V Galerii Středočeského kraje byla zahájena nová výstava fotografií Vladimíra Uhra

V sobotu 30. září byla v Galerii Středočeského kraje zahájena nová výstava připomínající dílo architekta Santiniho. Slavnostní vernisáž výstavy s názvem Santini objektivem Vladimíra Uhra je jednak součástí celoročního kutnohorského festivalu Santini Immortalis, zároveň však celorepublikového Dne architektury a dlouhodobého programu GASK Tvář baroka. 

Fotograf Vladimír Uher měl blízko k barokní architektuře, učarovala mu svou dramatičností a konstrukční odvahou. Na počátku 80. let si ho právě proto vybral přední historik Mojmír Horyna, když začal připravovat obsáhlou monografii o díle Jana Blažeje Santiniho. Vladimír Uher byl pozorný k detailům Santiniho architektury, zachycoval světlo v interiéru, ale i širší kontext okolí Santiniho staveb.

Na výstavě jsou tak k vidění černobílé fotografie nejznámějších Santiniho realizací od sedlecké katedrály, přes Plasy, Želiv až po jeho poslední a nejznámější stavbu, kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou. Zajímavostí je, že vzhledem k tomu, že fotografie vznikaly především v průběhu 80. a na počátku 90. let, zachycují stav staveb před jejich rekonstrukcemi.

Výstava je v Galerii Středočeského kraje k vidění až do 14. ledna 2024.

rdk

Zavřít menu