejména milovnice koní (a jednorožců!).

Carola Wimmer: Rychlý jako vítr

V prvním díle knižní série Rychlý jako vítr se setkáváme s Majkou, která tráví léto u babičky na venkově. Má se tam sice učit, protože na konci školního roku propadla, ale jakmile ve stájích narazí na nezkrotného koně jménem Severák a zjistí, že rozumí řeči koní, její plány se rychle změní. I když do té doby neměla ke koním nijak vřelý vztah, mezi ní a Severákem, kterému kvůli jeho divoké povaze hrozí utracení, vznikne nerozlučné přátelství

Knížka vznikla na motivy stejnojmenného filmu a rozhodně nezůstala pozadu. I když je kraťoučká, čtenářky zaujme nejen dobrodružným příběhem o přátelství, ale také čtivým jazykem. 

Oldřiška Ciprová: Kůň a já – Nečekaná výhra

Nečekaná výhra, druhý díl série Kůň a já, představuje zajímavou kombinaci příběhu z jezdeckého prostředí a detektivní zápletky. Hlavní hrdinkou je třeťačka Adélka, která je společně se svou kamarádkou pozvaná na charitativní dostih pořádaný jejím jezdeckým klubem. Když si ale všimne, že s hlavním favoritem závodu není něco v pořádku, a dostih nakonec vyhraje jiný kůň, nezbývá jí než se pustit do vyšetřování.

Knížka vypráví skvěle napsaný příběh o koních a jezdectví, který jde ale o něco hlouběji, než jsou čtenářky u „koňských“ příběhů zvyklé. Popisuje také to, jak to v jezdectví skutečně chodí, jak náročný sport to vlastně je, a dokonce obsahuje ilustrace s popisky částí jezdecké výbavy. Nadchne především milovnice koní na prvním stupni základní školy.

Terence Blacker: Dívka v sedle

Dívka v sedle vypráví příběh o nepochopené klisně jménem Manhattan a dívce Jay, která si připadá úplně stejně nepochopená. Jejich cesty se střetnou, když se Jay rozhodne utéct z domova. Jay i Manhattan v tu chvíli potřebují nový začátek, a tak se společně pokusí prorazit v nemilosrdném světě koňských dostihů. 

I když to ani Jay, ani Manhattan nemají úplně lehké, odhodlaně jdou za svým cílem, bez ohledu na překážky, které jim při tom mnozí staví do cesty. Dívka v sedle je příběhem o přátelství mezi dívkou a koněm, silných emocích a odhodlání. Je napsaný poutavě, zbytečně se nerozepisuje, a přesto dokáže kromě děje dokonale vystihnout i atmosféru. Bude bavit mladší i starší čtenářky, které milují příběhy o koních.

Dívka v sedle - Terence Blacker

Zjistit cenu
SKLADEM
254 Kč
Do obchodu
SKLADEM
254 Kč
Do obchodu
SKLADEM
268 Kč
Do obchodu

Marliese Aroldová: Sheila, dcera delfínů: Návrat do Atlantidy

Návrat do Atlantidy je druhým dílem fantastické podmořské trilogie o třináctileté Sheile, která se dokáže proměňovat v delfína. Společně se stejně starým Mariem se vydávají do říše Atlantidy, kde vládne krutý panovník Zaidon, aby se mu postavili a zachránili říši delfínů před zkázou. 

Sheila, dcera delfínů: Návrat do Atlantidy je okouzlující dívčí fantasy příběh plný akce a nadpřirozených postav, který nadchne zejména milovnice podmořského světa. Čeká je spousta dobrodružství a napětí, které budou společně se Sheilou a Mariem prožívat. Příběh kombinuje úderné dialogy, které posouvají děj kupředu, s poutavými popisy podmořského světa, které jako by dokázaly čtenáře přenést přímo do srdce bájné Atlantidy.

Astrid Lindgrenová: Ronja, dcera loupežníka

Ronja, dcera loupežníka se společně s dalšími knihami z pera švédské autorky Astrid Lindgrenové řadí k nestárnoucím dětským klasikám. Vypráví o Ronje, která se narodila během bouře, která přeťala hrad jejího otce, vůdce loupežníků, vejpůl. Do druhé poloviny hradu se nastěhoval znepřátelený klan vedený lupičem Borkou. A co čert nechtěl, Ronja se poté, co si obě děti vzájemně několikrát zachrání život, spřátelí s Borkovým synem Birkem.

Společně zažívají spoustu dobrodružství ve fantazijních švédských lesích plných skřítků, bludiček a harpyjí, i když své přátelství musí před svými otci skrývat. Oba proto snaží prolomit odvěkou nenávist mezi oběma vůdci a znepřátelené klany opět usmířit. Ronja, dcera loupežníka je dojemným, téměř shakespearovským příběhem o přátelství a odvaze v kouzelném, pohádkovém světě plném nadpřirozených bytostí. A malé čtenářky jistě ocení nezkrotnou a tvrdohlavou povahu hlavní hrdinky. 

Luke Pearson, Stephen Davies: Hilda a bílý hafík

Hilda a bílý hafík je šestým dílem knižní série o Hildě, která je založená na animovaném netflixovém seriálu. Hilda a její přátelé se v tomto díle vydávají kempovat a nasbírat prach, který Hilda nutně potřebuje. Jak je ale zvykem, všechno se trochu zvrtne a Hildu čeká nové dobrodružství plné napětí a zvratů. Oblíbená modrovlasá hrdinka má tentokrát za úkol zachránit svou maminku před strašlivým dvouhlavým trolem a David se potýká s bandou nesmrtelných Vikingů. 

Malí čtenáři si knížky a seriál o Hildě oblíbili hlavně pro jejich napínavost, poutavý příběh, neohrožené hrdiny a pestrou plejádu strašidelných i přátelských bytostí, se kterými se v nich setkávají. Knížka je napsaná jednoduše a příběh rychle odsýpá, takže nadchne i méně zdatné čtenáře i čtenářky.

Brooke A. Allenová, Grace Ellisová, Noelle Stevensonová: Záleskautky 1: Střež se svaté kočičky

Záleskautky kombinují příběh o přátelství, dobrodružství v přírodě a tak trochu ulítlé hlavní hrdinky. V prvním díle nazvaném Střež se svaté kočičky se setkáváme s pěticí dívek, Mal, Ripley, Molly, April a Jo, které tráví prázdniny na skautském táboře. Poklidné léto jim ale narušují podivné bytosti a nadpřirozené jevy, kterých je všude plno, a dívky tak musí kromě typických táborových aktivit řešit také záhady, které tábor obklopují. 

Záleskautky trochu připomínají staré známé Rychlé šípy – tedy kdyby se jejich příběhy odehrávaly dnes a Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Rychlonožka a Červenáček byli neohrožené holky, které si bez zaváhání poradí i s tříokými liškami. Podobně jako právě Rychlé šípy jsou i Záleskautky zpracované v komiksové podobě, a tak dokážou zaujmout čtenářky napříč věkovými kategoriemi. 

Sabine Lemireová: Mira #pratelstvi, #laska, #rok zivota

První díl komiksové série Mira s neotřelým názvem #pratelstvi, #laska, #rok zivota představuje teenagerku Miru. Čtenářky s ní mohou prožít řadu humorných situací i každodenních holčičích starostí, ve kterých autorka dokonale vystihla současnou dobu a vše, s čím se v ní teenagerky potýkají. Mira se trápí třeba tím, že jí doma nechtějí dovolit založit si vlastní instagram, aby se mohla stát slavnou blogerkou, nebo tím, že není do nikoho zamilovaná, ale také tím, že by se chtěla setkat s vlastním tátou. 

Komiks je navíc povedený a moderně zpracovaný i po vizuální stránce, a tak má velký potenciál uspět právě u náctiletých čtenářek.

Rachel Renée Russellová: Deník mimoňky 1 – Příběhy z neslavnýho života

Knižní série Deník mimoňky je stylem, vizuálním zpracováním a v neposlední řadě i svou oblibou srovnatelná s „klučičí verzí“, Deníkem malého poseroutky. Její první díl, Příběhy z neslavnýho života, vypráví příběhy Nikki, která se dostala na prestižní soukromou školu, kde si připadá jako naprostá mimoňka. A protože místo mobilu dostala deníček, všechny své příhody a trapasy si zapisuje.

Jejím zápiskům nechybí spád, humor, puberťácké drama, překvapivé zvraty, romantická zápletka ani vtipné ilustrace. I když je „mimoňce“ Nikki v prvním díle 14 let, její příběhy zaujmou spíše mladší čtenářky. Ty navíc spíše ocení jednoduchou deníkovou formu, která má méně textu.

Jennifer Mathieu: Ranařky

Ranařky je kniha plná správného teenagerského vzteku. Vypráví příběh šestnáctileté Vivien, která žije v malém městečku v Texasu a už má jednoduše všeho dost – školy, spolužáků a ze všeho nejvíce pravidel. A k tomu všemu náhodou zjistí, že její máma bývala kdysi členkou punkového hnutí. Rozhodne se proto vyjádřit i svůj vlastní názor a začne anonymně vydávat feministický časopis s názvem Ranařky, který v malém městě nečekaně rozpoutá menší revoluci.

Kniha Ranařky je ale mnohem víc než jen příběh o puberťačce Vivien. Pokládá základy vlastnímu literárnímu žánru, takzvané feministické young adult literatuře. Učí čtenářky (i čtenáře) stát si za svým, i když si připadají bezmocně. Hlavní hrdinka je tvrdohlavá bojovnice, která má ale také své pochybnosti a nejistotu, což ji dělá o to realističtější. Kniha měla takový úspěch, že na její motivy velmi brzy vznikl stejnojmenný film.

Tomáš Kopecký, Tereza Kopecká: Naprostá šílenost

Naprostá šílenost je komiksový příběh středoškolačky Anny, kterou trápí úzkost – taková, že občas dokonce nedokáže vyjít z pokoje. Někdy má problém provádět ty úplně nejběžnější činnosti, což si řada čtenářů neumí ani představit. V originálně kresleném komiksu je proto Anna svým životem provede, od humorných situací přes romantické situace až po dojemné momenty.

Knížka se velmi trefným, vtipným, citlivým způsobem dotýká závažného tématu duševního zdraví, které si u nás do literatury, a obzvlášť té dětské, stále teprve hledá cestu. Annin příběh dokáže zaujmout čtenáře, kteří o úzkostech nic neví, a milou formou jim ukázat strasti, které se s ní pojí. Stejně tak ale osloví i ty, které trápí podobné potíže jako Annu, a ukáže jim, že v tom nejsou sami.

Olga Stehlíková: Mojenka

Mojenka je příběhem desetileté Magdalény, která nadevše miluje přírodu, les, rostliny, zvířata a zelenou barvu. A se stejnou vášní nenávidí učitelku přírodopisu, své jméno, chovatelský kroužek a především nemoc, která sužuje její maminku. Autorka v knize kombinuje poutavý příběh a humor s nevyhnutelnými pocity strachu a bolesti, které s sebou situace v Mojenčině rodině přináší. 

Mojenka je příběh o radostech i strastech a o tom, jak je vnímají děti. Je to dojemný, ale veselý příběh zároveň, a v každém případě je silný. A rozhodně potěší všechny milovníky přírody, kteří ocení spoustu zajímavých, až encyklopedických informací o přírodě, kterých je v příběhu skutečně velké množství. 

Mojenka - Olga Stehlíková

Zjistit cenu
SKLADEM
339 Kč
Do obchodu
SKLADEM
357 Kč
Do obchodu
SKLADEM
399 Kč
Do obchodu

Jacqueline Wilsonová: Moje máma Tracy Beakerová

Postavu Tracy Beakerové čtenářky už dobře znají z předchozích dílů oblíbené knižní série – ale jako dospělou ji tedy rozhodně ještě neviděly! Tracy a její dcera Jess, která tentokrát celý příběh vypráví, jsou nerozlučná dvojka. Jejich život sice možná není perfektní, ale Tracy dělá vše pro to, aby Jess měla vše, po čem touží. Jess proto není ani trochu nadšená, když do jejich života vstoupí Tracyin nový přítel Sean. 

Moje máma Tracy Beakerová je skvělý způsob, jak vrátit na scénu oblíbenou postavu z dívčích románů, a ukázat ji v novém světle. Čtenářky, které znají Tracy z jejích školních let, si dost možná rády přečtou o tom, jak společně s nimi dospěla. A ty mladší si oblíbí novou dětskou hrdinku, zdaleka ne tak divokou, ale o nic méně tvrdohlavou Jess.

Lucy Maud Montgomeryová: Anna ze Zeleného domu

Anna ze Zeleného domu je román z počátku 20. století, jehož děj se odehrává v Kanadě na konci 19. století. Jedenáctiletá Anna je sirotek a po sérii nepříjemných zkušeností v pěstounských rodinách se ocitne u dvou stárnoucích sourozenců, kteří jí v jejich Zeleném domě poskytnou nový domov. 

Annina upovídanost, optimismus, představivost a schopnost vnímat krásu kolem sebe si získávají dětské i dospělé čtenářky už více než sto let. I když je Anna sirotek a doteď to neměla v životě úplně jednoduché, její příhody jsou stejně veselé, vtipné a ztřeštěné jako jiné dívčí příběhy o dospívání. A i když dokáže i dojmout, Anna ze Zeleného domu čtenářky ze všeho nejvíce pobaví.

Martin Vopěnka: Spící spravedlnost

Spící spravedlnost je druhým románem z knižní série Spící město. Rodiče po celém světě se v něm zničehonic probudí po dlouhém spánku. Zjišťují, že zatímco spali, jejich ratolesti, mládež a bezdětní dospělí byli vzhůru. A ve světě se během těch pár týdnů stihla odehrát spousta drsných událostí včetně pěkné řádky zločinů. Rodiče, kteří to všechno prospali, chtějí na toto období zapomenout a jít dál, ale čtyři hlavní hrdinové, sourozenci Kryštof, Ema, Kristýna a Samuel, nechtějí nechat nespravedlnost nepotrestanou

Ačkoliv je román určen pro děti, je dost drsný a temný a ani dětské postavy nejsou po prožitých zkušenostech typicky dětsky naivní. Bude proto bavit spíše starší čtenáře, kteří dokážou ocenit jeho hloubku a sami se zamyslet nad tématy, která jim předkládá. Celá série může svým námětem a syrovostí připomínat dystopický román Pán much.

Nancy Springerová: Enola Holmesová – Případ zlověstných kytic

Případ zlověstných kytic je třetí díl detektivní série, na jejímž základě vznikla známá filmová adaptace na Netflixu. Jeho hlavní hrdinkou je Enola Holmesová, mladší sestra Sherlocka a Mycrofta Holmesových, která po zmizení své matky utekla do Londýnaotevřela si vlastní detektivní kancelář. V Případu zlověstných kytic Enola řeší zmizení Sherlockovy pravé ruky, doktora Watsona. 

Zápletka není nijak složitá, v průběhu se rozplétá pozvolně a knížka má příjemný spád – není ani příliš zbrklá, ani se nevleče. Čtenářky kromě napínavého detektivního příběhu jistě ocení i hlavní hrdinku Enolu, která se tvrdohlavě rozhodla žít život po svém a nenechá nic a nikoho, aby jí v tom zabránili.

Jolana Dajbychová: Jiná, ale pořád já

Jiná, ale pořád já je příběh o obyčejné třináctileté puberťačce Petře, který začíná jako každý jiný. Petra je občas protivná, věčně naštvaná na celý svět a většinu svého volného času tráví na mobilu. To vše se ale změní ve chvíli, kdy se jí přihodí osudová nehoda. Ta ji totiž záhadně přenese do roku 1982. I když to není tak dávno, Petra je tak trochu ztracená – bez mobilu, bez internetu a v nové rodině i škole. Má to ale i světlé stránky – Petra potká svého dědečka i tatínka, prožije velkou lásku a uvědomí si, že díky svým znalostem z budoucnosti může zabránit velké tragédii.

Petřin příběh o cestování časem je příjemně uvěřitelný, logicky uspořádaný a může sloužit jako rychlá dějepisná exkurze. Nechává totiž čtenářky nahlédnout do doby dětství jejich rodičů a poznat ji z Petřiny perspektivy, která je jim blízká. 

Hanna Schottová: Fany byla při tom

Fany byla při tom vypráví příběh školačky Fany, která žije ve východoněmeckém Lipsku. Když se po prázdninách v roce 1989 vrací zpět do školy, je zaskočená, že ve třídě nevidí svou kamarádku Sophii. Nikdo z rodičů a učitelů jí navíc nechce prozradit, kam Sophie odjela. To Fany ještě netuší, že se ona sama s rodiči za pár měsíců vydá na velkou cestu

Knížka velmi poutavým způsobem přibližuje dnešním dětským čtenářům události podzimu 1989, problematiku socialistického režimu a proměny každodenního života, které způsobil pád Berlínské zdi. I když se odehrává v Lipsku, je relevantní i pro naše malé čtenáře. Bude pro ně ale o to přínosnější, pokud budou mít možnost o ní po přečtení diskutovat s dospělým.

Zdeňka Bezděková: Říkali mi Leni

Říkali mi Leni je dojemný poválečný příběh jedenáctileté Leni, která žije s maminkou, babičkou a bratrem v západním Německu, kde chodí do školy a dělá vše to, co děti dělají, ale cítí, že tak nějak nezapadá. Nemá kamarádky, nepodobá se nikomu z rodiny a nerozumí uvažování matky, bratra ani učitelky ve škole. Jediná, ke komu má blízko, je babička, ale přesto má Leni neustále pocit, že patří jinam, a připadá si osaměle. Nakonec zjistí, že vůbec není Němka, že pochází z Čech a od jejích skutečných rodičů ji odvlekli, a pokusí se vypátrat svou skutečnou maminku.

Kniha Říkali mi Leni patřila dlouho k povinné školní četbě a i dnes v ní má své místo. Popisuje hrůzy fašismu a jejich doznívání v poválečné době, a dokonale zachycuje zvrácené uvažování, které v německé společnosti přetrvávalo ještě dlouho po válce. Řadí se mezi knížky, které umí mladším čtenářům skvělým způsobem přiblížit mrazivá období naší historie, a získala si zasloužené uznání nejen u nás, ale i ve světě.

Romain Rolland: Petr a Lucie

Milostná novela Petr a Lucie se už dnes řadí ke klasickým dílům a díky jejímu kratšímu rozsahu se s ní setkáme na většině maturitních seznamů přečtených knih. Příběh Petra a Lucie se odehrává v Paříži roku 1918, kdy se dvojice potká při ukrývání před bombardováním města. Během několika dní se mezi nimi zrodí láska, která jim téměř pomůže zapomenout na válku, která zuří všude kolem nich. A protože Petr bude za pár dní narukovat do války, rozhodnou se milenci slíbit si lásku v kostele – kde ale oba tragicky umírají během bombardování.

Příběh je jednoduchý, a přitom dokonale vystihuje život ve válce, a to jakékoliv válce. Petr a Lucie dokážou navzdory okolnostem propadnout jeden druhému a oddat se svým citům, až se může zdát, že se jich válka téměř netýká. Krutá realita je ale přesto dostihne, jak už to tak ve válce bývá. 

Guus Kuijer: Polča

Polča od nizozemského autora Guuse Kuijera je zdánlivě typický příběh o desetileté dívce, která chce prostě jen být šťastná. To je ale občas těžké, protože jí život klade do cesty překážky, malé i velké. Třeba když se zamiluje do spolužáka Mimúna, který s ní kvůli rodinným tradicím a svému náboženství nemůže být. Nebo když si její matka přivede domů Polčina třídního.

Polča je ale silná, odhodlaná a nevzdává se svých snů. I proto patří v nizozemské literatuře k nejznámějším postavám dětské literatury, kterou si zejména čtenářky rychle oblíbí. 

Enne Koens: Jsem Vincent a nebojím se

Kniha Jsem Vincent a nebojím se vypráví příběh školáka Vincenta, pro kterého se šikana ve škole už stala rutinní záležitostí a školní docházka je pro něj především otázkou přežití. Vincent je citlivý a vnímá svět trochu jinak než ostatní, a tak ho spolužáci označují za divného. Teď ho navíc čeká noční můra – škola v přírodě. Když ale do třídy nastoupí nová spolužačka Jasmína, začnou se věci obracet k lepšímu.

Knížka je citlivě vylíčeným obrazem šikany, se kterou se kromě Vincenta setkávají tisíce dětí po celém světě. Kromě příhod ve škole popisuje i chování dospělých, kteří se sice snaží pomoci, ale tak úplně Vincentovi nerozumí. Vincentův příběh může pomoci nejen dětem, které se potýkají s podobnými problémy, ale i dospělým, kteří svých nepochopením občas situaci neúmyslně zhoršují. 

Veronika Hurdová: Agnes a Zakázaná hora

V příběhu se ocitáme ve vesnici pralesního kmene Magrejů, ve kterém žije i jedenáctiletá Agnes. Lidé se v této vesnici rodí se zvláštním darem, který musí sami objevit a předvést ho zbytku kmene. Pokud se jim to nepodaří do jejich dvanáctých narozenin, stanou se takzvaným Stínem. A Agnes, jejíž dvanácté narozeniny se blíží, svůj dar stále ještě nenašla. 

I když je děj knihy Agnes a Zakázaná hora zasazen do fantasy světa, její poselství je velmi skutečné. Ukazuje, že v sobě každý máme dar, něco, čím jsme výjimeční, a že se nám vždy nepodaří to objevit a rozvíjet, pokud k tomu nedostaneme příležitost. A tak třeba děti, kterým se nedaří ve škole, procházejí životem s přesvědčením, že jsou k ničemu, jen proto, že se zrovna jejich dar neprojevuje hezkými známkami ve škole. 

Hana Knopfová: Hilda a Sofie

Hilda a Sofie je zajímavě pojatým vyprávěním o přátelství a každodenních útrapách dvou dívek. Sofie touží být baletkou, dělá proto vše, ale spolužačky v její baletní škole ji nemají rády. Zatímco Hilda je samotářka, která si nejraději čte ve škole to nemá jednoduché, protože má pár kilo navíc. A když se jednoho dne potkají ve stejné třídě, okamžitě se spřátelí.

Autorka kombinuje vyprávění příběhu z perspektiv obou hrdinek – v jedné kapitole sledujeme dění z pohledu Hildy, v další vypráví Sofie. Čtenářky se díky tomu mohou do jejich pocitů vcítit, lépe porozumět jejich jednání a pochopit, že každý má nějaké své trápení, i když je třeba úplně jiné než to jejich. 

Hilda a Sofie - Hana Knopfová

Zjistit cenu
SKLADEM
229 Kč
Do obchodu
SKLADEM
229 Kč
Do obchodu
SKLADEM
241 Kč
Do obchodu

Robin Stevensová: Čaj s kapkou jedu

Čaj s kapkou jedu je druhým ze série detektivních příběhů z edice Případy pro W + W. W a W, tedy Daisy Wellsová a Hazel Wongová, tráví poklidné léto u Daisyiny rodiny. To se rychle změní, když dojde k otravě jednoho z příbuzných. A tak dívky rozjedou detektivní vyšetřování. 

Knížka je prostě skvělou detektivkou pro mladší čtenáře. Odehrává se v Anglii 30. let minulého století a nevyhnutelně připomíná styl detektivek od Agathy Christie, postavy se v ději také odkazují na legendárního Sherlocka Holmese. Čtenářky navíc zaujmou i sympatické hlavní hrdinky – nebojácná a trochu panovačná Daisy a přemýšlivá, plachá Hazel tvoří dokonalou dvojici pro detektivní sérii.

Jana Martincová: Co se od kamarádek nedozvíš – Průvodce moderní dospívající dívky o sexu, líčení i zdraví

Knížka lékařky Jany Martincová je tak trochu příběh, tak trochu encyklopedie a tak trochu poradna. Vypráví o třech dívkách, Lilith, Lucy a Šárce, které se s matkou jedné z nich (která je stejně jako autorka knihy lékařkou) radí o všem, co je zajímá a trápí. Ať je to zdraví, cvičení, líčení, nebo vaření. Knížka je navíc doplněna trefnými grafickými prvky.

Autorce se tak podařilo vytvořit humorně zpracovaného, ale spolehlivého průvodce pro náctileté dívky. Představuje i citlivá témata, na která se dospívající mnohdy stydí zeptat a rodiče se o nich stydí mluvit, včetně sexuálního zdraví, péče o sebe a LGBTQ+ problematiky.

C. S. Lewis: Letopisy Narnie – Čarodějův synovec

Knižní série Letopisy Narnie patří ve fantasy literatuře dlouhodobě k nejoblíbenějším a nejprodávanějším. Díl Čarodějův synovec sice vyšel jako šestý v pořadí, ale je v podstatě prequelem předchozích dílů. Odehrává se ještě předtím, než vůbec Narnie vznikla, a popisuje stvoření celého světa včetně skříně, kterou sourozenci Pevensiovi v dalších dílech používají jako vstupní bránu. Sleduje dobrodružství Diggoryho a Polly, dvou dětí žijících v Londýně v 19. století, které se jednoho dne pomocí nalezeného prstenu přenesou do světa mezi světy.

A milovníci fantastického světa Narnie nebudou zklamaní. I tentokrát dokázal C. S. Lewis svůj kouzelný svět popsat krásně a jednoduše, tak, aby čtenář mohl nechat pracovat svou fantazii

Alice Osemanová: Bez lásky

Bez lásky je kniha od autorky oblíbené série Srdcerváči. Tentokrát se věnuje jednomu z méně zmiňovaných LGBTQ+ témat, které už se objevilo už i v Srdcerváčích, a to aromantičnosti a asexualitě. Sleduje příběh hlavní hrdinky Georgie, která ještě nikdy nebyla zamilovaná a snaží se najít svou první lásku, protože všichni ostatní už ji našli. Postupně si ale uvědomuje, že možná nevnímá city a přitažlivost tak úplně stejně jako ostatní. 

Stejně jako Srdcerváči a podobné příběhy je i Bez lásky důležitou knihou, která má v young adult literatuře své místo. Ačkoliv se o tématech homosexuality, bisexuality a genderové identity hovoří stále více, asexualita stále zůstává na okraji a mnozí ani nevědí, že něco takového existuje. Často včetně asexuálů a aromantiků, kteří pak sami nedokážou své vlastní pocity uchopit. Příběh Georgie tak může pomoci mladým čtenářům a čtenářkám, které prožívají to, co ona, pochopit sebe samé.

Ciara Smythová: To není můj problém

To není můj problém je upřímný a dojemný román z žánru contemporary young adult literatury. Řeší přátelství, lásku, alkoholismus i šikanu, a přesto si zachovává svůj sarkastický humor. Středoškolačka Aideen má svých problémů až nad hlavu. Zároveň má ale talent na řešení problémů ostatních, i když možná ne úplně ideálně. 

Spíše než nečekanými zvraty si kniha své čtenáře získá humorem a nadhledem, se kterým se zabývá méně i více závažnými problémy. I hlavní hrdinka Aideen je sympaticky realistická. Navenek působí neohroženě, ale stejně jako všichni středoškoláci se uvnitř potýká s vlastními problémy. To není můj problém se zajímavým způsobem zvládá poprat s těžkými tématy, a přitom zůstat příjemnou teenagerskou oddechovkou.

Alice Osemanová: Srdcerváči

O Srdcerváčích, knižní sérii, která si v poslední době probojovala cestu do mnoha teenagerských knihovniček a dočkala se i seriálového zpracování na Netflixu, už slyšel téměř každý. Autorka se v tomto grafickém románu zabývá problematikou sexuální orientace, genderové identity a dalšími otázkami, se kterými se teenageři potýkají, a popisuje je s velkou dávkou citlivosti a pochopení.

Hlavními hrdiny příběhu jsou středoškoláci Charlie, který si po svém neplánovaném coming-outu prošel těžkým obdobím šikany, a Nick, jeden z nejoblíbenějších kluků ve škole. Díky společné hodině si k sobě postupně najdou cestu. Kromě Nickova objevování vlastní sexuální orientace se příběh dotýká i transgenderu, asexuality, šikany, poruch příjmu potravy a dalších náročných témat, která jsou v období dospívání palčivější než kdy jindy.

Emmanuel Manuro: Komiks, v němž jsi hrdinou – Unesená

Unesená je komiksový gamebook, tedy knížka, ve které o pokračování děje rozhoduje čtenář. V tomto díle se čtenář/hráč ocitá v tajemném domě s temnou, hororovou atmosférou a snaží se vysvobodit unesenou dívku z opuštěné vily uprostřed lesa. Více než o příběh jde o jeho všímavost, bystrost a logické uvažování, které rozhoduje o tom, zda se mu povede dívku zachránit, nebo sám zemře – ano, v této hře můžete totiž klidně prohrát. 

Komiks, v němž jsi hrdinou je ideální pro puberťáky, kterým se do čtení úplně nechce. Jakmile se totiž vžijí do hry a začnou luštit tajuplné hádanky, tak úplně zapomenou, že zároveň čtou. 

Komiks, v němž jsi hrdinou – Sherlock Holmes: Případ čtyř případů

Sherlock Holmes: Případ čtyř případů z edice Komiks, v němž jsi hrdinou je dalším ze série komiksových gamebooků. Čtenář se tentokrát ocitá v roli proslulého detektiva Sherlocka Holmese, před nímž stojí celkem čtyři nevyřešené případy. Komiksový gamebook ovšem není jen o čtení, ale především o vlastním úsudku, luštění hádanek a hledání vodítek, podle nichž se pak příběh dále vyvíjí

Sherlock Holmes je stejně napínavý jako ostatní gamebooky z této série a umožňuje čtenářům naplno využít jejich analytické schopnosti. Nevýhodou je, že tento příběh je možné řešit pouze jednou, pokud tedy nezapomenete, kdo byl pachatelem.

Lin Rina: Kroniky prachu

Kroniky prachu otevírají stejnojmennou knižní sérii historických románů. Setkáváme se v nich se sarkastickou Animant, která nadevše miluje knihy a ani trochu ji nezajímá svět šatů, plesů a společenských konvencí. Proto nedokáže odolat nabídce práce v univerzitní knihovně, a možná ani místnímu vrchnímu knihovníkovi. 

Kroniky prachu zaujmou především čtenářky, které se rychle vžijí do odvážné a svobodomyslné hlavní hrdinky a nechají se stejně jako ona okouzlit postavou pana Reeda. Příběh je příjemně předvídatelný, ale nikam nespěchá a nechá vás užít si uklidňující atmosféru univerzitní knihovny v mlhou přikrytém Londýně a pomalu se rozvíjející romanci jako z knih Jane Austenové. 

Jenny Hanová: Všem klukům, které jsem milovala

V knížce Všem klukům, které jsem milovala poznáváme šestnáctiletou Laru Jean, která nikdy žádnému klukovi neřekla, že se do něj zamilovala. Své pocity ale pokaždé podrobně rozepsala v dopise, který pak zapečetěný schovala pod postel. A jednoho dne se stane naprostá pohroma – někdo totiž všechny schované dopisy rozešle. Lara se tak musí nečekaně vyrovnávat se spoustou pocitů, ať současných, nebo těch ze starých dopisů.

Příběh introvertní, dětsky naivní Lary je jednoduše okouzlující a pro náctileté čtenářky velmi blízký. I styl psaní je velice sympatický, dobře odsýpá a natolik vtahuje do děje, že je čtenáři při čtení některých starších Lařiných dopisů až trapně za ni – ale v tom nejlepším slova smyslu. Knížka Všem klukům, které jsem milovala se dočkala i filmového zpracování na Netflixu.

Všem klukům, které jsem milovala | Romana Bičíková, Jenny Hanová

Všem klukům, které jsem milovala | Romana Bičíková, Jenny Hanová

Vyprodáno

Tess Sharpe: Všechny holky, kterými jsem byla

Příběh Nory O’Malleyové, hlavní hrdinky této knihy, je poměrně neobvyklý. Nora už totiž vystřídala mnoho různých identit, a to kvůli podfukům, které uskutečnila společně se svou matkou. Nakonec se ale rozhodne oklamat i ji a utéct. Když se ovšem Nora po několika letech ocitne jako rukojmí v bankovní loupeži, bude muset využít některé ze svých podvodných dovedností. Čtenáři se s Nořinou minulostí seznamují pozvolna, když se se současným dějem v bance prolínají linky z minulosti. Příběhu nechybí ani trocha romantiky, ale větší roli tentokrát hraje přátelství.

Nora je pozoruhodná hrdinka. Je nebojácná, neohrožená, má vše promyšlené a skvěle ovládá schopnost manipulace. Proč tomu tak je, se čtenáři dozvídají postupně, jak odhaluje svou minulost. Kniha Všechny holky, kterými jsem byla je nenáročná, ale přesto zajímavá četba se zajímavými postavami, které čtenářům ulpí v paměti.

Marissa Meyerová: Cinder – Měsíční kroniky

V prvním díle knižní série Měsíční kroniky zavítáme do Nového Pekingu, který obývají lidé a androidi a který už dlouhá léta sužuje smrtící nákaza. Šestnáctiletá Cinder patří k nejvyhlášenějším mechanikům v Novém Pekingu – je totiž kyborg a její mozkové rozhraní je stvořené k tomu, aby dokázala opravovat roboty, vznášedla a podobně. A možná je to právě Cider, kdo bude nakonec muset zachránit Zemi před útokem měsíčních lidí

Příběh Cinder, jak už je z jejího jména znát, je sci-fi variantou klasické pohádky o Popelce zasazenou do budoucnosti. I když je o dost napínavější, dramatičtější a humornější. Příběh je sice místy trochu předvídatelný, ale přesto čtivý a odehrává se ve skvěle vystavěném, promyšleném světě budoucnosti.

Cinder - Měsíční kroniky | Jana Zejmanová, Marissa Meyerová

Cinder - Měsíční kroniky | Jana Zejmanová, Marissa Meyerová

Vyprodáno

Suzanne Collins: Hunger Games – Aréna smrti

Aréna smrti je prvním dílem oblíbené série Hunger games. Odehrává se v zemi Panem, která má každoroční tradici – jeden chlapec a jedna dívka z každého z dvanácti krajů země musí nastoupit do kruté televizní reality show, ve které může přežít jen jeden z nich. Šestnáctiletá Katniss se do klání přihlásí dobrovolně místo své sestry, na niž letos padl los.  

Čtenáři se s chytrou a odvážnou Katniss vydávají do úžasně promyšleného dystopického světa, ve kterém je na prvním místě přežití, a až za ním lidskost a mezilidské vztahy. Katniss je sympaticky nedokonalá, a není těžké se s ní ztotožnit nebo si ji alespoň oblíbit. Obzvlášť čtenářky může na sérii zaujmout určitá emocionální hloubka, která doplňuje všudypřítomné násilí – ať už ji do knih vnáší hlavní dívčí hrdinka, nebo autorka – a která v některých podobně laděných dystopických příbězích s mužskými hrdiny chybí.

Autor článku

Tereza Staňková

Tereza Staňková

Redaktor

„Jmenuji se Tereza a srovnávání zboží patří mezi mé superschopnosti. Než se pro cokoliv rozhodnu, ať je to pračka, zubní kartáček, nebo konev na zalévání, udělám si důkladný průzkum a porovnám všechny produkty, které mi přijdou do cesty. A právě proto mě baví psát pro Homago. Snažím se, aby moje články pomohly čtenářům najít a vybrat přesně to, co hledají.“