Kde byl Ryan Gosling před Barbie? V Praze, v budoucnosti i v roztančeném Los Angeles

3. 10. 2023 - 16:44 | Téma | Adam Homola

Kde byl Ryan Gosling před Barbie? V Praze, v budoucnosti i v roztančeném Los Angeles zdroj: Foto: Warner Bros. Pictures

Ryan Gosling je uznávaný kanadský herec, který hrál v mnoha populárních a kritikou oceňovaných filmech. Znáte ty nejslavnější?

Mezi jeho nejvýznamnější filmy patří Zápisník jedné lásky (2004), Drive (2011), La La Land (2016), Blade Runner 2049 (2017), První člověk (2018) a letos samozřejmě Barbie. Jenže pokud nemáte Goslingovu kariéru najetou, možná některé jeho starší kousky neznáte. A to by byla velká škoda. Hned na úvod ale říkám, že není všechno zlato co se třpytí a třeba papírově zajímavý Grey Man odehrávající se v Praze, za to v praxi vážně moc nestojí. Ale pojďme už k těm zajímavějším kouskům.

Gosling se poprvé proslavil rolí Noaha v romantickém dramatu Zápisník jedné lásky, natočeném podle románu Nicholase Sparkse. Jako Noah ztvárnil citlivého a okouzlujícího mladíka, který se jednoho léta ve 40. letech 20. století zamiluje do ženy jménem Allie (Rachel McAdams). Jejich společenské rozdíly je rozdělí, ale po letech se opět setkají. Díky chemii mezi Goslingem a McAdams na plátně působil románek jejich postav živě a reálně. Fanoušci si dodnes pamatují ikonickou scénu, kdy se dvojice líbá v dešti. Ačkoli se film setkal se smíšenými recenzemi, stal se kasovním trhákem a Goslingovi upevnil pozici hlavního hrdiny.

zdroj: Vertical Entertainment

V roce 2011 si Gosling zahrál v neo-noirovém thrilleru Drive, kde ztvárnil nejmenovaného kaskadéra, který zároveň pracuje jako únikový řidič pro zločince. Goslingova postava s několika málo slovy a zdrženlivými výrazy vyzařovala tajemství a nebezpečí. V jedné z výrazných sekvencí pomáhá řidič dvěma lupičům při útěku po loupeži, což vede k napínavé a strhující automobilové honičce. Gosling předvedl mnoho svých kaskadérských scén, což filmu dodalo na syrové, drsné estetice. Film Drive získal uznání kritiků za svůj vizuální styl a Goslingův výkon, přičemž mnozí chválili jeho schopnost být zajímavě záhadný. Film byl překvapivě kasovně úspěšný a při malém rozpočtu vydělal přes 70 milionů dolarů.

Největší komerční úspěch Goslingovi přinesl v roce 2016 muzikál La La Land režiséra Damiena Chazelleho s Emmou Stone v hlavní roli. V roli Sebastiana, jazzového pianisty, který se potýká s problémy, mohl Gosling předvést jak herecký, tak hudební talent. Kvůli roli se naučil hrát na klavír a předvedl písně od romantických balad až po velká showstopperská čísla. Díky jeho chemii se Stoneovou působila romance jejich postav kouzelně a přeneseně. Od taneční scény v Griffithově observatoři až po hořkosladký závěr - Goslingova schopnost vyvážit rozmarnost a emocionální hloubku byla hnacím motorem filmu. Film vydělal celosvětově přes 440 milionů dolarů a získal šest Oscarů, čímž Goslinga upevnil jako skutečnou filmovou hvězdu.

Ve filmu Blade Runner 2049 Gosling předvedl svůj talent ve sci-fi prostředí v roli "K", lovce replikantů, který odhaluje tajemství, jež by mohla rozvrátit společnost. Goslingův zdrženlivý výkon dobře ladil s chladným, dystopickým tónem filmu. Nejpamětihodnější scéna zahrnuje K-ův souboj s dalším replikantem jménem Luv, kterého hraje Sylvia Hoeks. Jejich brutální a dravý souboj uprostřed hologramů mizejících v opuštěném hotelovém kasinu zdůraznil Goslingovu schopnost vyjádřit přízemní intenzitu na pozadí oslnivých futuristických kulis. Ačkoli se filmu finančně moc nedařilo, Gosling byl chválen za využití prvků detektivního thrilleru ovlivněného noirem.

zdroj: Warner Bros Pictures

Ve filmu První člověk, uvedeném do kin v roce 2018, se Gosling znovu spojil s Damienem Chazellem z La La Landu, aby ztvárnil Neila Armstronga. Gosling se zaměřil na zobrazení Armstrongova zármutku nad ztrátou malé dcery, která onemocněla rakovinou, a také jeho nespokojenosti se slávou. Klíčová scéna ukazuje Armstronga při emotivní diskusi s manželkou Janet (Claire Foy) o smyslu jeho mise. Goslingův jemný herecký výkon zprostředkoval složitou psychologii, která stála za Armstrongovým historickým výkonem. Kritici ocenili Goslingovu schopnost zachytit astronautův stoicismus a neklid pod jeho úspěchy. Film První člověk vyzdvihl Goslingovu schopnost najít v ikonické hrdinské postavě lidskost.

Celkově lze říci, že Ryan Gosling prokázal, že je jedním z nejtalentovanějších a nejvšestrannějších hlavních představitelů díky hvězdným výkonům ve filmech od něžných romancí, jako je Zápisník, až po hudební podívanou, jako je La La Land. Díky své schopnosti využívat emocionální jemnosti je přesvědčivý i ve sci-fi nebo akčních thrillerech.

A i když je pravdou, že Gosling v posledních letech příliš často užíval svoji emocemi nepříliš výraznou výrazovou polohu, v Barbie zase dokázal, že umí i něco jiného a že mu to jde na výbornou.

zdroj: Warner Bros Pictures

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.