Letošní léto bylo v Olomouci nejteplejší v historii měření, říká vědec

  14:50
Letošní léto bylo na severní polokouli podle Miroslava Vysoudila z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nejteplejší za celou dobu systematického měření teplot, které bylo zahájeno v roce 1850. „Vůbec nejteplejší červenec a srpen v historii měření zaznamenalo i samotné město Olomouc,“ řekl Vysoudil v rozhovoru pro MF DNES.

Miroslav Vysoudil z Katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci | foto: Archiv Miroslava Vysoudila

Město Olomouc má za sebou podle Miroslava Vysoudila, který se již několik let stará o provoz meteorologických stanic v Olomouci a v jeho okolí, nejteplejší léto v historii meteorologických měření. „Letošní léto bylo na severní polokouli nejteplejší za celou dobu systematického měření teplot od roku 1850,“ připomíná Miroslav Vysoudil z katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci jednu z mnoha letošních informací, které se objevily v médiích v souvislosti s horkým počasím v červenci a srpnu.

„Průměrná zaznamenaná teplota byla v červenci o tři stupně Celsia vyšší, než je dlouhodobý průměr, a v srpnu ji převýšila dokonce o 4,3 stupně,“ řekl vědec s tím, že to vyplývá z výsledků měření Metropolitní staniční sítě Olomouc (MESSO), která od roku 2010 poskytuje meteorologická data pro hanáckou metropoli a okolí.

Jak se tedy proměnila takzvaná průměrná hodnota měření v letních měsících?
Průměrná červencová teplota v Olomouci v letech 1961 až 2010 činila 19,1 °C. Maximální hodnota 22,9 °C byla zaznamenána v roce 2006 a minimální 16,3 °C v roce 1976. Průměrná denní teplota letos v červenci dle údajů ze stanic MESSO kolísala v intervalu 18 až 30,5 °C. Celkově pak měla průměrná denní teplota v Olomouci hodnotu 22,1 °C, tedy rovné tři stupně nad dlouhodobým průměrem.

Meteorolog: Nejteplejší a nejchladnější místo Olomouce dělí tři stupně

A které dny byly letos v kraji nejteplejší?
Absolutní červencové denní maximum 36 °C bylo zaznamenáno 15. července na stanici Svatý Kopeček. V červenci tam bylo zjištěno denní maximum celkem devětkrát. Celkem sedmnáctkrát byl den tropický, z toho šestkrát byl na některé ze stanic evidován i supertropický den s maximální denní teplotou 35 a více stupňů Celsia. Nejvyšší průměrná hodnota 34,8 °C pochází ze 16. července. Nadprůměrně teplý byl v Olomouci i srpen. Za celý srpen měla průměrná denní teplota hodnotu 22,9 °C a byla o 4,3 °C vyšší než dlouhodobý normál. Absolutní denní srpnové maximum 36,2 °C bylo zaznamenáno 21. srpna na stanici MESSO ENVE instalované na třídě 17. listopadu v širším centru Olomouce. V srpnu bylo na této stanici zjištěno maximum celkem jedenáctkrát. Následovala stanice Svatý Kopeček s teplotním maximem evidovaným desetkrát. Celkem čtrnáctkrát byl v Olomouci srpnový den tropický, z toho třikrát aspoň na jedné ze stanic supertropický.

Představte prosím síť meteorologických stanic, o které se staráte?
MESSO poskytuje základní meteorologická data pro Olomouc a okolí od roku 2010 a navázala na předchozí meteorologická měření. Představuje základní článek jak pro studium městského klimatu Olomouce a klimatu středně velkých středoevropských měst, tak i pro sledování růstu teploty jako projevu globální změny klimatu. Charakter měření na stanicích na lokální úrovni poskytuje údaje o změně klimatu na úrovni města. Data svým charakterem představují významný rozdíl od výsledků různých účelových měření. Ta obvykle jen potvrzují známé skutečnosti o teplotním chování městského prostředí a jeho prvků, které v podstatě pouze reagují předpokládaným způsobem na projevy globální klimatické změny. Data ze sítě MESSO dlouhodobě přispívají ke studiu nejen klimatu města Olomouce, ale jsou i cenným souborem dat při studiu globálního oteplování ve středoevropském prostoru. Provoz olomoucké sítě MESSO je příkladem toho, že lze vědecký projekt dlouhodobě udržet i poté, co byl v roce 2013 ze strany Grantové agentury ČR oficiálně ukončen. Veškerá měření včetně údržby meteorologických stanic provádím sám.

Stanice, které obsluhujete, jsou navíc i součástí unikátního varovného systému, jenž upozorňuje na výkyvy počasí a nebezpečné meteorologické jevy...
Ano, Městský meteorologický varovný a sledovací systém MEMWACS, je skutečně ojedinělý. V rámci soutěže Univerzita městu jsem jej navrhl a realizoval tak, že jsem využil již dříve vybudované metropolitní sítě meteorologických stanic, která doposud sloužila pro výuku i výzkum. Tento systém plně využívá a efektivně podporuje Odbor ochrany Magistrátu města Olomouce, za což patří velké díky.

A jak to bylo s metropolitní meteorologickou sítí?
MESSO byla založena v roce 2009 v souvislosti s řešením projektu Grantové agentury ČR s názvem Víceúrovňová analýza klimatu městské a příměstské krajiny na příkladu středně velkých měst. Využíváním pro potřeby Městského meteorologického varovného a sledovacího systému MEMWACS nabyla ještě většího významu.

Jak konkrétně ten systém varování funguje?
Stanice umíme naprogramovat tak, aby v případě potřeby vydaly varovnou SMS. Systém ji pošle kompetentnímu pracovníkovi Odboru ochrany Magistrátu města Olomouce, který situaci vyhodnotí a v případě možného ohrožení distribuuje zprávu dál obyvatelům. Olomouc tak má vysoce efektivní prostředek pro včasné varování obyvatel před nebezpečnými meteorologickými jevy a procesy. Je tak jedním z mála, ne-li jediným městem v tuzemsku, kde podobný systém existuje a je plně funkční.

11. června 2014

Odkud jsou varovné zprávy vysílány?
Varovné zprávy odcházejí ze stanic Hlubočky, Bystročice a olomouckých stanic letiště, Svatý Kopeček, Envelopa, Botanická zahrada a Klášter dominikánů například v případě, že množství dešťových srážek v průběhu deseti minut je vyšší než deset milimetrů, tedy 10 litrů na metr čtvereční, nebo množství srážek spadlých v průběhu šesti hodin přesáhne 30 milimetrů. Systém upozorňuje například i na silné nárazy větru. Tyto údaje jsou rozhodujícím kritériem například pro analýzu rizik a prevenci závažných nehod a havárií, ale i vzniku takzvaných bleskových městských povodní.

Varovný systém ovšem poskytuje i další důležité informace...
Ve vztahu k ochraně obyvatelstva před nebezpečnými meteorologickými jevy mohou být významná i opatření před riziky extrémně vysokých či nízkých teplot. Nízké teploty mohou být doprovázeny teplotními inverzemi a mlhami a negativně ovlivňovat rozptylové podmínky v ovzduší nebo ohrožovat silniční dopravu. Naopak dlouhodobě vysoké teploty představují zátěž pro obyvatelstvo a pro část městské populace, zejména malé děti a starší občany, mohou vytvářet zdravotní riziko. Stanice proto reagují i na dlouhodoběji vysoké či nízké teploty vzduchu. Na základě vyhodnocení přijatých zpráv může magistrát informovat obyvatele města o možném nebezpečí prostřednictvím internetových stránek, chytrých zastávek městské hromadné dopravy, místních médií či SMS zprávami a přijmout potřebná preventivní opatření.

Jak často ze stanic získáváte aktuální údaje o počasí v Olomouci?
Údaje se doplňují na většině z nich co deset minut. Každý den v sedm hodin ráno pak z našich osmi moderních automatických stanic přijdou na server data za posledních 24 hodin. Po chvíli se na ně mohu podívat na internetu. V Olomouci a okolí máme kromě nich i sedm dodatkových stanic. Tam data sbíráme jednou za měsíc manuálně. Objedeme je a stáhneme si je do počítačů.

Poměrně teplý byl i měsíc září? Co očekáváte od něj?
V nejbližších dnech budou k dispozici teplotní data za září, kdy se též předpokládají rekordní hodnoty. Což již avizují některé zdroje. Léto v pravém slova smyslu v klimatologii jsou měsíce červen a srpen, já prezentuji dva letní měsíce v kontextu těch různých zpráv z médií. Září pak už je podzim.