Příprava obchvatu Srubce u Českých Budějovic může pokračovat. Ministerstvo zamítlo námitku

2. říjen 2023 08:33

Námitka kvůli podjatosti krajského úřadu Jihočeského kraje přes léto brzdila přípravu stavby obchvatu Srubce u Českých Budějovic. Ministerstvo pro místní rozvoj ji teď zamítlo, a tak kraj může pokračovat v žádosti o územní rozhodnutí. Rozklad podalo několik místních obyvatel a majitelů nemovitostí. Vadí jim, že silniční přeložka povede za jejich domy. V boji proti stavbě chtějí dál pokračovat.

„Tady koukáme na les, který jsem před třiceti lety vlastníma rukama vysadila. Měla jsem sto sazenic smrků, které se krásně rozrostly, v lesíku teď dokonce rostou houby a kapradí. Les jsem vysadila proto, že původní plán obchvatu byl za ním, je to všechno na mém pozemku,“ říká Eva Paurová u své chalupy na hranici Srubce a Dobré Vody u Českých Budějovic.

Les má padnout za oběť novému obchvatu Srubce. „Mně to připadá jenom jako devastace přírody. My jsme nešťastní majitelé. Chtějí nám znehodnotit pozemky a poškodit domy,“ dodává Eva Paurová.

Ministerstvo pro místní rozvoj zamítnutí námitky odůvodnilo v pětistránkovém rozhodnutí, které má Český rozhlas k dispozici. Podle něj krajský úřad není podjatý a ve věci rozhodovat může, i když se jedná o krajskou investici.

Čtěte také

„V daném případě se územní řízení týká stavby dopravní infrastruktury, která je vymezená v zásadách územního rozvoje Jihočeského kraje. V účinném územním plánu obce Srubec je vymezena jako veřejně prospěšná stavba a jako taková je prioritně určená k rozvoji obce, respektive ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy v obci,“ uvádí se v textu.

Vedení kraje rozhodnutí vítá, protože práce na vydání územního rozhodnutí můžou pokračovat. Hejtman Martin Kuba už dříve k námitce z podjatosti řekl, stavební úřad je součástí státní správy a žádný z politiků s ním nemá nic společného. „Právě kvůli tomu je státní správa oddělená od samosprávy, aby řízení probíhala nezávisle,“ připomněl.

Zamítnutí podjatosti uvítala i starostka Srubce Lenka Malá. Stávají provoz na Ledenické ulici, která vede středem obce, je podle ní pro obyvatele neúnosný. „Týden jsme tady měřili rychlost vozidel a za tu krátkou dobu tu bylo 15 tisíc přestupků,“ doplňuje.

Obchvat Srubce u Českých Budějovic by mohl příští rok získat stavební povolení. Odhadované náklady přesahují 960 milionů korun. Odpůrci se chtějí bránit dál, zatím ale odmítli sdělit, jak konkrétně.

Spustit audio

Související