Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O Ficově vládě rozhodne Pellegrini. Jeho Hlas přitahovaný Směrem se pokusí zlomit Šimečka

Ve štábu Směru slaví výsledek voleb. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Ve štábu Směru slaví výsledek voleb. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Volební účast ve slovenských volbách přesáhla 68 procent, což je nejvíce od roku 2002, kdy přišlo volit asi 70 procent voličů. V roce 2020 se voleb zúčastnilo 65,8 procenta voličů. Oficiální výsledky voleb oznámí slovenská státní komise pro volby během dne. Co říkají předběžné výsledky o možných vládních sestavách?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Předseda Směru Robert Fico má šanci poskládat vládní většinu. Směr by spolu s Hlasem a SNS disponoval v Parlamentu většinou 79 poslanců (slovenská Národní rada má 150 poslanců, většina je tedy 76, pozn. Deníku N).

Pro Fica je to komfortnější situace, než se na začátku volební noci rýsovalo. Podle exit pollu Focusu se do Parlamentu mělo dostat krajně pravicové hnutí Republika a mimo Národní radu měla zůstat SNS Andreje Danka. Nakonec to dopadlo přesně naopak.

Bujará oslava Fica a směráků na balkoně centrály. Video: Mária Benedikovičová, Denník N

Zatímco vládnutí s Republikou dlouhodobě vylučoval lídr Hlasu Peter Pellegrini – a zopakoval to i v noci –, koalici Směru, Hlasu a SNS lídři těchto stran nikdy neodmítali.

Na druhou stranu to má podstatný háček:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Slovenské volby

Slovensko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější