Přes sedm tisíc závodníků o víkendu na oblastních závodech

5.10.2023 Petr Klimpl

Přes sedm tisíc závodníků o víkendu na oblastních závodech

Na víkend jsou připraveny v oblastech oblastní žebříčky. Dohromady je na všechny závody přihlášeno téměř 7500 závodníků.

Sobota

OK Kamenice připravuje dva závody Středočeského a Pražského žebříčku s centrem na louce u obce Bohuliby. Oba závody se poběží v kopcovitém terénu nad řekou Sázavou, kde je listnatý les převážně bez podrostu. Jde o dosud nepoužitý prostor pro orienťák, je to velmi netypický terén pro OB! Dopoledne se běží lesní sprint na mapě Kličminda (autor Petr Uher). Tratě pro více jak sedm stovek přihlášených postavil Adam Hájek v nejatraktivnější části prostoru s abnormální hustotou prohlubní (pozůstatky zlatokopecké činnosti). Odpolední krátkou trať připravil Petr Bašus, téměř devět stovek přihlášených závodníků čekají tratě na mapě Klondike (autor Petr Uher). Nejdelší tratě čekají členité svahy nad řekou, v celém prostoru jsou masivní pozůstatky zlatokopecké činnosti – jámy, prohlubně, lomy. V prostoru je minimální množství cest, žádná těžba či paseky, žádný kůrovec.

V jižních Čechách proběhne první etapa 49. ročníku závodu Vodňanský kapr s centrem u Penzionu Zámek Drahonice. Pořadatelé z oddílu orientačního běhu TJ Sokol Pražák přivítají na startu tři stovky závodníků, které čeká klasická trať postavená Janem Peckou a Romanem Kouckým na mapě Knížecí kámen (mapoval Radim Ondráček).

V západních Čechách pořádá OK Lokomotiva Plzeň krátkou trať. Tratě pro necelých tři sta závodníků postavila Tereza Stehlíková na mapě U Háje Zelenýho (autor Jiří Valeš). Poběží se v dobře dobře průběžném lese, který je pouze místy zarostlý, s vysokou hustotou cest, s množstvím jam a terénních tvarů po těžbě. Centrum je v Krchlebech.

Krátkou trať Ještědského žebříčku pořádá Slavia Liberec orienteering. Centrem je Sportovní areál Viking Pilínkov. Přihlášeno je necelých 500 závodníků, které čekají tratě od Erika Heczka a Petra Kruliše. Poběží se na mapě Palouček (autor Ivo Habán) ve zvlněném podhorském terénu s porostovými detaily, kde je střední síť cest, v terénu je těžší běžecká podložka.

Východočeský pohár má na pořadu 16. kolo. Krátkou trať pořádá Sportcentrum Jičín. Přes osm stovek závodníků najde centrum na louce u obce Stav. Poběží se na mapě Špica, kterou mapoval Tomáš Hanzl. Tratě postavil Jan Vaníček v porostově pestrém lese s relativně hustou sítí komunikací, kde jsou místy terénní detaily (pozůstatky po těžbě, staré meze).

Klasickou trať Ligy Vysočiny pořádá oddíl orientačního běhu UNITOP SKP Žďár nad Sázavou s centrem v Areálu VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou. Stavitelé tratí Jan Novohradský a Vlastimil Forst měli k dispozici mapy Babín 15 a Křivák (mapoval Zdeněk Rajnošek). Poběží se ve Vysočinském lese s mírným převýšením, kde je dobrá viditelnost, hustá síť komunikací, na mnoha místech jsou zbytky po těžbě.

V Moravskoslezském kraji čeká necelé tři stovky přihlášených závodníků krátká trať, kterou pořádá Sportovní klub orientačního běhu Ostrava. Centrum závodu bude u Hospůdky Mokřinka, poběží se v lese mezi obcemi Dolní Lhota, Vřesina, severně nad tramvajovou tratí, kde je mírně zvlněný členitý terén s údolíčky, je tam středně hustá síť cest. Tratě na mapě Na Sklopčici (mapoval Tomáš Vavřík) postavil Tomáš Berger.

Závod Hanáckého žebříčku na klasické trati pořádá Klub vytrvalostních sportů Šumperk. Necelé tři stovky závodníků najdou centrum ve Ski areálu Sobotín. Připravena je mapa Hubertova studánka 2023 (hlavní kartograf Zdeněk Rajnošek) v kopcovitém horském terénu, který je porostově i detailově bohatý. Staviteli tratí jsou Jakub Jílek, Daniel Tomanek a Dominik Gedeon.

Společný žebříček pro Jihomoravskou a Hanáckou oblast je v Uhřicích. KOB ALFA Brno přivítá na startu necelých pět stovek závodníků, které čeká klasická trať. Poběží se na mapě U tří dubů, autore je Libor Adámek, který staví i tratě, v terénu Ždánického lesa, který je kopcovitý, převážně dobře průběžný s hustou sítí cest.

Neděle

Přes osm stovek přihlášených závodníků čeká klasická trať Pražského a Středočeského žebříčku. Pořádá ji oddíl orientačního běhu VSK ČVUT Fakulta Stavební Praha s centrem na koupališti v Úvalech. Poběží se na v rovinatém terénu, který je porostově mírně členitý, s hustníky a pasekami převážně v pásech, je tam vysoká hustota cest, částečně v pravidelné síti; v některých částech prostoru terénní detaily - prohlubně. Mapu připravil Milan Borovička, který postavil i tratě.

V jižních Čechách je druhá etapa Vodňanského kapra. Vše je stejné jako u sobotní první etapy, jen se běží zkrácená trať s handicapovým startem podle výsledků 1. etapy.

Stejně jako v sobotu pořádá OK Lokomotiva Plzeň v Krchlebech Západočeský oblastní žebříček. Klasickou trať pro necelých tři sta závodníků postavil Petr Stehlík na mapě Vytuněná Výtuň (autoři Jiří Vištejn a Jiří Valeš). Poběží se v dobře dobře průběžném lese, který je pouze místy zarostlý, s vysokou hustotou cest, s množstvím jam a terénních tvarů po těžbě.

V Ještědské oblasti připravuje OK Chrastava v Hrádku nad Nisou (areál kempu Kristýna) dva závody Ještědského žebříčku. Oba jsou to sprinty, na které je přihlášeno téměř čtyři sta závodníků. Dopoledne se běží ve městě Hrádek nad Nisou na mapě od Ivoše Habána v městské zástavbě a přilehlých parcích a v sídliště, kde je běžecký podklad asfaltové cesty, dlažební kostky, trávník, tratě postavila Kateřina Kašková. Odpoledne proběhne sprint v areálu Kristýna na mapě, kterou mapoval Radek Novotný a revidoval Ivo Habán. Tratě postavil Ivan Vydra v terénu, kde jsou pískové, asfaltové i lesní cesty, dřevěné chodníčky, lesní porosty, místy je hustý podrost.

Podrobnosti o závodech najdete v IS ORIS.


« zpět