zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Močál Story Ivana Mládka

Ivan Mládek + učinkující muzikálu Močál story na TK

autor: archiv divadla   

zvětšit obrázek

Na Malé scéně Hudebního divadla v Karlíně se sešel realizační tým muzikálu MOČÁL STORY Ivana Mládka. O otevření Malé scény jsme na našem portále už informovali. Světová premiéra rodinné komedie s písněmi Ivana Mládka je plánovaná na 20. listopadu 2023. Režií byl pověřený Vilém Dubnička. Choreografii má na starosti Tomáš Smička. Vše se odehraje na scéně Martina Černého a v kostýmech Andrei Pavlovičové. Felix Slováček jr. bude dirigovat kapelu a postará se o hudební nastudování. V hlavních rolích se můžeme těšit na Martina Písaříka nebo Martina Sobotku, Filipa Hořejše, Ivu Pazderkovou nebo Michaelu Tomešovou, Barboru Munzarovou nebo Radku Coufalovou.

„Přiznám se, že ze všech inscenátorů, co tady jsou, asi vím o hře nejméně,” překvapil Ivan Mládek a vysvětlil: “Úplně jsem to zapomněl. Před dvaceti lety jsem dostal zakázku od agentury Aura-Point, honem potřebovali nějaký dětský muzikál, s tím, aby tam byly moje nejprofláklejší písničky. Napsal jsem nějaké texty, propojil jsem písničky. A vůbec jsem netušil, jak to dopadne. Scénář už jsem nenašel. Na agentuře Dilia ho objevili Pixovy.“
Hra Ivana Mládka je celá nejen protkaná jeho písničkami, které dobře známe, ale je psaná ve verších, což je velká výzva pro herce. Ve hře zazní písničky notoricky známé jako je např. JOŽIN Z BAŽIN, POCHOD PRAHA PRČICE, MEDVĚDI NEVĚDÍ, ZOBALI VRABCI ZOBALI či PRACHOVSKÉ SKÁLY, ale i ty méně známé jako třeba VYLUČOVÁNÍ.

Příběh je zcela jednoduchý - o ztracené spolužačce. Její zmizení řeší dva popletení policisté a na cestě za jejím nalezením společně potkají mnoho postav z Mládkových písniček – Jožina z bažin, Lindu, Jendu Bendu, upíry. Představení bude doprovázet živá kapela s kapelníkem Felixem Slováčkem jr. a pobaví se u něj celá rodina.
„Pro nás je dobře, že si to Ivan Mládek nepamatuje,“ přiblížil režisér Viléma Dubnička. „Rád bych pozval Ivana Mládka na představení. Jak to dopadne, nevíme. Doufám, že herci do toho humoru a do té absurdity vnesou další rozměr. Písničky Ivana Mládka všichni známe, a věřím, že se diváci přijdou podívat. Jen ty písničky už nebude zpívat pan Mládek, abych to uvedl na pravou míru.”

Ve zmiňovaném představení nevystupují jen dospělí herci, ale také děti. I to je jedním z cílů Malé scény – hledání nových talentů prostřednictvím Muzikálových kurzů. Ty nejsou jediným způsobem, kterým Malá scéna HDK vyhledává talenty. Pořádá totiž i soutěž dětských souborů základních, středních i uměleckých škol – Cenu Eduard. Pojmenovaná je po zakladateli karlínského divadla Eduardovi Tichém. Aktuálně spouští druhý ročník soutěže, do níž se lze přihlásit na webových stránkách do konce ledna příštího roku.

Muzikál Močál story už 20. listopadu 2023 na Malé scéně Hudebního divadla Karlín. “Budeme se snažit dát další muzikálu další rozměr a diváky překvapovat. Právě ten absurdní humor umožňuje lidstvu přežít. Situace s nimiž si nevíme rady, řešíme s humorem,“ uzavřel režisér Vilém Dubnička.
Termíny + vstupenky na www.hdk.cz.

2.10.2023 13:10:48 Josef Meszáros | rubrika - Muzikály