Nastavení cookies

Čtyři české filmy se představí ve Varšavě, Už tě nemám rád v hlavní soutěži

04.10.2023 17:23|příspěvkové organizace

Režisér a scenárista Zdeněk Jiráský se po 11 letech vrací na festival ve Varšavě s novým filmem Už tě nemám rád, který bude mít v polské metropoli světovou premiéru v hlavní soutěži.

 

V soutěži dokumentárních filmů se představí snímek Světloplachost oceněný v Benátkách. Do sekce věnované rodinám s dětmi se dostaly dva animované filmy, celovečerní Tonda, Slávka a kouzelné světlo a krátký film Deniska umřela. Letošní 39. ročník mezinárodního filmového festivalu ve Varšavě, který se řadí mezi nejprestižnější festivaly kategorie A, proběhne od 6. do 15. října. 

Už tě nemám rád, čtvrtý celovečerní film režiséra a scenáristy Zdeňka Jiráského, vypráví příběh třináctiletého Marka, který natáčí videa se sociální tematikou, čímž se stává outsiderem mezi svými spolužáky. Doma je jeho poklidný vztah s matkou narušen matčinou novou známostí. Ve velmi citlivé fázi jeho života mu do cesty vstoupí dívka Tereza. Navzdory společenským rozdílům mezi nimi vznikne vzájemná náklonnost, která se ale brzy vymkne kontrole a vyvrcholí útěkem z domova. Česko-slovensko-rumunský snímek za českou stranu produkoval Jordi Niubó z i/o post a Státní fond kinematografie ho podpořil ve vývoji i výrobě celkovou částkou 5,720 mil. Kč. V roce 2012 byl na varšavském festivalu uveden Jiráského celovečerní debut Poupata, který poté zabodoval na Českých lvech, získal čtyři včetně těch za nejlepší film i režii. 

 

V soutěži dokumentárních filmů se představí slovensko-česko-ukrajinský film Světloplachost režisérů a scenáristů Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka. Snímek natočený během prvních měsíců války na Ukrajině balancuje na pomezí hraného filmu a dokumentu a sleduje osudy dvou dětí, které se s rodinami ukrývají před válkou v charkovském metru. Na benátském festivalu byl promítán v nezávislé sekci Giornate degli Autori (Zvláštní uvedení) a odvezl si cenu Europa Cinemas Label. Snímek produkovali na české straně Tomáš Michálek a Kristýna Michálek Květová ze společnosti Cinémotif Films. Koproducentem je Jakub Mahler z České televize. Film, který vstoupí do českých kin 23. listopadu, podpořil Státní fond kinematografie ve výzvě pro minoritní koprodukce i ze schématu filmových pobídek.

 

Dva animované filmy budou uvedeny v sekci Family Cinema Weekend. Celovečerní snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo měl letos premiéru ve francouzském Annecy a vypráví příběh jedenáctiletého Tondy, který má výjimečnou vlastnost, od narození svítí. Jeho rodiče se ho kvůli jeho jinakosti snaží ochránit před okolním světem tím, že ho drží doma. Vše se změní před vánočními svátky, když se do sousedního bytu nastěhuje Slávka, tajemné děvče, které Tondovi obrátí svět naruby. Film o tom, jaké je to být jiný, příběh o přátelství a fantazii natočil režisér Filip Pošivač a produkovala ho Pavla Janoušková Kubečková ze společnosti nutprodukce. Státní fond kinematografie podpořil snímek ve výzvách na vývoj i výrobu animovaného filmu, a také filmovou pobídkou. Film vstoupí do českých kin již 2. listopadu. Druhým českým zástupcem v této sekci je krátký film Deniska umřela režiséra Phillipa Kastnera z FAMU, který měl premiéru na Berlinale v sekci Generation Kplus, kde získal Zvláštní uznání dětské poroty. 

 

 

 

Už tě nemám rád / I Don’t Love You Anymore

Sekce: International Competition
Hraný / Česká republika, Slovensko, Rumunsko 2023 / 110 min
Režie: Zdeněk Jiráský
Producent: Jordi Niubó – i/o post (CZ)
Koproducenti: Arina (SK), Tangaj Production (RO)
Podpora Státního fondu kinematografie: vývoj a výroba, celkem: 5,720 mil. Kč

 

Světloplachost / Photophobia / Svetloplachosť               

Sekce: Documentary Competition 
Hraný, dokumentární / Slovensko, Česká republika, Ukrajina, 2023 / 71 min
Režie: Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík
Producenti: Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková – Punkchart films (SK), Tomáš Michálek, Kristýna Michálek Květová – Cinémotif Films (CZ)
Koproducenti: RTVS (SK), Česká televize (CZ), Arthouse Traffic (UA), partizanfilm (SK)
Podpora Státního fondu kinematografie: výroba dokumentárního filmu: 1,9 mil. Kč 
Podpora ze schématu filmových pobídek: 500 tis. Kč

 

Tonda, Slávka a kouzelné světlo / Tony, Shelly and the Magic Light

Sekce: Family Cinema Weekend 
Animovaný / Česká republika, Slovensko, Maďarsko 2023 / 82 min
Režie: Filip Pošivač
Producenti: Pavla Janoušková Kubečková – nutprodukce (CZ), Jakub Viktorín – nutprodukcia (SK)
Koproducenti: Česká televize, Filmfabriq (HU), Kouzelná animace (CZ), RTVS (SK)
Podpora SFKMG: vývoj a výroba animovaného filmu celkem: 15,5 mil. Kč
Podpora SFKMG ze schématu filmových pobídek: alokace 5,9 mil. Kč

 

Deniska umřela / Dede Is Dead

Sekce: Family Cinema Weekend
Animovaný, Česká republika 2023 / 8 min
Režie: Philippe Kastner
Producent: FAMU 

 

 

Kontakt:
Jiří Vaněk

Communications Coordinator
STÁTNÍ FOND KINEMATOGRAFIE
M: +420 777 501 624
E: jiri.vanek@fondkinematografie.cz
W: www.fondkinematografie.cz

 

 

 

 

 

 

Soubory ke stažení
TISKOVÉ ODDĚLENÍ

Jana Malíková
Vedoucí tiskového oddělení
Tisková mluvčí
T: 257 085 444
M: 606 752 051
E: jana.malikova@mk.gov.cz


Petra Hrušová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 362
M: 725 700 095
E: petra.hrusova@mk.gov.cz


Ivana Awwadová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 484
M: 777 457 341
E: ivana.awwadova@mk.gov.cz


Jana Zechmeisterová
Pracovnice tiskového oddělení
T: 257 085 206
M: 702 210 656
E: jana.zechmeisterova@mk.gov.cz

info Novinářské dotazy prosím zasílejte na press@mk.gov.cz.

Ostatní (včetně dotazů dle zák. č. 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím) směřujte na epodatelna@mk.gov.cz, odkud budou zaslány příslušným odborným útvarům k vyřízení.

Spojte se s námi