metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Kultura pro rodiče nabízí alternativu. Děti mohou vzít na představení s sebou

  9:00
Chcete zajít za kulturou, ale nemáte hlídání? Nyní můžete i s dětmi, o které se postará zaučený personál.
Parent-friendly přístup se do programu promítá na několika rovinách. | foto: DARJA LUKJANENKO

O větší přístupnost se libeňské kulturní centrum snaží již delší dobu. Dlouhodobě pracuje například na zpřístupňování kultury neslyšícím či návštěvníkům v nelehké ekonomické situaci.

Takzvaný parent-friendly přístup ve Studiu ALTA je tak dalším způsobem, jak kulturu otevřít i těm, pro které není primárně přístupná. Jde o výpomocnou ruku v podobě hlídání ratolestí během programu.

Rozhodla se pro změnu
Za projektem stojí umělkyně Marika Smreková, která sama tuto situaci jako rodič pocítila. „Předtím, než jsem se stala matkou, jsem měla bohatý kulturní a společenský život. To se výrazně změnilo, když se narodila moje dcera Emilka. Došlo mi, že spousta kulturního programu je pro mě najednou nedostupná. Bylo mi jasné, že mateřství změní můj život, ale nepřestávám se ptát: mohou kulturní instituce fungovat tak, aby rodiče malých dětí nevyčleňovaly pouze do programů a míst pro děti? Co když zájmy rodičů nemusí být v kulturním programu redukovány pouze na dětská představení?“ říká Smreková.

Podle mluvčí Studia ALTA Valentýny Šatrové je v tuto chvíli v parent-friendly (PF) programu takzvaná Odpolední škola přístupnosti. Premiérové představení s hlídáním proběhlo na začátku září. „Další PF program bude následovat v zimních měsících. Není to automaticky součástí každého programu, ale těch, které jsou na plakátu a propagačních materiálech označeny jako parent-friendly či grafickým symbolem PF,“ komentuje.

Cena se neliší
Parent-friendly přístup se do programu promítá na několika rovinách. Obsahuje představení, kde je zahrnuto i hlídání menších dětí zkušenými průvodci z lesních školek či dílny s umělci pro větší děti. Hlídání je zajištěno v blízkosti jeviště a je otevřeno dětem od 18 měsíců. „Menším dětem nabízí hry a zábavu úměrně k věku, starším pak kreativní umělecký program,“ uvádí Šatrová.

Rodiče, ale také nerodiče, kteří mají o problematiku zájem, se mohou navíc přidat do podpůrné whatsappové skupiny, kde mohou sdílet kulturní tipy a využít vzájemného hlídání dětí. Cena vstupenek se navíc neliší od běžného programu. „Ve Studiu ALTA máme systém vstupného s názvem pay what you can, tedy v překladu zaplať, kolik můžeš, který návštěvníkům umožňuje zvolit si cenu vstupenky dle vlastních možností, od 100 do 300 Kč,“ dodává Šatrová. Projekt vychází jak ze snahy Studia ALTA zpřístupňovat svůj program různým skupinám a vytvářet propojenější svět, tak z výzkumu umělkyně Mariky Smrekové o pozici diváků-rodičů v kultuře a její spolupráce s kurátorem Studia ALTA Petrem Dlouhým.

Autor: Tereza Šimurdová Metro.cz
Témata: představení

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek