Redakce Epoch Times

5. 10. 2023

Autor: Aaron Pan

Čísla ženského závodu neúmyslně tvořila odkaz na incident ze 4. června 1989.

Fotografie dvou čínských atletek, které se objímají po skončení závodu na Asijských hrách, byla v Číně cenzurována. Závodní čísla přidělená ženám nechtěně vytvořila narážku na masakr na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Po dokončení závodu ve finále běhu na 100 metrů překážek žen na Asijských hrách v Chang-čou 1. října se běžkyně Lin Jü-wej a Wu Jüni objaly. Fotografie zachycuje okamžik, kdy se dráha, po níž běžela Linová s číslem 6, nacházela hned vedle dráhy druhé běžkyně s číslem 4. Obě atletky se objaly.

Čísla vytvořila „6/4“, což lze vnímat jako odkaz na 4. 6. 1989, kdy armáda Čínské komunistické strany zahájila palbu na neozbrojené prodemokratické studenty a zabila desítky tisíc nevinných studentů protestujících na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

Pro vysvětlení: v čínštině se datumy píší obráceně než v Evropě, a tedy datum masakru je 4. 6., a proto seřazení čísel drah „6/4“ pro Číňany evokuje toto datum.

Linová získala zlatou medaili s běžeckým časem 12,74 s, zatímco Wuová skončila druhá, ale stříbrnou medaili nezískala, protože byla diskvalifikována za chybný start.

Těžká státní cenzura

Při hledání příspěvků, které se zmiňují o objetí obou sportovců na nejpopulárnější čínské mikroblogovací platformě Weibo, se podle China Digital Times objevují šedé čtverečky.

Kombinace čísel, jako například 6-4, 64, 63+1, 65-1, a další vyhledávané výrazy, které by mohly odkazovat na 4. červen 1989, byly na čínských sociálních sítích cenzurovány. Úřady omezily informace o incidentu, zablokovaly webové stránky a diskuse na sociálních sítích a prosadily přísnou cenzuru souvisejících klíčových slov a obsahu.

Čínská státem kontrolovaná média si zpočátku nebyla vědoma citlivosti fotografie objetí žen a zveřejnila ji na svých oficiálních platformách sociálních médií a zpravodajských webových stránkách.

Čínská centrální televizní stanice (CCTV), hlavní státem řízená vysílací společnost, sdílela fotografii nejprve na svém účtu Weibo se 132 miliony sledujících. Státní tisková agentura Sin-chua zveřejnila snímek v článku o finálovém závodě žen. CCTV News později fotografii ze svého účtu na Weibo stáhla a Xinhua odstranila původní článek.

Další státní média zveřejnila fotografie obou sportovců, na nichž je vidět objetí z různých úhlů ve snaze zakrýt čísla jejich drah.

V reakci na cenzuru fotografie mnoho uživatelů sítě kritizovalo čínský režim. Jeden z uživatelů sociálních sítí napsal: „Duchů historie se bojí jen ti, kteří se dopustili bezohledných činů.“ Jiný nazval sportovní událost „Asijskými hrami z roku 1989“.

V loňském roce, během 33. výročí masakru na náměstí Nebeského klidu, byl jeden z nejpopulárnějších čínských influencerů Austin Li, který má 42 milionů sledujících, vystaven cenzuře. Vysílání pana Li bylo přerušeno, když představil dort ve tvaru tanku, který měl podle všeho jako kola sušenky a jako dělo čokoládovou tyčinku. Později kvůli tomuto incidentu čelil vnitrofiremnímu vyšetřování.

Ikona masakru „Tank Man“

Snímek běžně označovaný jako „Tank Man“ (viz fotografie výše) je jednou z nejikoničtějších fotografií spojených s protesty na náměstí Nebeského klidu v Pekingu v roce 1989.

Fotografie zachycuje neidentifikovaného Číňana stojícího před kolonou tanků typu 59 vyjíždějících z náměstí 5. června 1989, den po násilném potlačení demonstrací čínským režimem.

Jednání tohoto muže se stalo symbolem ducha pokojného odporu a touhy po politických reformách, které mnozí protestující na náměstí Nebeského klidu prosazovali.

Protesty byly významným okamžikem v čínských dějinách, kdy se na náměstí shromáždily tisíce studentů, intelektuálů a občanů, kteří požadovali politické reformy, svobodu slova a ukončení korupce.

Reakcí komunistické strany na protesty byl brutální vojenský zásah, který si vyžádal mnoho obětí na životech a zavedení přísné cenzury.

Článek byl při překladu redakčně zkrácen. Z původního článku anglické redakce deníku The Epoch Times přeložil Milan Kajínek.

Fotogalerie – vzpomínka na 4. června 1989

Související články

Přečtěte si také

Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší
Podvody na internetu nabírají v Česku na intenzitě, jsou čím dál dokonalejší

Česká bankovní asociace uvádí za první tři měsíce letošního roku 21 tisíc klientů, kterým z napadených účtů zmizelo přes 357 milionů korun.

Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda
Čtyřem EU zemím, které používají euro, včetně Francie, se zhoršil rating. Česko si vede dobře, tvrdí Kovanda

Eurozóna už Česku není elitním klubem, uvedl Kovanda na svém účtu X a dále sdělil, že se v pátek zhoršil rating Francie, Estonska, Lotyšska i Litvy – zemím, které všechny používají euro.

35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně
35. výročí masakru v Pekingu. Režim přitvrzuje a Západ musí revidovat vztahy s Čínou, říká poslankyně

Zatímco protesty ve východní Evropě, včetně Československa, vyeskalovaly v roce 1989 do změny politického uspořádání, Peking se rozhodl vybrat od studentů a dalších protestujících daň nejvyšší...

Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily
Dr. Fauci se během slyšení v Kongresu zřekl poradce, který smazal e-maily

Dr. Anthony Fauci se během slyšení v Kongresu USA 3. června zřekl svého dlouholetého vedoucího poradce a uvedl, že tento úředník porušil federální pravidla tím, že používal osobní e-mail pro služební účely a upravil tiskovou zprávu příjemce vládního grantu.

Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč
Schodek rozpočtu ke konci května byl 210,4 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu na konci května dosáhl 210,4 miliardy korun, prohloubil se z dubnových 153,1 miliardy Kč.