Obrázek k článku ZA OBZOREM #41: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte
| Ondřej Černý | Foto: Michelle Mercado

ZA OBZOREM #41: Tipy na skvělou hudbu, kterou u nás v rádiích neuslyšíte

Podzimní sezóna je v plném proudu, promotéři oznamují nové termíny a jména kapel, na které se můžeme v Česku těšit, koncerty se z venkovních prostor přesouvají do sálů a klubů. Vlastně vše při starém, což je nakonec dobře. Člověk může sázet na jistoty a jít na kapely jako jsou IDLES, ale stejně tak pořád objejovat novou muziku a občas i interprety. A je úplně jedno, jakou z následující nabídky lokací zvolíte. Za poslech stojí všechny.

Londýnské trio bar italia ohlásilo na 3. listopadu vydání své druhé desky. Pojmenovalo ji The Twits a zájemci na ní najdou třináct položek. Jako první singl na něj láká skladba my little tony. A pro fanoušky kapely tvořené zpěvačkou Ninou Cristante, kytaristou a hlavním autorem repertoáru Jezmi Tarikem Fehmim a kytaristou Samem Fentonem jde o povědomé setkání. Nový materiál totiž navazuje je jejich oceňovaný debut Tracey Denim. Opět zde najdete neklid, zajímavé kytarové riffy i určitou tajemnost, která se s kapelou pojí.

Desku kapela nahrávala od letošního února v provizorním domácím studiu na Mallorce a zvládla to během osmi týdnů. Tak jako u debutu se o mix postarala úspěšná a vyhledávaná Marta Salogni. Jak ukazuje první singl nové desky, dala kapele znovu volnost, aby ji přetavila ve vzrušující výsledek nesoucí otisk dobře produkovaného, specifického DIY. Po určitém zklamání, které přineslo vystoupení bar italia v pražském klubu Meetfactory tak kapela znovu dokazuje, že co se týče studiové produkce, patří na současné hudební indie scéně k jejím nejzajímavějším interpretům.

Novou deskou potěší své fanoušky také americká indie rocková čtveřice Truth Club. Ponese název Running From the Chase, vyjde 6. října a bude na ní 12 skladeb. Čtvrtinu z nich už dala kapela k dispozici, po Blue Eternal a Exit Cycle je to nejnověji singl Uh Oh.

Už od debutu Not An Exit (2019) kapela fascinuje svými zadumanými a přemýšlivými postpunkovými počiny jemnějšího ražení, kde zásadní roli hraje atmosféra. I díky tomu si okamžitě získala pozornost hudební kritiky, která má pro Truth Club povětšinou pouze slova chvály.

Ani ta však nezabránila tomu, aby zpěvák Travis Harrington prošel během jedné z koncertních šňůr kapely vyhořením. Díky tomu, že jsou s kytaristkou Yvonne Chazal, bubenicí Elise Jaffe a baskytaristou Kameronem Vannem přátelé, znamenalo to v životě kapely pouhou dočasnou pauzu, nikoliv její konec.

Ze zvuku kapely je slyšet její velký respekt a adorace indie kapel 80. a 90. let. Introspektivní Harrngtonův zpěv zase člověka nutí soustředit se na nejrůznější drobnosti v jeho podání.

Už druhé letošní album ohlásilo americké hyperpopové duo Frost Children. Následovník desky Speed Run se jmenuje Hearth Room a vyjde 17. listopadu. Sourozenecké duo Angel a Lulu Prostových, které se z rodného St. Louis kvůli většímu potenciálu přesunulo do New Yorku, ho promuje singlem Lethal, ze kterého vykřesalo solidní indie popovou pecku.

Po pozvolném úvodu, kterému dominuje pěvěcká linka za doprovodu jen nezbytného nástrojového vybavení, se Lethal rozbalí tak, aby v refrénu melodicky explodovala. Jde o chytlavou, nikterak složitě přeprodukovanou věc, která zasáhne hned na první poslech. Ostatně dvojice se měla od koho učit, neboť jejich strýc, který se jako muzikant pop music v 70. letech 20. věnoval, jim dal ohledně muziky a skládání spoustu rad.

Csaba Laszlo je muzikant a producent, který stojí za projektem Hotel Decor. Hudebník z kanadského Montrealu není žádným hudebním nováčkem - před Hotel Decor vystupoval jako NVY. Ať už se ale projekt jmenuje jakkoliv, Csaba sází na alternativní indie rock s výraznou melodickou (a chytlavou) linkou do kterého čas od času vnoří výpůjčku z jiného hudebního žánru.

Novinkový singl I'm Not Laughing pokračuje v nastoupené cestě, kdy se netlačí na pilu, všechno přirozeně plyne a jednoduchost je dominantním znakem celé skladby. Někdo v ní může slyšet ducha The Strokes, jiný nádech Metronomy nebo Toro Y Moi. Každopádně ať už Hotel Decor evokuje cokoliv, rozhodně stojí za to dát mu šanci.

Nový singl Lifetime dala k dispozici americká písničkářka Faye Webster. Pomalu se převalující partnerská skladba toho moc nepotřebuje. Několik málo utlumených, jazzově znějících nástrojů a zpěvaččin nikterak epický zpěv. Dohromady vše vytváří kompaktní celek předznamenávající nadcházející podzim.

Na to, že bylo Faye Webster letos dvacet šest let, toho má hudebně už dost za sebou. Čtyři vydané desky (tu první už v šestnácti), odchod z vysoké a sázku na jedinou kartu, kterou byl úspěch v hudební branži, zpěv národní hymny před začátkem zápasu jejího oblíbeného baseballového klubu Atlanta Braves nebo fotky interpretů z lokální rapové scény v Atlantě, které jí otiskl například Rolling Stone nebo Billboard.

Příští rok v květnu se tato mnohovrstevnatá umělkyně chystá na turné po západní Evropě. Fanoušci z Česka to budou mít nejblíže na koncerty v německých městech Berlín (25. 5. 2024) nebo Mnichov (27. 5. 2024).