Vysmívaná oprava hradeckého mostu: Rzí prožrané zábradlí silničáři kamuflovali barvou

Příčky v zoufalém stavu pracovníci jenom přetřeli.

Rozpadlé zábradlí místo opravy jen natřeli

Oprava nadjezdu v Hradci Králové baví místní obyvatele i sociální sítě. Zrezivělé zábradlí dostalo modrý nátěr, ale pod novým kabátem zůstalo všechno při starém. Díry v kovu naopak ještě vynikly. Podle údržby silnic, která nízkonákladovou renovaci provedla, šlo ale o nejmenší zlo. Ředitel Jiří Brandejs opravu označil jen za dočasné řešení. Most totiž brzy čeká širší demontáž, vysvětlil pro CNN Prima NEWS.

Zdálky vypadá vše v pořádku, stačí ale jít blíž k malšovickému nadjezdu v Hradci Králové, prohlédnout si ho a pobaví se místní i přespolní. Čerstvý modrý nátěr jen naoko zakamufloval rzí prožranou konstrukci. Oprava proto vypadá jako řemeslná fušeřina.

K TÉMATU: Proč Česko hrubě zaostává v budování infrastruktury? Svatý formalismus, tvrdí experti

Nejen kutilové vědí, že každý natíraný povrch by se měl nejprve očistit a zabrousit. Pracovníci údržby silnic to buď nevěděli, nebo na mnoha místech zanedbali. Svědčí o tom mapy starého odchlíplého nátěru, které nová barva neskryje. Občas také nějaká příčka zůstala nenatřená.

Vrchní část stavby se bude likvidovat

Kritizovaný postup pracovníků hájí ředitel Údržby silnic Královéhradeckého kraje Jiří Brandejs. „Viděl jsem, že to kartáčovali a natírali. Jestli to udělali důkladně, nevím, nestál jsem u nich. Ale zábradlí kartáčovali, což mi potvrdili i další lidé, kteří je viděli,“ sdělil CNN Prima NEWS.

Krajská údržba silnic zároveň tvrdí, že větší opravy by nedávaly smysl. Most se totiž bude v následujících letech celý rekonstruovat. „Nosná konstrukce mostu je v dobré kondici. Je ale potřeba vyměnit izolaci, protože do mostu zatéká, provést opravu ložních prahů, výměnu ložisek a podobně. To znamená, že celá vrchní část stavby se bude demontovat a likvidovat,“ doplnil Brandejs. K dodatečným opravám by mělo dojít za tři až čtyři roky a podle slibu ředitele má diskutovaný nátěr takovou dobu i vydržet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Poláci ve výstavbě dálnic válcují Česko. Na hotový úsek k D11 navazuje jen pole

Tagy: