Premier League - souhrn 7. kola: První ztráta pro Manchester City

30.09.2023, 15:32, aktualizováno 02.10.2023, 22:58
Komentáře a souhrny
Oslavující Pedro Neto (© AFP)

Manchester City překvapivě prohrál na půdě Wolves a poprvé ztratil, přesto zůstává na prvním místě a bod před Tottenhamem, který přetlačil početně oslabený Liverpool. Arsenal rozstřílel Bournemouth, zatímco Aston Villa pro změnu nadělila potupný půltucet Brightonu...

Fulham FC - Chelsea FC 0:2

02.10.2023 21:00

Góly: 18. Mychajlo Mudryk, 19. Armando Broja

Fotbalisté Chelsea zvítězili v sedmém kole Premier League na stadionu Fulhamu 2:0. Dlouhodobé ofenzivní trápení hostů skončilo v 18. minutě, kdy vstřelil první ligový gól Blues od konce srpna Mychajlo Mudryk, pro něhož zároveň šlo o premiérovou trefu v dresu svého týmu od lednového přestupu z Šachtaru Doněck. Prakticky okamžitě na něj navázal Armando Broja, který zajistil, že na rozdíl od září budou mít na Stamford Bridge při obvyklé anketě o gól měsíce na výběr z více než jedné možnosti.

Až 27. září se Chelsea dočkala prvního a zároveň jediného gólu v měsíci, když v rámci EFL Cupu skolila díky zásahu Nicolase Jacksona nejtěsnějším rozdílem Brighton. Ani duel s Racky se ovšem neobešel bez potíží, The Blues totiž jen se štěstím přežili několik obrovských šancí soupeře a v závěru navíc rozšířil už tak početnou marodku Ben Chilwell. Proti Fulhamu, který z posledních šesti soutěžních zápasů prohrál jen s Manchesterem City, navíc scházel i distancovaný střelec Jackson.

Místo něj od úvodu naskočil na hrotu hostujícího útoku po dlouhém zranění Broja, který hned ve druhé minutě mohl skórovat. Po přiťuknutí od spoluhráče se z úhlu řítil sám na Bernda Lena, kterého lehce obešel a následně také zakončil, jenže zívající bránu Fulhamu nepochopitelně vysoko přestřelil. Další šance pro hráče v modrých dresech přišla v 18. minutě, kdy Levi Colwill krásným centrem našel Mudryka, ten si jej posunul do šestnáctky a pohotovou ranou mezi nohama Lena zaznamenal první gól zápasu. Netrvalo to ani 60 sekund a Chelsea vedla již o dvě branky. Tim Ream nejprve chybou v rozehrávce nabídl míč Colu Palmerovi, ten přihrávkou našel opět kopačku amerického stopera, jenž při snaze uklidit míč trefil Broju, od kterého doputoval až do sítě.

Po změně stran čekali fanoušci v ochozech Craven Cottage na nebezpečné situace o něco déle, nakonec se dočkali zhruba po hodině hry. Zpětnou přihrávku Conora Gallaghera na hranici vápna zužitkoval nabíhající Maatsen, jehož pokus z první trefil tyč. O dorážku z velké blízkosti se pak pokoušel Enzo Fernández, toho ale vychytal skvělý Leno. Zkraje závěrečné čtvrthodiny se zničehonic mohli dostat Chalupáři na rozdíl jediné trefy, kdy se po skvělé přihrávce z levé strany zjevil tváří v tvář brankáři Saša Lukič. Zakončení srbského záložníka z první ale zasáhlo pouze nohu Roberta Sáncheze.

Chelsea tak na Craven Cottage vyhrála pátý z posledních šesti zápasů odehraných na tomto ikonickém stadionu. V příštím kole se 7. října představí na půdě Burnley, Fulham tentýž den přivítá Sheffield.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Brentford FC 1:1

01.10.2023 15:00

Góly: 65. Nicolás Domínguez - 58. Christian Nørgaard

Brentford remizoval v sedmém kole Premier League na hřišti Nottinghamu 1:1. Nálada diváků na City Ground měla velmi kolísavý vývoj, neboť jako první sice dostali míč do branky domácí, gól ale z důvodu ofsajdu neplatil. Krátce po změně stran pak viděl druhou žlutou kartu Moussa Niakhaté a hostující přesilovku okamžitě proměnil ve vedoucí trefu Christian Nörgaard. Forest však své zbraně ani v početní nevýhodě nesložili a díky hlavičce Nicoláse Domíngueze ukořistili z duelu alespoň bod.

Brentford si určitě nemohl dát za rámeček poslední ligové střetnutí proti Evertonu, který mu při vítězství 3:1 vstřelil více branek než v součtu všem ostatním soupeřům od začátku sezony. Bees nečekala lehká práce ani proti Nottinghamu, jenž v minulém kole potrápil Citizens, z jejichž stadionu si odvezl přijatelnou porážku 0:2. Oba týmy se zároveň upínaly k výkonům afrických útočníků -⁠ Taiwa Awoniyiho v dresu domácích a čtyřgólového Bryana Mbeuma na straně hostů.

První vzrušení přinesl rohový kop domácích z osmé minuty, po němž se pohotově prosadil právě Awoniyi, nicméně jeho radost brzy překazil zdvižený praporek sudího. Další nebezpečí přišlo až o čtvrthodinu později, když Anthony Elanga předvedl na pravé straně povedený průnik do vápna, ten však zakončil jen střelou do boční sítě. Stejný hráč se prodíral do nadějné pozice i o chvíli později, tentokrát ale rodáka z Malmö zradilo zpracování. V nastavení první půle se ještě k prvnímu vážnějšímu zakončení hostů dostal Vitaly Janelt, avšak Matt Turner jeho ránu reflexivně vyrazil.

Po změně stran mohl svůj zákrok ze závěru poločasu znehodnotit právě Turner, který příliš dlouho váhal s rozehrávkou a jen díky skvělému zajištění Willyho Bolyho zůstalo skóre beze změny. Stejný hráč předvedl své defenzivní umění i o pár vteřin později, když hrudí zblokoval ostrý projektil Janelta. Rostoucí nápor Včel umocnil Bolyho stoperský kolega Niakhaté, jenž byl po druhé žluté kartě za ošklivé šlápnutí na lýtko soupeře vyloučen.

Brentford poskytnutou výhodu zužitkoval brzy, když ho v 58. minutě poslal do vedení přesnou hlavičkou Nörgaard. O sedm minut později si ale sladkou lžičku medu připravili pro své fanoušky i hráči Nottinghamu. Nově příchozí Harry Toffolo dostal příležitost k centru, který dokázal geniálním zakončením ze vzduchu přetavit v gólovou radost Domínguez, jenž chytře přeloboval Marka Flekkena.

Nottingham tak výhody domácího prostředí nevyužil naplno a připsal si jen bod. V dalším kole se 7. října ukáže fanouškům na stadionu Crystal Palace, Brentford zamíří ve stejný den k zápasu proti Manchesteru United.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Liverpool FC 2:1

30.09.2023 18:30

Góly: 36. Heung-min Son, 90+6. Joël Matip (vl.) - 45+4. Cody Gakpo

Fotbalisté Tottenhamu porazili v sedmém kole Premier League na vlastním stadionu Liverpool 2:1. Průběh duelu výrazně ovlivnily dvě vyloučení hostujícího celku, kdy nejprve uviděl červenou kartu v první půli Curtis Jones a po změně stran také střídající Diogo Jota. Dvojnásobnou přesilovku nebyl domácí tým dlouho schopen přetavit ve vítěznou trefu, a nakonec mu tak musel pomoct až na konci nastaveného času Joël Matip, jenž poslal centrovaný míč za záda vlastního brankáře.

Fanoušci Spurs byli od příchodu nového trenéra v euforii. Skvělé výkony potvrdilo i severolondýnské derby, ve kterém Kohouti nakonec ukořistili bod. Australského kouče Angeho Postecogloua nyní čekal další náročný test v podobě Liverpoolu, jenž se po letní obměně zálohy opět nacházel v závěsu za nejlepším celkem ligy. Defenziva Reds musela být na pozoru především před Heung-Min Sonem, který se v současném ročníku nejvyšší anglické soutěže prosadil už pětkrát.

Skvělé dva zákroky vytáhl v úvodu zápasu Guglielmo Vicario. Nejdřív zneškodnil ránu k levé tyči z kopačky Codyho Gakpa a následně si poradil i s dorážkou Andrewa Robertsona. Ve 25. minutě ale Liverpoolu zbytek zápasu zkomplikoval Jones, který předvedl nevybíravý zákrok na Yvese Bissoumu a musel předčasně zamířit do kabin. A ve 36. minutě se po krásné akci dostal Tottenham do vedení. James Maddison nejdřív našel skvělou kolmicí ve vápně Richarlisona a ten pak míč předložil před prázdnou branku Sonovi. Ve 42. minutě si míč v pokutovém území opět našel Richarlison, jeho střela na zadní tyč se ale zastavila o tyč. V nastaveném čase se hosté dočkali vyrovnání, o to se po střele z otočky postaral Gakpo.

Chvilku po návratu z kabin si Spurs vytvořili tlak, který rezultoval v krásnu Maddisonovu střelu zpoza vápna. Té ale vystavil stopku Alisson. Skvěle si vedl i v 51. minutě, kdy nad branku vytáhl dělovku Sona. V 69. minutě opustil hřiště i Diogo Jota. Portugalec viděl červenou kartu po druhém žlutém zákroku, jehož obětí se stal Destiny Udogie. Fotbalisté Tottenhamu dlouho nemohli výrazné přesilovky využít a dočkali se až v 96. minutě, kdy si centr Pedra Porra srazil do vlastní branky Matip.

Tottenham tak Liverpool nakonec udolal. Reds 8. října vyzvou Brighton, Spurs o den dříve změří síly s Lutonem.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Burnley FC 2:0

30.09.2023 16:00

Góly: 14. Miguel Almirón, 76. Alexander Isak (pen.)

Hráči Newcastlu v sedmém kole Premier League porazili na svém stadionu Burnley 2:0. Straky, jimž sebevědomí dodával osmigólový debakl Sheffieldu z minulého ligového klání, si situaci výrazně zjednodušily brzkým zásahem Miguela Almiróna, na nějž pak po změně stran úspěšnou exekucí penalty navázal Alexander Isak. Poslední tříbodový zisk The Clarets ze St. James' Parku se tak nadále datuje do roku 1976, a svěřenci Vincenta Kompanyho tak stále čekají na premiérovou výhru od návratu mezi anglickou elitu.

Straky v dosavadním průběhu soutěže nasbíraly tři výhry i porážky, ztrácely však pouze s týmy, které v loňském ročníku skončily v nejlepší šestce. V minulém kole ovšem nasázely "osmičku" Sheffieldu a ve středu dokázaly vyřadit Manchester City v EFL Cupu. Dobrou pohodu Toons přijelo na sever Anglie otestovat Burnley. Nováček zatím pouze jednou remizoval, a proto už potřeboval pravidelně bodovat. V Newcastlu však ještě v rámci Premier League nikdy nezvítězil.

The Clarets k první velké šanci výrazně pomohlo podklouznutí Dana Burna, jenže Zeki Amdouni osamocený před Nickem Popem napálil pouze anglického gólmana. Naopak hráči Newcastlu k otevření skóre nepotřebovali ani vyloženou šanci a ve 14. minutě se radovali z vedoucí trefy. Kieran Trippier vybojoval míč na útočné polovině, předal ho Almirónovi a ten se zpoza vápna technickým pokusem trefil přesně do levé šibenice. Druhou branku Strak měl na kopačce Isak, který se štěstím obešel gólmana, následně ale nedokázal zamířit do odkryté branky. Zvýšit mohl také Elliot Anderson, jeho hlavičku ovšem vytěsnil James Trafford.

Hra se po návratu z kabin výrazně uklidnila a souboj se odehrával především mezi oběma šestnáctkami. Favorit z Newcastlu s jednogólovým náskokem v zádech držel míč na kopačkách častěji, ale na rozdíl od první půle si příležitosti už nevytvářel. Musel mu tak pomoci Ameen Al Dakhil, jenž ve vlastním vápně fauloval Anthonyho Gordona a sudí nařídil penaltu. Tu proměnil ranou do pravého spodního rohu Isak a přidal hostům klid do závěrečných minut. Částečně napravit svou chybu mohl zanedlouho Al Dakhil, jehož hlavičku však vytěsnil Pope.

Newcastle tak potvrdil roli favorita a zvítězil potřetí v řadě. V dalším zápase se 8. října představí na půdě West Hamu, Burnley zavítá 3. října do Lutonu.

Více informací k zápasu

West Ham United - Sheffield United 2:0

30.09.2023 16:00

Góly: 24. Jarrod Bowen, 37. Tomáš Souček

Hráči West Hamu zvítězili v utkání sedmého kola Premier League na domácím hřišti nad Sheffieldem United 2:0, a nováček tak nebodoval v šestém ze sedmi odehraných zápasů. Výraznou stopu v duelu zanechali oba čeští hráči ve službách Kladivářů. Vladimír Coufal nahrál na úvodní gól Jarroda Bowena ze 24. minuty, díky čemuž asistoval již ve třetím ligovém klání za sebou. Ještě do přestávky pak skóroval Tomáš Souček, který si po trefě z EFL Cupu připsal i premiérový zásah v aktuálním ročníku nejvyšší anglické soutěže.

Kladiváři museli po porážce s Liverpoolem v minulém kole odehrát v týdnu pohárové utkání na půdě třetiligového Lincolnu. Povinný postup zvládli, a to především díky Součkovi, který vsítil jediný gól zápasu. Po dvou těžkých ligových pádech si chtěl West Ham napravit náladu třemi získanými body. K tomu měl velmi dobré předpoklady, jelikož před vlastními fanoušky přivítal Sheffield. Ten od startu ročníku dokázal získat pouhý jeden bod, přičemž naposledy prohrál s Newcastlem málo vídaným výsledkem 0:8.

V úvodu nevyužil chybu domácí obrany právě český středopolař, jehož zakončení v záklonu letělo opravdu hodně vysoko. The Blades se nechtěli nechat zahanbit a nebýt bloku Nayefa Aguerda, byla by střela Camerona Archera dost možná gólová. Wes Foderingham následně zlikvidoval hlavičku Bowena. Na jeho pohotové zakončení do dolního rohu ze 24. minuty, které přišlo po kombinaci Součka a Coufala, už ovšem nedokázal reagovat. Viditelně otřesený nováček inkasoval do pauzy ještě jednou. Souček se znovu probil do pokutového území a z prostoru penalty protlačil balon do sítě. Okamžitou reakci hostů ještě v závěru půle odmítl nevyužitým únikem Oliver McBurnie.

Tým ze Sheffieldu vyšel z kabiny zjevně dostatečně namotivovaný a Alphonse Areola musel několikrát zasahovat v nebezpečných situacích uvnitř svého pokutového území. Na druhé straně pak po rohovém kopu mířil marocký stoper Aguerd hlavou z dobré pozice mimo. Žiletky utkání nevzdaly a nadále podnikaly útočné výpady do domácí šestnáctky, obrana Kladivářů ovšem dokázala všechny nebezpečné střelecké pokusy obětavými zákroky blokovat. Za The Hammers mohli v závěru po závaru na malém vápně vedení ještě navýšit Bowen a Saïd Benrahma, Foderingham ale třetí gól za svá záda nepustil.

West Ham tak prohloubil trápení Sheffieldu a doma získal tři body. V následujícím kole přivítá 8. října na vlastní půdě Newcastle, The Blades změří o den dříve síly s Fulhamem.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Manchester City 2:1

30.09.2023 16:00

Góly: 13. Rúben Dias (vl.), 66. Hee-chan Hwang - 58. Julián Álvarez

Hráči Wolverhamptonu porazili v sedmém kole anglické Premier League Manchester City na domácím hřišti 2:1. Vlci se vedení ujali již v úvodní čtvrthodině, kdy si centrovaný míč srazil do vlastní sítě kapitán hostů Ruben Dias. Obraz hry následně odpovídal předpokladům a výrazný favorit se ve druhé půli dočkal vyrovnání, v 66. minutě mu však rozhodující úder zasadil Hee-Chan Hwang. Jihokorejec svým čtvrtým ligovým gólem připravil úřadujícímu mistrovi premiérovou bodovou ztrátu v sezoně.

Pep Guardiola musel skousnout první zklamání v sezoně, když jeho svěřenci nestačili na Newcastle a vypadli z EFL Cupu. S ligovým tažením ale musel být Španěl nadmíru spokojen, Citizens totiž poprvé od ročníku 2016/2017 dokázali zvítězit v šesti úvodních zápasech Premier League. Jejich série neskončila ani proti Nottinghamu, celý druhý poločas přitom odehráli bez vyloučeného Rodriho. V početní nevýhodě naposled hráli i Wolves, kteří kvůli tomu přenechali Lutonu historicky první bod mezi anglickou elitou.

Citizens se okamžitě chopili otěží zápasu a zdržovali se převážně na útočné polovině hřiště. K brance se hostující celek přiblížil již v šesté minutě, kdy ostrý centr Juliana Alvareze odvrátil Craig Dawson. Bez jeho přičinění by Erling Haaland doklepával do prázdné brány. Domácí se k balonu dostávali pouze po chybách úřadujícího mistra Anglie. Nejinak tomu bylo ve 13. minutě, kdy míč ukořistil Pedro Neto, sám překonal polovinu hřiště a se šťastnou tečí kapitána Diase poslal domácí do vedení. Naprostá dominance Manchesteru v prvních 45 minutách však na vyrovnání nestačila a tak odcházeli domácí do šaten za přívětivého stavu 1:0.

Vlci sice bojovali, ale čisté konto udržet nedokázali. V 58. minutě se k přímému kopu postavil argentinský štírek Alvarez a fenomenální ranou se postaral o vyrovnání. 23letý útočník prožíval vynikající vstup do nového ročníku nejvyšší anglické soutěže. The Wanderers inkasovaná branka nikterak neovlivnila, spíše naopak. Na konci vynikajícího protiútoku domácího týmu se ocitl Hwang, který díky spolupráci s kolegou Matheusem Cunhou poslal Wolves opět do vedení.

Vítězná série Citizens tak v sedmém ligovém utkání skončila, když úřadující mistr nečekaně prohrál ve Wolverhamptonu. V příštím kole se 8. října představí na hřišti Arsenalu, Vlci tentýž den přivítají Aston Villu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Crystal Palace 0:1

30.09.2023 16:00

Góly: 25. Joachim Andersen

Manchester United podlehl v sedmém kole Premier League Crystal Palace 0:1. Jedinou branku vstřelil Joachim Andersen. Rudí ďáblové tak nenavázali na úterní úspěch v ligovém poháru, kde vyřadili právě Palace. I přesto, že svěřenci Erika ten Haga diktovali chod hry, se jim branku vstřelit nepodařilo. Na Old Trafford se tak neprosadili teprve podruhé za posledních 30 utkání.

Crystal Palace si mohlo s Manchesterem United po úterním vypadnutí z poháru vyrovnat účty. Hostům ale stále chyběl jejich nejlepší střelec Odsonne Édouard, jenž si v této sezoně připsal už čtyři přesné trefy. Domácí se naopak oklepali z bídného startu sezony a dvakrát v řadě vyhráli. Týmu však stále scházel ryzí střelec. Se čtyřmi brankami ve všech soutěžích na tom byl nejlépe defenzivní záložník Casemiro, který se nechal v minulém vzájemném ligovém zápase vyloučit.

Již od úvodních minut jednoznačně dominovali Rudí ďáblové. Ti drželi balon více na svých kopačkách a Crystal Palace téměř k ničemu nepouštěli. Střelecký účet mohl otevřít ve 12. minutě Rasmus Höjlund, jenž se pokusil přelobovat gólmana Sama Johnstonea. Jeho nedůraznou střelu ale skvělým zákrokem odvrátil Tyrick Mitchell. I přes veškeré snahy týmu z Manchesteru se jako první rozvlnila síť za jeho brankářem. Přímý kop, který zahrával Eberechi Eze, se otřel o jednoho z hráčů Rudých ďáblů a odražený balon skvělou ranou z první usměrnil pod břevno Andersen.

Aktivita United přetrvávala i v úvodu druhého dějství. K vyrovnání byl v 56. minutě blízko Bruno Fernandes, který se pár metrů před vápnem rozhodl vystřelit, proti jeho pokusu mířícího do levé šibenice však vynikl skvělým zákrokem Johnstone. Branku měl v 69. minutě na hlavě i Mason Mount, jenž si naskočil na parádní centr Dioga Dalota, finální hlavička z bezprostřední vzdálenosti ale minula horní konstrukci.

Manchester United nedokázal navázat na úterní vzájemný zápas a s Crystal Palace prohrál. Chuť si bude moci spravit 7. října proti Brentfordu, jeho soupeř ve stejný den přivítá Nottingham.

Více informací k zápasu

Everton FC - Luton Town 1:2

30.09.2023 16:00

Góly: 45. Dominic Calvert-Lewin - 24. Tom Lockyer, 31. Carlton Morris

Everton prohrál v sedmém kole nejvyšší anglické soutěže na vlastním hřišti s Lutonem 1:2. Cestu k historicky prvnímu triumfu Kloboučníků v Premier League započal obránce Tom Lockyer. Zlatým písmem do kroniky skromného klubu však zůstane vryt Carlton Morris, jenž po půlhodině hry zaznamenal v konečném důsledku rozhodující zásah. Hosté se tak stali ve společnosti Burnley a Sheffieldu prvním nováčkem, jenž v této sezoně zaznamenal tříbodový úspěch.

Toffees se po nevydařeném začátku soutěže těšili vzestupu formy. V minulém kole poprvé zvítězili v Premier League, ve středu pak slavili rovněž v EFL Cupu. Nováček z Lutonu naopak ve stejné soutěži vypadl s třetiligovým Exeterem, a tak stále hledal ideální pohodu. Ve vzájemném střetnutí po téměř 16 letech byl sice tým z Liverpoolu favoritem, hrál proti němu však fakt, že všechny dosavadní domácí zápasy prohrál, a dokonce v nich ani neskóroval.

Karamelky vstoupily do zápasu s lepším rozpoložením a dostávaly se do nadějných příležitostí. Při jedné z nich se v 11. minutě na pravé straně uvolnil James Garner, avšak jeho technická střela nezapadla za vzdálenější tyč. Ve 24. minutě se ovšem do šokujícího vedení dostali The Hatters. Ashley Young při odkopu po rohu trefil Lockyera, od něhož se míč odrazil do sítě. O chvíli později přidal další zásah Lutonu Morris, jenž střelou z voleje ke vzdálenější tyči zakončil přímý kop Alfieho Doughtyho. Před přestávkou se ale tým z Liverpoolu dočkal kontaktního gólu, v nepřehledné situaci se nejlépe zorientoval Dominic Calvert-Lewin, a rozradostnil tak Goodison Park. Branku musel ovšem po zdlouhavém přezkumu potvrdit až videorozhodčí.

Po změně stran kontrolovali hru hlavně Toffees, jenže jejich územní převaha nevedla v úvodních minutách druhého poločasu k žádné vážné šanci na vyrovnání. Tým z Merseyside si připravil nadějnou střeleckou příležitost až v 62. minutě, Calvert-Lewin se stal adresátem dalekonosného pasu a ranou bez přípravy těsně minul vzdálenější tyč. Po následné akci se fotbalisté Luton Townu krátce radovali z gólu, jenže vstřelenou branku rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. Čtvrt hodiny před koncem se k hlavičce po sérii odrazů dostal střídající Beto, ale hráč Karamelek poslal míč z nadějné pozice blízko hranice malého vápna vysoko nad branku. V nastaveném čase si Calvert-Lewin opět našel dlouhou přihrávku za obranu, tentokrát trefil boční síť.

Luton tak šokoval fanoušky a připsal si první ligovou výhru. V dalším zápase se 3. října utká s Burnley, Everton 7. října přivítá Bournemouth.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Arsenal FC 0:4

30.09.2023 16:00

Góly: 17. Bukayo Saka, 44. Martin Ødegaard (pen.), 53. Kai Havertz (pen.), 90+3. Ben White

Hráči Arsenalu zvládli venkovní utkání sedmého kola Premier League v Bournemouthu, kde vyhráli 4:0. Skóre otevřel nezvykle hlavou Bukayo Saka, který se navzdory předzápasovým spekulacím objevil v základní sestavě a opět vylepšil klubový rekord, když nastoupil již do 87. ligového klání v řadě. Úplný klid na kopačky favorita pak přinesl po změně stran Kai Havertz, jenž v čase dvougólového vedení proměnil pokutový kop.

Často kritizovaného Němce spoluhráči pustili k exekuci zejména proto, aby se zlepšilo jeho psychické rozpoložení, s nímž od začátku angažmá na severu Londýna zjevně bojoval.

Minulé střetnutí těchto týmů nabídlo dosud nejemotivnější moment, který kapitán hostů Martin Ödegaard za dobu působení na severu Londýna zažil. Těmito slovy popsal Nor pozdní gól Reisse Nelsona pro klubová média poté, co podepsal novou pětiletou smlouvu. Bournemouth do aktuálního ročníku vstoupil šesti duely bez výhry, přičemž horší start zaznamenal pouze v sezoně 1994/1995.

Gunners šli do vedení již v úvodní dvacetiminutovce, když po přihrávce Gabriela Jesuse odražené od tyče zakončila hlavou do prázdné brány superstar Saka. Po rohovém kopu hostí musel pohotově zakročit Neto, poněvadž rána z kopačky Oleksandra Zinčenka rozhodně měla gólové parametry. I ve zbytku prvního dějství dominoval londýnský celek a v závěru byl odměněn pokutovým kopem po faulu na Eddieho Nketiaha. Ten vzápětí s přehledem proměnil střelou do dolního rohu kapitán Ödegaard.

Svěřenci Andoniho Iraoly nezačali nejlépe ani po změně stran. Ve vápně byl totiž faulován Ödegaard, což znamenalo další penaltu. Tentokrát si k puntíku stoupl Havertz, jenž zakončil do stejného místa jako jeho norský spoluhráč. Německý záložník tak konečně otevřel svůj gólový účet na severu Londýna. Tříbrankové vedení pak družina Mikela Artety ještě navýšila, na přímý kop v nastaveném čase nejvýše vyskočil Benjamin White, jehož hlavička skončila za zády brankáře Neta.

Bournemouth se tak nedočkal výhry ani v sedmém ligovém klání a s jedním z favoritů celé soutěže prohrál. V příštím kole se 7. října představí na půdě Evertonu, Arsenal o den později přivítá Manchester City.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Brighton & Hove Albion 6:1

30.09.2023 13:30

Góly: 14. Ollie Watkins, 21. Ollie Watkins, 26. Pervis Estupiñán (vl.), 65. Ollie Watkins, 85. Jacob Ramsey, 90+7. Douglas Luiz - 50. Anssumane Fati

Aston Villa porazila v sedmém kole Premier League na vlastním hřišti Brighton vysoko 6:1. Domácí odehráli fantastický první poločas, ve kterém už do 26. minuty zaznamenali tři trefy. Jejich hrdinou se stal Ollie Watkins, jenž si v utkání připsal hattrick. Anglický útočník potvrdil, že má Albion v oblibě, jelikož ve své kariéře nenastřílel žádnému jinému týmu více branek. The Seagulls se proti celku z Birminghamu dlouhodobě nedaří, jelikož jej neporazili již v sedmém klání v řadě.

Oba týmy patřily v dosavadním průběhu sezony k tomu nejméně předvídatelnému. Aston Villa byla na jednu stranu schopná prohrát v Konferenční lize ve Varšavě či v EFL Cupu proti Evertonu, tyto neúspěchy však zároveň proložila výhrou ze hřiště Chelsea. V ligové soutěži se jí obecně dařilo, ještě lépe na tom ovšem byl Brighton. Ten při cestě za průběžnou třetí příčkou překonal Manchester United nebo Newcastle a dosud jedinou porážku mu uštědřil West Ham.

Jako první o sobě dali vědět Racci, když ve skluzu zakončoval Ekvádorec Pervis Estupiňán, ten svou šancí však nakonec pohrdl. O otevření skóre se nicméně postarali domácí. Mezeru v defenzivě našel John McGinn, po jehož nahrávce centroval Matty Cash, a Watkins tak měl jednoduchou úlohu v podobě trefení odkryté části brány. Anglický útočník si následně po chybě v rozehrávce pohrál se svým strážcem a přízemní ranou na bližší tyč přidal další gól. Villans s aktivitou rozhodně nechtěli přestat a ještě před půlhodinou hry udeřili potřetí. Tentokrát si nepovedenou střelu Moussy Diabyho srazil do vlastní sítě Estupiňán.

Italský stratég Roberto De Zerbi provedl v poločase tři změny, což se projevilo hned vzápětí. Střídající Ansu Fati se v pokutovém území zorientoval nejlépe a téměř z brankové čáry pohotově zakončil. Lvi ale dokázali na kontaktní gól mladého Španěla odpovědět. Po hodině hry totiž zkompletoval hattrick Watkins, jehož parádním obloučkem našel fantasticky hrající McGinn. Navíc krátce před koncem utkání zatloukli poslední dva hřebíky do rakve Jacob Ramsey a Douglas Luiz.

Souboj dvou v posledních měsících velice atraktivně hrajících celků tak ovládla Aston Villa. Ta se v příštím kole představí 8. října na půdě Wolves, Brighton tentýž den přivítá Liverpool.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
7
6
0
1
17 : 5
18
2
Tottenham Hotspur
7
5
2
0
17 : 8
17
3
Arsenal FC
7
5
2
0
15 : 6
17
4
Liverpool FC
7
5
1
1
16 : 7
16
5
Aston Villa
7
5
0
2
18 : 11
15
6
Brighton & Hove Albion
7
5
0
2
19 : 14
15
7
West Ham United
7
4
1
2
13 : 10
13
8
Newcastle United
7
4
0
3
18 : 7
12
9
Crystal Palace
7
3
2
2
7 : 7
11
10
Manchester United
7
3
0
4
7 : 11
9
11
Chelsea FC
7
2
2
3
7 : 6
8
12
Nottingham Forest
7
2
2
3
8 : 10
8
13
Fulham FC
7
2
2
3
5 : 12
8
14
Brentford FC
7
1
4
2
10 : 10
7
15
Wolverhampton Wanderers
7
2
1
4
8 : 13
7
16
Everton FC
7
1
1
5
6 : 12
4
17
Luton Town
6
1
1
4
5 : 12
4
18
AFC Bournemouth
7
0
3
4
5 : 15
3
19
Burnley FC
6
0
1
5
4 : 15
1
20
Sheffield United
7
0
1
6
5 : 19
1

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (688)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele