Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Ocenění za dlouhodobý přínos pro město Jihlava dnes převzal David Drevňák. Věnuje se romským dětem, pracuje i jako asistent prevence kriminality

05. října 2023
Čtení na 2 minuty
Asistent prevence kriminality David Drevňák převzal 5. 10. 2023 z rukou primátora Petra Ryšky Cenu Rady města Jihlavy (FOTO: se svolením, město Jihlava)
Asistent prevence kriminality David Drevňák převzal 5. 10. 2023 z rukou primátora Petra Ryšky Cenu Rady města Jihlavy (FOTO: se svolením, město Jihlava)
Výjimečného ocenění se dnes dostalo jednatřicetiletému Davidovi Drevňákovi, který z rukou primátora Jihlavy Petra Ryšky převzal Cenu Rady města Jihlavy. Cenu uděluje Rada města Jihlavy fyzickým a právnickém osobám za významný přínos pro město spočívající zejména v činnosti vedoucí k rozvoji Jihlavy nebo propagaci, za ekonomický přínos, za aktivity v mezinárodním měřítku, za významné ovlivnění veřejného dění a podobně.

Oceněný Rom působí u Městské policie coby asistent prevence kriminality a ředitel Městské policie byl jedním z iniciátorů návrhu na toto ocenění.

„David Drevňák si toto ocenění zaslouží. Obecně jsem byl k pozici asistenta prevence kriminality dost skeptický, ve většině případů to vůbec nefunguje, jak má. Ale to ale neplatí pro pana Drevňáka. Kromě práce, za kterou je placený, toho dělá spoustu věcí jen ze svého přesvědčení, zadarmo. Dal dohromady klubovnu, v které pracuje s dvaceti bezprizorními dětmi, je tam defacto denně.  Stejně tak nám účinně pomáhá při komunikaci,“ řekl pro zpravodajský server Romea.cz ředitel Městské policie Jan Frenc.

Přes svůj mladý věk toho má David hodně za sebou. Ačkoliv je vyučený zedník, od roku 2016 do roku 2020 pracoval v Oblastní charitě Jihlava. Během tohoto období organizoval různé kulturní akce, pracoval s problémovými dětmi a pomáhal v poskytování sociálních služeb. V roce 2020 pak založil vlastní neziskovou organizaci, spolek AV-Amari Vysočina, který se věnuje především pořádání kulturních akcí, organizaci sportovních aktivit a práci s dětmi.

Čestné občanství města Jihlavy

Čestné občanství je nejvyšší pocta, kterou může město Jihlava udělit a uděluje jej Zastupitelstvo města Jihlavy za zcela mimořádné zásluhy ve všech oblastech lidského působení. Čestné občanství lze udělit fyzické osobě, a to nejen občanovi ČR, ale i cizímu státnímu příslušníku nebo osobě bez státní příslušnosti. Čestné občanství lze udělit za života nebo in memoriam.

Ve funkci asistenta prevence kriminality pracuje tři roky a jeho práce vyústila v toto ocenění, které radní udělují fyzickým a právnickém osobám za významný přínos pro město spočívající zejména v činnosti vedoucí k rozvoji Jihlavy nebo propagaci, za ekonomický přínos, za aktivity v mezinárodním měřítku, za významné ovlivnění veřejného dění a podobně.

„Ocenění si nesmírně vážím. Vím, že jedním z těch, kteří ocenění navrhovali, byl i pan ředitel Frenc.  Za to mu děkuji. Také to znamená, že je moje práce i práce mých kolegů vidět, že se jí jiní váží,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz oceněný David Drevňák. “Vždy jsem rád pracoval s lidmi, tato práce mě zcela naplňuje. Když vidíte, jak si jde romský táta poprvé kopnout se svým synem do míče, víte, že vaše práce má smysl. Vše, kdo k mému ocenění přispěli, moc děkuji,“ dodal David Drevňák. 

Až do 30. listopadu 2023 mohou zájemci navrhovat další Jihlavany na Cenu města Jihlavy nebo na čestné občanství. Návrh lze podat písemně pomocí vyplněného formuláře. Ten je potřeba adresovat odboru školství, kultury a tělovýchovy a doručit ho na podatelnu Magistrátu města Jihlavy.

Asistent prevence kriminality David Drevňák (FOTO: se svolením, město Jihlava)

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon