První nehoda letadla z flotily Danglovy letecké školy, v níž drží vlastnický podíl, se udála v červenci 2019, a to přímo u odletové dráhy na letišti Slávnica.

Totálně zničené

„Během rolování letadla (popojíždění po ploše – pozn. red.) došlo ke střetu se zaparkovaným letadlem naší společnosti DA-40, registrační značky OM-KLV,“ stálo v oficiálním vyjádření letecké školy Seagle Air na facebooku.

Právě onen zaparkovaný stroj byl prvním letadlem, které si Dangl společně s leteckou školou pořídil v roce 2015. „Incident se naštěstí obešel bez zranění, ale letadlo DA-40 je zničené,“ uvedla škola pod snímky letounu, jehož kabinu zcela rozsekala vrtule druhého stroje s nepozorným pilotem.

Zatímco při první nehodě před čtyřmi lety se nikomu nic nestalo, při té nedělní poblíž Senice zahynula dvoučlenná posádka ultralehkého letounu.

Obrovská rána

Podle informací slovenské TV Markíza havarovali při akrobatickém manévru, při němž pilot nad strojem WT9 Dynamic registrační značky OM-MIR ztratil kontrolu. I ten Dangl vlastnil spolu se svou leteckou školou a je možné, že si jej pořídil právě jako náhradu za letadlo zničené při první nehodě. „Letěl úplně normálně, najednou to ale vzal kolmo k zemi a ozvala se obrovská rána!“ popsala přímá svědkyně.

Jedním z důvodů tak mohlo být i to, že dvoumístný stroj WT9 Dynamic, vyráběný na Slovensku firmou Aerospool, není oficiálně určen pro leteckou akrobacii...

Létá i do Prahy

Sám Dangl vlastní pilotní průkaz od roku 2014, na složení leteckých zkoušek se ale chystal dlouhých osm let. Nyní už je létání běžnou součástí jeho života, a využívá ho i kvůli úspoře času. „Uvolňuje mi to mysl. Když jsem nahoře úplně sám, mám z toho čistou hlavu. A druhá věc je praktická, z Prahy do Bratislavy je to padesát minut,“ pochvaloval si před lety v rozhovoru pro slovenskou internetovou televizi Fameplay.

Video
Video se připravuje ...

Neuvěřitelná částka ve sbírce pro Martínka! A vyhodí Kazma dolary do vzduchu? Bára Horáková

Fotogalerie
22 fotografií