Dukla veze všechny body z Olomouce. Malé derby mezi Žižkovem a rezervou Sparty vítěze nepoznalo

Dukla veze všechny body z Olomouce. Malé derby mezi Žižkovem a rezervou Sparty vítěze nepoznalo
AKTUALIZOVÁNO

Nováček z Kroměříže dokázal v 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY vyzrát na hráče Vlašimi, jenž na vlastním hřišti porazil 2:1. Rytíři si tak připsali první ligovou porážku v letošním ročníku. Opava i napodruhé během několika dní vyzrála na svém hřišti na Brno. Exligový tým porazila 2:1. Malé derby mezi Žižkovem a rezervou Sparty vítěze nenabídlo. Do utkání, kterému přihlíželo téměř 2000 diváků, zasáhli i Gomez či Mejdr. Lídr druhé ligy z Vyškova pouze remizoval ve Varnsdorfu 1:1. Zpátky na vítěznou vlnu se vrátila Jihlava, která doma porazila Prostějov 2:1.

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA - 11. kolo:

Kroměříž - Vlašim 2:1 (1:1)

Branky: 38. Cupák, 90.+3 Zavadil - 5. vlastní Jaroň

Kroměříž v uplynulém týdnu pobláznila návštěva pražské Slavie. Na pohárové střetnutí dorazily neuvěřitelné čtyři tisícovky diváků, Hanáci ovšem tento fotbalový svátek před krásnou kulisou nezvládli a z MOL Cupu vypadli. Ve druhé nejvyšší české soutěži se sešívaným, s určitou dávkou nadsázky, mohli pomstít. Kádr Vlašimi byl totiž protkán mladíky patřícími právě Pražanům a poslední ligový gól Rytířů, který nevstřelil jeden z těchto vypůjčených hráčů, vsítil na začátku srpna Petr Breda.

Vlašim do zápasu vstoupila skvěle a hned v páté minutě se dostala do vedení. Stalo se tak po centru Chisoma Onijeho, který si do vlastní sítě srazil jeden z domácích hráčů. Ve 24. minutě se předvedl hostující gólman Matyáš Vágner, když pohotovým zákrokem vytáhl hlavičku soupeře. Branky se Kroměříž ještě před poločasem dočkala. Po centru ze standardní situace se hlavou prosadil kapitán Cupák. Před odchodem do kabin musel ještě jednou do práce Vágner, když nad břevno vyrazil ránu Tomáše Jelenečka.

Hned v úvodu druhého poločasu mohl dát druhý gól Cupák. Jeho pokus z hranice pokutového území se však mezi tři tyče nevešel. V 54. minutě se v roli střelce předvedl i hlavní zakončovatel Vlašimi Ebrima Singhateh. Jeho razantní pokus zpoza vápna ale mířil pouze doprostřed domácí branky. Do vedení mohl Kroměřížské poslat Šimon Chwaszcz, hlavičku pod břevno ovšem zlikvidoval skvěle chytající Vágner. Slavia se přece jen dočkala a v nastaveném čase vstřelila vítěznou branku po trefě Zavadila, který si hlavou našel dlouhý míč Tomáše Jelečka.

Vlašim tak poprvé v této sezoně prohrála venkovní ligový duel. V příštím kole 7. října přivítá Duklu, Kroměříž se o den později představí na hřišti Sparty B.

Líšeň - Táborsko 0:0

Marvani předváděli ve středečním zápase MOL Cupu proti Spartě chvílemi až heroický výkon, nakonec si však připsali těsnou porážku 0:1. Do paměti fanoušků se zapsal například pokus Marka Poláška, kterého o výstavní trefu připravilo břevno. Do Brna tentokrát zavítalo Táborsko, které taktéž tlačila bota především v zakončení, což se projevilo i v posledním duelu proti Příbrami, s níž Jihočeši dokonce ani nevystřelili na bránu a nakonec i kvůli gestu fair play Davida Skopce padli.

Utkání živé na hřišti i mezi fanoušky začalo lépe pro domácí Líšeň, která mohla jít po čtvrthodině hry do vedení. Povedený centr Lutonského chtěl využít Pavel Vandas, jeho zakončení však rozeznělo místo ochozů jen konstrukci soupeřovy brány. Tentýž zvuk byl úlevou pro gólmana Táborska i s blížící se půlhodinou, kdy z úhlu mířil do břevna Matocha, kterého ve vápně dobře našel Pavel Sokol. Proti chodu hry mohl v závěru půle zčistajasna poslat do vedení hosty Jan Mach, který byl na konci pohotového protiútoku. Zadní tyč sice zavíral úspěšně, v rychlosti ale nestihl usměrnit centrovaný balon mezi tři tyče.

I druhé dějství začali lépe Marvani. Z nepřehledné situace ve vápně mohl vytěžit úvodní branku utkání Lutonský, zakončení nad břevno si ovšem za rámeček rozhodně nedal. Výrazné přestřelení zblízka měl s blížící se hodinou hry na svědomí i David Pašek. Míč na nohách si více užíval tým z Tábora, úměrné množství vytvořených šancí ale jeho příznivcům nenabídl. Závěr utkání byl bohatší spíše na emoce, dělba bodů byla vzhledem k výkonům na hřišti zasloužená.

Souboj nejhorších ofenziv soutěže tak nabídl bezgólovou remízu. Líšeň se příště představí 7. října na Hané, kde ji v azylu přivítá Prostějov. Táborsko bude tentýž den hostit rezervu Sigmy Olomouc.

Opava - Brno 2:1 (1:1)

Branky: 19. Vaněček, 60. Málek - 3. Alijagič

Los třetího kola MOL Cupu se na popud Zbrojovky opakoval a osud si při něm s brněnským celkem pořádně pohrál, když mu přisoudil venkovní střetnutí v Opavě pouhé tři dny před vzájemným soubojem v lize. Do pohárového duelu navíc vinou koronaviru nastoupila v dresu hostů výrazně obměněná sestava, která na Slezany herně ani výsledkově nestačila. Velkou neznámou bylo složení kádru Moravanů i tentokrát. Domácí si tak mohli směle brousit zuby na vítězství a posun na dostřel barážovým pozicím.

Do druhého vzájemného duelu v krátkém sledu ale vstoupili lépe hosté. Už ve třetí minutě se totiž po přesném zakončení samostatného úniku Alijagiče mohli radovat z vedení. První šanci domácích si vytvořil v deváté minutě David Vaněček, z otočky ale mířil přesně na gólmana. Vyrovnání se však v otevřeném utkání dočkali domácí o 10 minut později, když právě 32letý útočník hlavičkoval nechytatelně do horního rohu branky. I nadále pokračoval atraktivní zápas s množstvím střel, při té nejnebezpečnější ovšem pálil Málek z kraje vápna mimo.

Po změně stran se poprvé významněji přihlásili o slovo Opavané, konkrétně Málek. Ten totiž v 55. minutě z přímého kopu z levé strany hřiště zakroutil míč těsně pod břevno, odkud ho musel vytěsnit nad branku gólman Martin Berkovec. Krátce nato z další rozehrávky standardní situace z osy hřiště pálil do horní tyče Filip Blecha. Následná dorážka Matěje Helebranda mířila mimo. Silný tlak ale zužitkovali domácí záhy. Málek tentokrát z malé vzdálenosti pálil přesně. Za vyrovnáním se hnal v 68. minutě Jakub Řezníček, místo střely však zvolil přihrávku, kterou obrana žlutomodrých zblokovala. Od 71. minuty chyběl Flintě Adam Kronus, který viděl druhou žlutou kartu. Hosté se tak ve zbytku utkání k další šanci na vyrovnání nedostali.

Opava zvládla také druhý vzájemný duel v krátké době a opět zvítězila. V dalším kole zavítá 7. října do Chrudimi, Brno o den dříve doma vyzve v předehrávce Příbram.

Příbram - Chrudim 2:1 (1:1)

Branky: 29. Nkwinga, 79. Anih - 38. Skwarczek

Fotbalisté Příbrami zahodili nepovedený srpen, ve kterém nevyhráli pět ze šesti ligových utkání, za hlavu a v posledních dvou kolech si připsali šest bodů. Chrudim však na jejich hřiště přijížděla také v solidní formě, jelikož nepoznala přemožitele již šest klání v řadě. Její sebevědomí mohlo navíc pramenit i z toho, že v novodobé historii s Příbrami nikdy neprohrála.

Byli to však právě Středočeši, kteří se od úvodního hvizdu usadili na míči, poměrně dlouho s ním ale nedokázali vymyslet něco, čím by bezprostředně ohrozili branku soupeře. To se změnilo až zhruba po půlhodině hry, kdy se po sérii rychlých přihrávek dostal k míči Nkwinga, jenž přesnou ranou z hranice pokutového území otevřel skóre. O zasloužené vedení nicméně Příbram brzy přišla, neboť ve 38. minutě propadl míč na jednoho z hostujících hráčů, který pohotovým centrem našel Michala Skwarczeka, jehož zakončení z voleje se štěstím skončilo až v síti.

I po změně stran působili výrazně aktivnějším dojmem domácí fotbalisté, kteří si ale stejně jako v první půli nebyli schopní vytvářet nebezpečné příležitosti. Několikrát navíc nechali otevřená zadní vrátka a soupeř z východu Čech se čas od času ocitl ve slibném protiútoku. V jednom případě musel dokonce brankář Martin Melichar vytasit pohotový zákrok proti nebezpečné hlavičce. Zhruba 10 minut před koncem duelu to však přece jen byli Příbramští, kteří šli do trháku. Střídající Anih se po centrovaném míči z levé strany vyšplhal ze všech nejvýše a hlavou vsítil svůj první gól po více než ročním střeleckém suchu.

Příbram tak navázala na poslední dvě výhry a doma získala další tři body. Následující střetnutí odehraje 6. října, kdy se utká se Zbrojovkou Brno, Chrudim svede o den později bitvu s Opavou.

Žižkov - Sparta Praha B 1:1 (1:1)

Branky: 10. Prošek - 34. Holoubek

Žižkov se po výhře v poháru nastartoval a svou formu chtěl ukázat i mladíkům Sparty. Poslední klání však do vítězného konce nedovedl, poněvadž proti Chrudimi ztratil náskok chvíli před koncem. Rudí se zrovna přesvědčivými výkony chlubit nemohli, nicméně v minulém zápase s Jihlavou bodovali naplno. Na startu aktuální sezony spoléhali především na šestigólového střelce Tomáše Schánělce, jenž se ovšem naposledy prosadil před pěti utkáními proti Zbrojovce.

Sparta se od úvodního hvizdu tlačila před bránu soupeře a snažila se co nejrychleji ujmout vedení. To se nakonec povedlo paradoxně domácím, přestože v tu chvíli měli na trávníku pouze osm hráčů v poli, jelikož zbylí dva byli ošetřováni. V 10. minutě se po dlouhém nákopu Františka Kotka dostal do samostatného úniku Prošek, který skvělým blafákem nachytal gólmana sparťanů a otevřel skóre. Další brankovou příležitost si připravili hosté až ve 29. minutě, kdy se po centru z pravé strany objevil sám v malém vápně Vojtěch Hranoš. Ten ovšem z bezprostřední blízkosti přestřelil. Chvíli nato už se rezerva Sparty prosadila. Gólu předcházel opět centr zprava, po kterém se v šestnáctce ocitl nikým nehlídaný Holoubek, jenž poslal míč do horního rohu brány.

Do druhého poločasu vstoupily oba celky opatrně a spíše čekaly na chybu soupeře. Od 56. minuty se už ale hra více otevřela. Nejprve se po pravé části hřiště prohnal Jan Mejdr a poslal míč do vápna, který nikdo z jeho nabíhajících spoluhráčů nedokázal dopravit do sítě. Poté utekl na druhé straně Prošek, jenž tentokrát Jakuba Surovčíka nepřekonal. Po hodině hry se ke střele zpoza pokutového území odhodlal Bernardo Rosa, ani on však slovenského brankáře nepropálil. Po pár minutách měl Brazilec další šanci, když zahrával volný přímý kop. Jeho pokus z 26 metrů skončil na tyči. V 76. minutě byl po tvrdém souboji vyloučen Ševinský, který jako poslední hráč Sparty srazil k zemi Augusta Batioju. Domácí si již ale žádnou příležitost nepřipravili, a čtvrthodinovou přesilovku tak využít nedokázali.

Pražské derby tedy nakonec vítěze nepoznalo. Rezerva Sparty 8. října přivítá nováčka z Kroměříže, Žižkov se pokusí o den dříve na Moravě obrat o body Vyškov. 

Varnsdorf - Vyškov 1:1 (0:0)

Branky: 66. Samko - 72. Kouřil (vlastní)

Fotbalisté moravského klubu prožili fantastický týden, když nejprve dokázali v lize zvítězit na půdě Zbrojovky, a poté si dokonce vyšlápli na prvoligové Teplice v domácím poháru. Na skvělou formu chtěli navázat i ve Varnsdorfu, který od startu ročníku nepoznal chuť vítězství a s pouhými čtyřmi body se topil na úplném dnu tabulky. V souboji prvního s posledním tak byli Vyškované jasným favoritem.

Tuto roli mohl už v prvních minutách souboje potvrdit Idjessi Metsoko, který se postavil k přímému kopu. Jeho pokus si však bez větších potíží pohlídal brankář varnsdorfského celku Martin Vaňák. Severočeši nicméně rozhodně nebyli bezzubí a rovněž si vytvořili slibné příležitosti ke skórování. I přes několik standardních situací se však ani jednomu z celků nepodařilo v první půli vsítit branku, a bylo tak možné konstatovat, že dění kontrolovaly především dobře organizované obranné linie.

Po změně stran byl obraz hry poměrně rozkouskovaný z důvodu množství nedovolených zákroků. Po jednom z nich se přímého kopu z nadějné pozice ujal znovu Metsoko, jeho střela ovšem tentokrát neprošla skrz obrannou zeď. V 66. minutě se tak radoval domácí Samko, který po vyražené střele Filipa Firbachera dorazil míč do sítě. Štěstí při vstřelené brance týmu z Kotliny ale bylo vzápětí vyváženo dávkou smůly, s jejímž přispěním poslal balon do vlastní branky Kouřil.

Vyškov na hřišti Varnsdorfu zaváhal a ziskem jednoho bodu ukončil skvělou sérii vítězství. Následující ligový zápas odehraje 7. října, kdy doma přivítá Žižkov. Varnsdorf změří o den později síly s Jihlavou.

Jihlava - Prostějov 2:1

Branky: 53. Araujo-Wilson, 66. Lacko - 44. Malec (z pen.)

Obrovský herní propad Vysočiny pokračoval také v poháru, kde během týdne nestačila na Hradec a s touto soutěží se rozloučila. Domácí tak alespoň mohli začít pracovat na tom, aby se pokud možno co nejdříve vrátili k solidním ligovým výsledkům z úvodu sezony. V tom jim chtěl bezpochyby zabránit Prostějov, který se ale trápil ještě víc než jeho soupeř a v minulém kole si připsal teprve druhé letošní vítězství.

Tým z Jihlavy byl v úvodu aktivnější, což přineslo i své ovoce. První větší šancí byl přímý kop ze střelecké vzdálenosti, Tomáš Franěk jej však poslal nad. Dlouho poté si ovšem ani jeden z celků nevytvořil pořádnou převahu, a tak ani další příležitost. Ta přišla na straně Prostějova krátce před odehráním 30 minut, kdy hlavičkoval Jakub Elbel, hostujícího obránce ale skvěle vychytal Ondřej Mastný. Jihlavu poté v poslední desetiminutovce prvního dějství zachránil Emir Tombul, který stihl odkopnout míč před dobíhajícím útočníkem. Vysočina mohla udeřit o chvíli později, ránu Lukáše Fily ale nakonec zlikvidoval brankář. V závěru využil výhodu pokutového kopu po ruce Filipa Vedrala Malec.

Střelec první branky si krátce po přestávce mohl připsat další přesný zásah, proti němu ale fantasticky zakročil mladý brankář Mastný. Jihlava o chvíli později dokonce dokázala srovnat. Na centr Adama Peška naskočil Araujo-Wilson, jehož hlavička nakonec skončila za brankovou čarou. Na něj o několik minut později navázal Lacko, jenž si ve vápně soupeře zahrál parádní kličkovanou a dokonal obrat. Hostům už se do zápasu vrátit nepovedlo, a tak se Vysočina mohla po čtyřech prohrách v řadě radovat z plného bodového zisku.

Jihlava tedy konečně dala vzpomenout na úvod ročníku a poprvé od poloviny srpna zvítězila. Jejím dalším soupeřem bude 8. října Varnsdorf, Prostějov o den dříve přivítá Líšeň.

Sigma Olomouc B - Dukla Praha 0:1

Branka: 52. Kozel

Pražané se v minulém ligovém kole vymanili z několikatýdenní ofenzivní krize, což následně jasně demonstrovali i v MOL Cupu. V jeho třetím kole se totiž představili na půdě Slovácka a krásnou sedmigólovou přestřelku ovládli díky pozdnímu zásahu Martina Douděry. Úspěšnostní křivka B-týmu Sigmy měla zrcadlově odlišnou podobu. V čase trápení Dukly totiž třikrát v řadě zvítězil shodnými výsledky 2:1, naposledy ovšem doma nestačil na Líšeň.

A hostující celek se na Andrově stadionu mohl ujmout vedení i zkraje tohoto utkání. Míč z levé strany propadl po velkém nedůrazu bránicích hráčů Sigmy až na penaltový puntík k Pavlu Moulisovi, jeho tvrdou ránu ovšem vynikajícím zákrokem zkrotil Jakub Trefil. Pokud hrstka diváků v ochozech doufala, že by brzká šance mohla rozpoutat oboustrannou ofenzivní podívanou, mýlila se. Zajímavější šance se začaly znovu rodit až v závěrečné části úvodního dějství. Tu patrně největší nabídla 35. minuta kdy na pravém křídle přebral přesný pas volný Dele Israel, prohnal se s míčem až do vápna a z úhlu nakonec také vypálil, pohotovými reflexy se ale zaskvěl i gólman hostů.

Po ne zcela útočně laděném prvním poločase přišla jako blesk z čistého nebe 52. minuta, kdy si míč u levé postranní čáry postavil k přímému kopu Kozel a neuvěřitelnou ranou na zadní tyč překvapil všechny zúčastněné v čele s Trefilem. Pražané mohli svůj náskok o 10 minut později ještě zvýraznit. Nejprve ale z úrovně penalty nasměroval míč do rukavic brankáře Lukáš Matějka a následnou dorážku poslal vysoko nad Marek Červenka. I ve zbytku duelu hýřila větší aktivitou Dukla, žádné větší ohrožení soupeřovy brány už ale nepřišlo ani z jedné strany.

Na Andrově stadionu se tak zrodila výhra hostující Dukly. Ta se v příštím kole 7. října představí na půdě Vlašimi. Venku bude hrát tentýž den také Sigma, která vyzve Táborsko.