Největší loď Máchova jezera Máj čeká oprava poškozeného lodního šroubu

foto Z Máchova jezera za pomoci jeřábů vyzvedli 3. října 2023 sedmdesátitunový Máj, největší loď místní regaty. Důvodem je oprava poškozeného lodního šroubu.

Doksy (Českolipsko) - Největší loď brázdící vody Máchova jezera na Českolipsku čeká oprava poškozeného lodního šroubu. Sedmdesátitunový Máj dnes kvůli tomu místní regata za pomoci dvou jeřábů nechala vyzvednout z vody a přenést na břeh. Zpátky na jezero by se mělo plavidlo vrátit do 15. listopadu, řekl dnes ČTK Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezera, která výletní flotilu na jezeře provozuje.

Fotogalerie

"Aby pak mohl jezdit adventní plavby," dodal Reichert.

Třicetimetrový Máj je mezi turisty nejoblíbenějším plavidlem čtyřčlenné flotily výletních lodí na jezeře. Bílomodré plavidlo pojme až 250 pasažérů a je jediné svého druhu. Postavené bylo speciálně pro Máchovo jezero v roce 1959, poslední velkou opravu prodělalo v roce 2014.

Na břeh nyní musela regata Máj přemístit kvůli prasklému pouzdru hřídele jednoho dvou lodních šroubů, což bylo i slyšet. "Bylo to hlučné. Hřídel v pouzdře vibrovala a hrozilo poškození dalších částí," uvedl Reichert. Podle něj jde zřejmě o vadu materiálu, a preventivně proto vymění i uložení druhého lodního šroubu Máje. "Nebudeme riskovat, že nám za rok rupne i druhé pouzdro. Takže uděláme to kompletně. A když už tu loď máme z vody venku, tak uděláme i revizi podponorové části, zda bude ještě něco potřeba," dodal Reichert. Náklady na opravu Máje odhaduje na 400.000 korun.

Máchovo jezero - kdysi Velký rybník, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Letošní sezona je slabší než loňská, kdy lodě přepravily po jezeře 32.500 turistů. "Letos jich máme tak o 15 až 20 procent méně," odhadl Reichert. Nyní mimo hlavní sezonu jsou na jezeře výletní plavby jen o víkendech a v ostatních dnech na objednání.

Historie lodní dopravy na někdejším Velkém rybníku sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif. Dnes jsou ve flotile kromě Máje také Hynek, Racek a nejstarší Jarmila alias Marie, vyrobená v roce 1924.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď