Hlavní obsah
Sport

Václav Ježek, trenér mistrů Evropy, ale také ten, od koho prý byly „karamelky“ - 100 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Mareš

Václav Ježek by se dnes dožil 100 let. Je jedním z nejúspěšnějších trenérů československé fotbalové historie. V jeho životopisu je ale také „zrada“ Sparty a „škraloup“, o kterém se moc nemluví.

Článek

Václav Ježek nebyl špičkovým fotbalistou. O to lepším a úspěšnějším byl trenérem. Přes menší kluby a juniory Dukly se dostal do Sparty Praha, kde se stal v roce 1964 hlavním trenérem. V 41 letech. Na tehdejší dobu tedy poměrně brzy. Navíc jako člověk bez velké hráčské kariéry to měl těžší. Spartu v éře Kvašňáka, Maška, Jurkanina a spol. vedl pět let. Vyhrál s ní dvakrát ligu. Poprvé hned v úvodní sezóně. To Ježkovi vyneslo také první zahraniční angažmá. V letech 1969-72 působil v nizozemském klubu ADO Den Haag.

Vrátil se v roce 1972 a převzal po Ladislavu Novákovi československou reprezentaci. Jak bylo tehdy zvykem. Když byl hlavní kouč Čech, asistent musel být Slovák. Tak se jím stal Jozef Vengloš, tehdy ambiciózní trenér Slovanu Bratislava. Slovan měl vynikající mužstvo, a tak z něj Vengloš také přivedl do reprezentace několik hráčů, kteří později tvořili základ slavného bělehradského týmu mistrů Evropy. Kompletní obrana Pivarník, Ondruš, Čapkovič, Gögh byla ze Slovanu. Stejně tak náhradní brankář Vencel a střelec Švehlík. V týmu převládali Slováci. Patřili mezi ně také Dobiáš z Trnavy a košičtí Móder či Pollák. Z Čechů patřili mezi klíčové hráče pouze brankář Viktor z Dukly, záložník Panenka z Bohrmians a útočník Nehoda z Dukly. A pak samozřejmě důležitý náhradník Fr. Veselý ze Slavie.

Tato slavná etapa vyvrcholila Panenkovou finálovou penaltou a ziskem titulu mistrů Evropy v roce 1976. V dalším cyklu se ale tým neprobojoval na MS 1978 do Argentiny, Ježek skončil a tým převzal jako hlavní kouč Vengloš. Došel s ním k 3.místu na mistrovství Evropy 1980 v Itálii.

Václav Ježek pak působil opět v Nizozemsku. Tentokrát v letech 1978-82 ve Feyenoordu Rotterdam. V roce 1984 se opět vrátil na dva roky do Sparty, aby si pak znovu „odskočil“ do zahraničí. Tentokrát do Švýcarska, do klubu FC Curych. Ve Spartě pak působil ještě dvakrát. Celkem získal se Spartou sedm mistrovských titulů. Podílel se na kariérách takových hráčů, jakými byli Stejskal, Hašek, Straka, Chovanec, Skuhravý, Němeček, Berger a další.

Václav Ježek byl velkým celoživotním sparťanem. O to více překvapilo, že se stal nakonec manažerem Slavie. Spartu tak svým způsobem zradil. Bohatý emigrant z USA, Boris Korbel, chtěl v roce 1991 vstoupit do Sparty. Byl ochotný vložit do klubu na tu dobu a tehdejší československé poměry obrovské finance. Milióny dolarů. Václav Ježek z toho byl nadšený. Byl velkým spojencem Borise Korbela. „Námluvy“ Korbela se Spartou ale nedopadly. Tehdejší vedení Sparty v čele s bývalým hráčem Václavem Maškem, bývalým útočníkem z první trenérské Ježkovy éry, bylo proti. V Korbelovy záměry nemělo důvěru. Bálo se takového risku, aby to neznamenalo komplikace vedoucí až k možnému zániku klubu.

A tak Korbel s Ježkem skončili nakonec překvapivě ve Slavii. Od Ježka nejspíš trochu na truc Spartě. Roli hrála jistě i jeho velká ješitnost. Ježek v té době dokonce ze Sparty do Slavie přetáhl jeden z největších talentů, Patrika Bergera, když využil toho, že jako dorostenec neměl se Spartou podepsanou profi smlouvu.

Ježkovo jméno se pak skloňovalo ještě jednou. Tentokrát v nelichotivé záležitosti v roce 1993 a jen neoficiálně. Disciplinární komise potrestala drnovické hráče Prokopa a Poštulku dvouletým zákazem činnosti za doping. Oba hráči vzali dopingovou kauzu tehdy „na sebe“.

Ze zpovědi potrestaného hráče Prokopa po letech: „Cukalo ve mně, hlavně když se Dejmal málem rozbrečel, jak je mu nás líto. Choval se hrozně, ještě než začala disciplinárka. V jednu chvíli mi nabídl své auto za mlčení, pak zase vyhrožoval, že pokud promluvíme, tak do toho namočí i trenéra Ježka, který mu karamelky prý vozil ze Švýcarska.“

Tehdejší trenér Drnovic Jindřich Dejmal, od kterého měli oba hráči dopingové „karamelky“, působil předtím v Korbelově a Ježkově éře v pražské Slavii. „Vrabci na střeše“ si tehdy cvrlikali, od koho Dejmal „karamelky“ má.

Ať už to tehdy bylo jakkoliv, Václav Ježek byl trenérem týmu Mistrů Evropy 1976 a sedmkrát vyhrál se Spartou Praha československou ligu. Patří proto mezi největší postavy historie československého fotbalu. Zemřel 27. srpna 1995 ve věku 71 let. První říjnový den roku 2023 uplynulo 100 let od jeho narození.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Ježek

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/serial-to-bylo-kdyz-karamelky-a-doping-v-drnovicich.A130815_142744_fotbal_ald

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz