Znovu do Salcburku. Šestnáctka vezme na druhý test 13 debutantů

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

3. října 2023, 9:32

Martin Voltr

Akademie rakouského Salcburku je v úvodu sezony pro nejmladší české reprezentanty věrně známou půdou. Hokejisté U16 se tam představili už koncem srpna a nyní k úpatí Alp zamíří i na druhé zápasové soustředění.

Na srpnovou akci vyslal hlavní trenér Milan Razým hned dva týmy. Ty si z celkových osmi duelů proti výběrům Salcburku U16 a U17 odnesly bilanci sedmi vítězství a jedné prohry, přičemž úspěšnější byl neporažený červený tým. Ročník 2008 při svém prvním představení Razýma potěšil, ačkoli mu chybělo jedenáct původně nominovaných mladíků.

„Myslím, že portfolio hráčů ročníku 2008 je rozhodně širší, než bylo v ročníku 2007. Je tady dost kluků, kteří mají šanci se do nároďáku dostat,“ uvedl tehdy český lodivod.

„Podle mě mají kluci o něco lepší dovednosti než předchozí ročník a obecně se dovednosti u českých hráčů zlepšují. Mají poměrně dobrou techniku střelby a jsou silní v útočných činnostech, hodně se zvedla aktivní hra obránců,“ liboval si.

Mnohem větší vypovídající hodnotu budou mít první zápasy proti jiným reprezentačním celkům, které čekají šestnáctku až od listopadu. Nyní Češi znovu zamíří do rakouské akademie, aby v úterý 10. a středu 11. října dvakrát vyzvali domácí výběr do sedmnácti let.

Pozvánku obdrželo 22 hráčů, z nichž devět hrálo už v srpnu. Třináct by se naopak mělo dočkat premiéry v národním dresu, pokud se tedy u řady z nich nebude opakovat smolný scénář v podobě zdravotních problémů.

Poprvé půjdou do akce brankáři Sebastian Charvát a Jan Láryš, dále obránci Jakub Vaněček, Daniel Skyba, Tomáš Vrzal a Tadeáš Cífka a útočníci Šimon Bělohorský, Jan Kerbler, David Huk, Jakub Slováček, Matěj Ryšavý, Filip Brzák a Jaroslav Vondruška.

Tři debutanti působí v Liberci a tři také v pražské Slavii. Z té byl znovu povolaný i Vojtěch Švancar, s devíti body (6+3) nejproduktivnější hráč výběru U16 z úvodního turnaje. Trojici zástupců má dále v nominaci ještě Hradec Králové, po dvou pak Mladá Boleslav, Karlovy Vary, Škoda Plzeň a Přerov.

Čeští mladíci mají sraz brzy po sobotním kole dorostenecké extraligy. V neděli 8. října dopoledne se sejdou v pražském Edenu a vyrazí do Rakouska, kde ještě v podvečer stihnou první tréninkovou jednotku.

Nominace české šestnáctky

Brankáři:
Sebastian Charvát (Liberec), Jan Láryš (Poruba).

Obránci:
Jakub Vaněček (Liberec), Vojtěch Hora (Mladá Boleslav), Václav Nedorost (České Budějovice), Daniel Skyba, Tomáš Vrzal (oba Slavia Praha), Jiří Kamas (Škoda Plzeň), Tadeáš Cífka (Přerov), Karel Studnický (Hradec Králové).

Útočníci:
Šimon Bělohorský (Liberec), Filip Matějka (Mladá Boleslav), Jan Kerbler (Kometa Brno), Lukáš Slavík, Petr Tomek (oba Karlovy Vary), Jan Hrček (Třinec), David Huk, Vojtěch Švancar (oba Slavia Praha), Jakub Slováček (Škoda Plzeň), Matěj Ryšavý (Přerov), Filip Brzák, Jaroslav Vondruška (oba Hradec Králové).

Náhradníci:

Brankáři: Marek Sklenička (Mladá Boleslav), Martin Psohlavec (Karlovy Vary), František Poletín (Slavia Praha). Obránci: Lukáš Kachlíř (Liberec), David Zmrhal (Jihlava), Ondřej Ruml (Pardubice), Adam Burda (Sparta Praha), Ben Stefan Reisnecker (Škoda Plzeň), Patrik Zatloukal (Vítkovice). Útočníci: Dominik Krajdl (Liberec), Petr Hanyš (Mladá Boleslav), Šimon Katolický (Jihlava), Martin Hečko (České Budějovice), René Řehák, Dominik Řípa, Matěj Weiss (všichni Třinec), Tobiáš Sekanina (Olomouc), Jan Fodor, Jiří Maxa, Matěj Tománek (všichni Škoda Plzeň), Maxmilián Man (Vítkovice).

Realizační tým:

Manažer: Petr Jonák
Hlavní trenér: Milan Razým
Asistenti trenéra: Václav Benák a Milan Plodek
Trenér brankářů: Václav Fürbacher
Videotrenér: Josef Janča
Skills trenér: Richard Kovařík
Lékař: Jiří Dvořák
Fyzioterapeut: Tomáš Handl
Kustod: Zdeněk Vojtěchovský

Program zápasů v Salcburku

Úterý 10. října:
17:00 EC Red Bull Salcburk U17 – Česko U16

Středa 11. října:
15:30 EC Red Bull Salcburk U17 – Česko U16

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz