Monitoring kvality vody v Bečvě minimálně do konce roku 2023

blank

Monitorovací stanice na Bečvě nedaleko Valašského Meziříčí bude měřit kvalitu vody minimálně do konce roku. Financování zajistí ministerstvo životního prostředí, hledají se finanční zdroje pro další provoz. Stanice funguje od června 2022. ČTK o tom informoval mluvčí Valašského Meziříčí Jakub Mikuš.

Zařízení je schopné okamžitě poznat změny v kvalitě vody a odebírat vzorky. Cílem je předejít ekologickým haváriím. K nejznámější patří otrava řeky ze září 2020. Za viníka letos v červenci označil soudní znalec z oboru vodního hospodářství Jiří Klicpera u soudu společnost Energoaqua, která je v případu obžalovaná. Podnik podle znalce nesprávně provozoval vodní hospodářství, především chemickou čistírnu odpadních vod. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.

Ke zhoršení kvality vody nedošlo

Provoz stanice zajišťuje Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka (VÚV TGM). „Z výsledků měření je patrné, že za rok provozu nedošlo ke zhoršení kvality vody v Bečvě a perloočkám, které jsou součástí stanice, se daří. Je to skvělá zpráva, která ukazuje také na preventivní význam monitoringu. Jedná se totiž o jakýsi zdvižený prst pro všechny případné znečišťovatele,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO).

Řeší se financování

Zástupci VÚV TGM by uvítali spolufinancování od radnice. „Původně se počítalo pouze s ročním provozem. Vzhledem k tomu, že náklady činí bezmála milion korun ročně, oslovili jsme Zlínský kraj, Povodí Moravy a zástupce Vsetína, Rožnova pod Radhoštěm a Hranic na Moravě. Na společném jednání jsme se shodli na tom, že není možné, aby provoz hradily pouze samosprávy. Dopisem jsme proto oslovili ministerstvo životního prostředí, ministerstvo zemědělství a Povodí Moravy se žádostí o řešení vzniklé situace,“ vysvětlil dále Stržínek. Město bude s ministerstvem životního prostředí jednat o dalším monitoringu kvality vody v řece i pro rok 2024.

Scroll to Top