Květoslav Šimek
2. října 2023 • 20:25

Obavy o Faltejskovo zdraví. Favorit Velké znovu spadl, bude na startu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve 133. ročníku Velké pardubické se Slavia pojištovnou má být žokej Jan Faltejsek (40) v sedle největšího favorita. Desetiletý hnědák Sacamiro z Jezdeckého oddílu Beňov vyhrál třetí kvalifikaci, před rokem byl v premiéře ve Velké pardubické s Jakubem Kocmanem třetí. Podle odborníků i sázkových kanceláří jsou právě Sacamiro s Faltejskem největšími favority nedělního vrcholu překážkové sezony. Jenže kolem zdravotního stavu zkušeného žokeje jsou otazníky. Dva jeho pády v italském Meranu vyvolávají obavy. Další dva šampioni Josef Bartoš a Lukáš Matuský už museli starty zrušit.



„Zlomeného nic nemám, budu jezdit,“ dal čtyřicetiletý Jan Faltejsek vědět po posledním pádu v Itálii. Našlapaný víkendový program v Pardubicích ovšem upravil. V sobotu jezdit nebude, z nedělního programu se dvakrát omluvil.

Nepojede Ztracenku v Ceně Laty Brandisové a Quart de Garda v Poplerově memoriálu. Domluvené starty pro špičkovou stáj Dr. Charvát, kde je Faltejsek jezdeckou jedničkou, platí. Do sedel koní Fort Medoc, French Chardonnay, Greek Dessert a Korfu by se vyšvihnout měl. Greek Dessert poběží Cenu Vltavy a Korfu Cenu Labe. A pak přijde Velká pardubická se Sacamirem.

Jan Faltejsek vyhrál Velkou pardubickou už pětkrát. Třikrát s klisnou Orphee des Blins (2012, 2013, 2014), jednou s Charme Lookem (2016) a Tziganem du Berlais (2018). Na pomyslných stupních vítězů byl i v roce 2015, kdy doběhli třetí s Universem of Gracie.

Komplikací byly poslední dva pády v italském Meranu. Minulý víkend Faltejsek nedokončil dostih s hnědákem Jasmin Bede. Po pádu měl žokej pochroumané rameno, do sedla se ještě ten den vrátil a s Burschim vyhrál. Faltejsek odjezdil i dva nedělní dostihy s Tomorowlandem a Ivem, ale start v Gran Premiu s nakonec vítězným First of Allem musel odříct.

Do Merana se Faltejsek vrátil i o tomto víkendu, ale po pádu z Kings Rocka další starty nepřidal.  V zákulisí se mluvilo o zlomené klíční kosti, to by byla pro žokeje velká rána. Stejně tak pro trenéry a majitele. Kosti jsou naštěstí podle aktuálních zpráv v pořádku.

Za posledních devatenáct let chyběl zkušený žokej Jan Faltejsek ve Velké pardubické pouze čtyřikrát. O vrchol sezony na poslední chvíli přišel i před rokem. Zranil se v poslední kvalifikaci, musel na operaci obratle.

Stejně nabitý program má mít 8. října i Jan Odložil, který pro změnu spadl v sobotu v Brně. Po kolizi s volným koněm se neudržel v sedle Jacobellise, zůstal ležet za překážkou, Dostihová komise dostih zastavila a anulovala. Odložil by měl být naštěstí v pořádku, do sedla se v Brně vrátil. Ve Velké má vést jezdit Royal Gina.

Mimo hru je po pádu v Polsku podle všeho amatérská jezdkyně Tereza Polesná, má zlomenou klíční kost. Na startovce Velké nebyla, nicméně o víkendu se v rámcovém programu představit měla.

Faltejsek ve Velké pardubické

2021 Mahe King zadržen
2020 Tzigane du Berlais 5. místo
2019 Tzigane du Berlais pád za Taxisem
2018 Tzigane du Berlais 1.
2016 Charme Look 1.
2015 Universe of Gracie 3.
2014 Orphee des Blins 1.
2013 Orphee des Blins 1.
2012 Orphee des Blins 1.
2010 Aspirant 7.
2009 Super Lord 7.
2008 Klip pád
2007 Three Mill zadržen
2006 Hastaven zadržen
2004 Hastaven zadržen

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud