Duben

Recenze: Peníze těch tupců

Vydáno dne 04.10.2023
Všechno je to jenom o penězích! 

 










 

Během pandemie bylo všude na veřejných prostranstvích vylidněno (což tvůrcům umožnilo ušetřit za komparz). V Brocktonu v Massachusets bydlel Keith Gill. Měl dceru a ženu (výborná Shailene Woodley). Pracoval jako finanční analytik a jeho velkou zálibou bylo na portále k tomu určeném komentovat a trochu radit ohledně akciových investic. Nosil při tom čelenku a triko s kočkama a vymyslel si dvě přezdívky: Roaring Kitty/Deep Fucking Value. Na první pohled nerd jako blázen (Paul Dano vypadá ještě o dost víc nerdovsky, než reálný Keith). Jenže historie už víckrát ukázala, že takoví, ač se nezdají, mívají za ušima. A tak „Kočičák“ (jak přeloženo v titulcích) obrátil v roce 2020 svoji pozornost na akcie videoherní společnosti GameStop, které se prodávaly za necelé 4 dolary, což mu přišlo podhodnocené. Nakoupil jich tedy za 53 tisíc dolarů, tj. za prakticky veškeré úspory. A protože jej mnozí napodobili, dostaly se do nesnází hedgeové fondy a provozovatelé služby Robinhood, přes kterou se akcie nakupovaly.

Kdo nás bude zajímat: investor Plotkin (Seth Rogan), který prodává akcie GameStop „nakrátko“, což ve stručnosti znamená, že aby vydělal, očekává a potřebuje, aby jejich hodnota dál klesala. Pak tady máme šedou eminenci Kena Griffina ze společnosti Citadel. Přímo v GameStopu pracuje Marcos, který je chytrý, tak jako jsou chytří Keithovi rodiče – na rozdíl od jeho bráhy Kevina. Pozornost budeme věnovat taky hodné ošetřovatelce Jenny (America Ferrera) a dvěma studentkám The University of Texas at Austin (fajnové Myha'la Herrold a Talia Ryder), které spolu chodí. A protože mají s penězi dobré úmysly, držíme jim palce, aby něco vydělaly. To je téměř jisté, pokud nebudou chamtivé jako skoro všichni ostatní. Tahle na burze dosti neobvyklá událost přece dříve či později musí začít zajímat nějakou autoritu, jakou představuje třeba Sněmovna reprezentantů. A na řeč před ní bude pro podezřelé záhodno se řádně připravit.

Režisér Craig Gillespie, jenž říká, že sám do GameStopu v roce 2021 investoval a prodělal, teprve až ve svých předchozích dvou projektech (Já, Tonya, Cruella) jako by filmařsky dozrál. Akorát Peníze těch tupců vypráví ve zbytečně vyšším tempu, takže se složitě pochytávají některé detaily, což může působit tak, že se natáčelo především pro ty, kteří byli v této cause jakýmkoli způsobem zainteresovaní. Nicméně vyloženě jako celek film naštěstí pořád funguje dostatečně srozumitelně, ačkoli nebude od věci si před cestou do kina buď tohle přečíst (anglicky), anebo chápat význam níže uvedených pojmů. Takže Gillespie určitě nechce exhibovat až tolik jako Adam McKay, jenž si chtěl v Sázce na nejistotu patrně hlavně vyzkoušet nové postupy. A nevolí ani přístup Martina Scorseseho, který ve Vlkovi z Wall Street v podstatě říká, že vůbec není marné mít prachy, ať už k nim přijdeme jakkoli.

 










 

Dění v Penězích těch tupců doprovází výrazný soundtrack, což znamená, že bylo záměrem ve větší míře servírovat věci zábavnou formou. Na rozdíl od J. C. Chandora, jenž se v Margin Call držel v serióznější rovině a fungovalo to výborně. Stejně jako fungují Wall Street a Riziko. Vedle toho nutno dodat, že Gillespie vycházel z knihy Bena Mezricha, jehož práce posloužila i Aaronu Sorkinovi při psaní Sociální sítě. Tady vytvořili scénář Rebecca Angelo a Lauren Schuker Blum, které pracovaly pro přední periodika, včetně Wall Street Journal či The Economist, což pro změnu znamená, že si můžeme být jistí tím, že se ve filmu neobjeví žádné odborné nesmysly. A taky je důležité, že nám postavy nebudou lhostejné. Pokud bychom ale na celém projektu měli vyzdvihnout jednu věc – takovou, jaká nejvíc vyčnívá, byla by to ta unikátní pestrost akciového trhu, který může z investorů během několika málo dnů neočekávaně udělat jak dlužníky, tak boháče.

Peníze těch tupců je počin, který se v originále jmenuje Dumb Money. To je způsob, jakým lidé z hedgeových fondů nadřazeně označují drobné investory. Jenže ti vlastně po vzoru Impéria vrátili úder a rázně nabourali zaběhnuté pořádky. Na tom nic nezměnila ani skutečnost, že ne pro všechny z nich byl GameStop pohádkou se šťastným konecem. Pro srovnání si tedy prohlédneme, v jaké hodnotě má daná postava majetek v době, kdy se s ní seznámíme, a pak jak si pohoršila/polepšila v samotném závěru, kdy ji vidíme naposledy. Takže kdybychom si měli na závěr položit jednoduchou otázku, jestli Peníze těch tupců stojí za zhlédnutí, odpověď by zněla: „No, tak ano, ale námět rozhodně poskytoval prostor pro lepší zpracování.“ Ten český plakát jest ovšem luxusní.


UŽITEČNÉ POJMY:

Shortsqueeze: Pokud investor nějaké akcie prodává „nakrátko“, očekává, že jejich cena bude i nadále klesat. Někdy se ale může stát, že v důsledku jednání takového investora cena akcií neplánovaně naopak stoupne. Jakmile jejich cena o něco stoupne, může se stát, že „shortovaní“ investoři akcie začnou nakupovat, aby se pojistili. Tím, že akci nakoupí, cena těchto akcií stoupne ještě více, takže jich „shortovaní“ investoři nakoupí ještě více … a tak dokola.

Drobný investor: Obyčejný člověk, který investuje své těžce vydělané peníze na akciovém trhu ve snaze si těmito investicemi přivydělat a splatit tak například hypotéku nebo splátky na auto, nebo si přišetřit úspory do důchodu.

Makléřství: Kontakt mezi kupujícími a prodávajícími na burze akcií. Makléři zprostředkovávají kontakt mezi kupujícími a prodávajícími, aby realizovali obchod.

Tvůrci trhů: Společnosti jako Citadel, které naprosto doslova „vytvářejí trhy“ tím, že fungují jako prostředník při nákupu a prodeji akcií.

Hedgeový fond: Instituce vedená profesionály, která sdružuje investory za účelem účasti na vysoce riskantních transakcích s příslibem pozdějších výjimečných zisků.

Memové akcie: Pohrdavé označení pro akcie, jejichž cenu ovlivňují influenceři na sociálních médiích.

WallStreetBets: subreddit (diskusní fórum na serveru reddit.com), ve kterém lidé zajímající se o obchod s akciemi diskutují o nabídkách, které jsou podle nich zajímavou investicí, o obecných tržních trendech a o celé řadě dalších věcí, včetně klasického humorného, neslušného a občas vyloženě urážlivého obsahu, jaký můžeme potkat na prakticky jakémkoliv diskusním fóru.
 

FOTO: Falcon
Hodnocení autora: 6/106/106/106/106/106/106/106/106/106/10
(Autor: Tomáš Kordík)
 

Kino

Recenze: Jedna noc

Mezi těmi všemi českými komediemi, jakých budeme i letos hojně zásobováni, bohužel hrozí, že tohle komorní,... celý článek

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz