titulní strana > tisková zpráva
Mysli na lesy a vyhraj zrcadlovky! FSC ČR zahájila jubilejní desátý ročník úspěšné fotosoutěže
3. října 2023 08:10
BRNO (FSC ČR) - Organizace FSC ČR zahájila již desátý ročník fotografické soutěže, která patří mezi největší s environmentální tematikou v ČR. Nese název „Mysli na lesy“ a jejím hlavním tématem je přírodě blízké lesní hospodaření a ochrana lesů před negativními dopady klimatické změny. Každý z nás totiž může lesům pomoci svou odpovědnou spotřebou a výběrem dřevěných výrobků z přírodě blízkých lesů, například těch s logem FSC (Forest Stewardship Council). Fotografie můžou soutěžící zasílat od 29. září do 30. listopadu 2023 a na vítěze čekají fotoaparáty, foto příslušenství, nebo fotografický workshop a další ceny v celkové hodnotě přes 100 tisíc korun. Patronem fotosoutěže je i tento rok celosvětově známý fotograf Martin Rak.

V uplynulých ročnících bylo do fotosoutěže zasláno přes 35 000 fotografií a zapojilo se více než 9000 soutěžících, kterým není stav českých a světových lesů lhostejný. Jednou z cest, jak lesům pomoci, je totiž také rozšíření povědomí o přírodě blízkých formách lesního hospodaření a také o odpovědné spotřebě dřevěných výrobků.

Tento způsob hospodaření vytváří odolnější porosty s vyváženou druhovou skladbou a v současné době je považován za jeden z nejlepších způsobů přípravy lesů na klimatické změny. Pomoci českým lesům ale může úplně každý, i když není lesník. Například dodržováním tzv. Zeleného desatera , které pro širokou veřejnost připravilo FSC ČR.

Patronem a členem poroty fotosoutěže je Martin Rak, který má na svém kontě mnoho prestižních ocenění (EISA Maestro, International Photo Awards IPA, Prix de la Photographie Paris Px3) v oblasti krajinářské fotografie. Ke své podpoře FSC fotosoutěže dodává. „Podporuji fotosoutěž FSC ČR už třetím rokem, protože si myslím, že rozšiřování povědomí o udržitelném lesním hospodaření má smysl, a navíc se v soutěži objevují opravdu velmi zajímavé fotografie. I já jsem se v minulých letech soutěže Mysli na lesy zúčastnil jako fotograf a bylo to super.“


Pravidla fotosoutěže

Fotosoutěž „Mysli na lesy“ se uskuteční od 29. září do konce listopadu, což je ideální období k návštěvě pestrobarevných lesů, jejichž krásu a rozmanitost mohou soutěžící zachytit na fotografiích.

Snímky mohou soutěžící zasílat až do 30. listopadu 2023, prostřednictvím webových stránek myslinalesy.cz

Pro účastníky jsou připraveny zajímavé a hodnotné ceny, které obdrží autoři fotografií na prvních třech místech. Výběr vítězných fotografií bude v rukou odborné poroty z řad profesionálních fotografů a zástupců partnerů fotosoutěže. Vítězové se mohou těšit na digitální fotoaparáty Canon, fotografické příslušenství od českého zastoupení společnosti Manfrotto, workshop pro fotografy s Martinem Rakem nebo voucher od jednoho z letošních partnerů, kterým je IKEA, ale např. také na vstupenky do Dejvického divadla. Vedle toho získají všichni vítězové předplatné časopisu FotoVideo a dárkový balíček od FSC ČR.

Soutěžit se letos bude opět ve třech kategoriích:
● Krása mrtvého dřeva
● Rodící se les
● Lesní magie


Proč myslet na lesy

“Jsem moc rád, že se FSC ČR podařilo uspořádat už deset ročníků fotosoutěže a že se těší takovému zájmu. A to nejen u soutěžících, ale také u našich partnerů, kterým bych chtěl touto cestou moc poděkovat. Je to důkaz, že podpora přírodě blízkého hospodaření má smysl”, dodává ředitel FSC ČR Tomáš Duda.

Svoji podporu myšlence odpovědného a přírodě blízkého lesního hospodaření a spotřeby dřevěných výrobků vyjádřili také společnosti, které jsou partnery desátého ročníku fotosoutěže – společnosti Canon (hlavní partner), IKEA, Manfrotto, Lowepro a Joby. Soutěž podpořil i herec Václav Neužil, který věnoval vstupenky do Dejvického divadla. Mediálním partnerem letošního ročníku je časopis FotoVideo.

Symbolické je zahájení fotosoutěže na FSC Friday, tedy na den, který celosvětově už téměř patnáct let připomíná důležitost šetrného lesního hospodaření a připadá vždy na poslední pátek v září.


O FSC ČR

Základní ideou mezinárodní organizace FSC (Forest Stewardship Council) je podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené světové lesy. Proto FSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků, které dřevo z certifikovaných lesů zpracovávají ve výrobky. Logo FSC na výrobku pak znamená záruku, že svým nákupem podporujete lesní hospodaření šetrné k přírodě a místním lidem.

Národní kancelář FSC ČR již více než deset let prosazuje environmentálně vhodné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné lesní hospodaření v České republice. Jedním z cílů FSC ČR je také informování a vzdělávání o odpovědné spotřebě a možnostech podpory šetrného a přírodě blízkého hospodaření v lesích. Další informace také na: www.czechfsc.cz a http://www.myslinalesy.cz/.


Kontakt:
Ing. Tomáš Duda, ředitel FSC ČR, tel.: 737 406 093, e-mail: tomas.duda@czechfsc.cz
Další tiskové zprávy:
26. dubna 2024 11:01
26. dubna 2024 10:48
25. dubna 2024 10:50
25. dubna 2024 08:51
25. dubna 2024 07:17

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama