DotekyVina.cz
Jak správně podávat červené víno? | Doteky vína

Jak správně podávat červené víno?

Kvalitní červené víno je výborným doplňkem k červenému masu, tučnějším pokrmům či vyzrálým sýrům. Vychutnat si jej ale můžete i jen tak. Ovšem pozor, sebelepší víno dokáže pokazit nesprávný servis v podobě nevhodného skla či teploty. Připomeňte si s námi, jak s červeným vínem zacházet, abyste si jej dokázali užít naplno.

Je všeobecně známo, že červené víno má rádo vyšší teplotu. Hned na začátku bychom však rádi vyvrátili mýtus o pokojové teplotě. Tato premisa platila v 19. století, kdy se zásady okolo pití vína formovaly. Jenže tehdy pokojová teplota znamenala okolo 15 °C, nikoli našich 23 °C. Ani ta nejtěžší červená vína by neměla přesáhnout teplotu 19 °C. Při vyšších teplotách začne výrazněji vystupovat alkohol a negativně ovlivní vůni a chuť vína. 

Ideální teplota pro červené víno

Ideální je tedy servírovat červené víno vychlazené na teplotu 10–15 °C. Lehké červené víno nachlaďte o něco více, plné červené víno nejlépe vynikne při mírně vyšších teplotách. Mladá červená vína je dokonce možné servírovat již při teplotě 7 °C. Běžná červená vína pak podávejte vychlazená na 10 °C, ta těžší okolo 12 °C. Pokud byste víno nachladili příliš, zůstane v chuti i vůni uzavřené a bude působit ploše. Červené víno je zároveň náchylné na prudké změny teplot, které mohou nepříznivě ovlivnit jeho vlastnosti. 

Jak otevřít láhev

Při otevírání lahve je třeba zátku vytahovat opatrně a pomalu, aby se rychlým pohybem nedostal do vína vzduch a neutvořil vzduchové bubliny. Zkontrolujte také, zda je víno v pořádku. Pokud při přivonění k zátce ucítíte zdravou vůni, můžete víno s klidem servírovat. Podáváte-li plná a hutná červená vína, je dobré lahev otevřít s předstihem a nechat víno, aby se takzvaně nadechlo. Půl hodiny až hodina je ideální doba, která vínu jen prospěje. 

Degustace červeného vína

Před ochutnáním vína si nejprve několikrát lehce přivoňte ke sklence a pozorujte, jak se vám při každém dalším nádechu víno otevírá a odhaluje další tóny. Ochutnejte malý doušek, nechte rozlít po jazyku a poválejte po horním patře. Tím přivyknete všechny receptory na novou chuť a s každým dalším douškem si budete si moct víno opravdu užít. Aby byl zážitek kompletní, je dobré pít víno z krásných a kvalitních sklenic. 

Červená vína bývají obvykle těžší a aromatičtější než vína bílá. Proto je důležité je podávat ve vhodných sklenicích. Ideální jsou ty balonového tvaru s větším objemem a více otevřeným hrdlem, v nichž se aroma i chuť mohou plně rozvinout. Obvykle se používají sklenky o objemu okolo 500 ml. Například v nabídce Barstore najdete sklenice na červené víno již od 325 ml až po 591 ml. E-shop nenabízí jen sklenky různých objemů, ale také tvarů od prémiových českých i zahraničních výrobců jako Crystalex, Libbey či Spiegelau. Ať už tedy dáváte přednost klasickému designu, nebo preferujete modernější tvary, zde si vyberete tu pravou.



Sdílejte tento článek:
sharethis
Tento článek byl publikován: