Kdy se ve mně objevila touha sloužit swingu, to nevím. Co vím ale stoprocentně, že z té cesty neuhnu

5. říjen 2023

Český král swingu Jan Smigmator byl hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně. Nedávno koncertoval v newyorské Carnegie Hall a teď se vrací do Hradce Králové, kde vystoupí v rámci úspěšného turné s americkým saxofonistou Scottem Hamiltonem a jazzovým kvartetem. Součástí koncertu v Petrof Gellery bude 29. října i křest alba "Jan Smigmator Live in New York". 

V Carnegie Hall chce zpívat každý zpěvák. „Člověk si ji může pronajmout, ale i k tomu vede dlouhá cesta. Umělec musí podstoupit schvalovací kolečko. My jsme na jejich finální souhlas čekali tři čtvrtě roku,“ popisuje Jan Smigmator.

Dva lidé mohou jít po stejné cestě, jeden z nich příležitosti vidí a druhý ne. Myslím, že já je vidím. Muziku miluju celým svým bytím.
Jan Smigmator, swingový zpěvák

„Člověk by měl jít naproti vzácným momentům. Dva lidé můžou jít po stejné cestě, jeden z nich ty příležitosti vidí a druhý ne. Myslím, že já je vidím. Muziku miluju celým svým bytím. Už jako osmnáctiletý kluk jsem si za poslední prachy koupil jízdenku na autobus do Londýna a vstupenku na koncert Tonyho Benneta. Protože jsem neměl peníze na hotel, chodil jsem nočním Londýnem a ráno jsem jel sedmnáct hodin zpátky do Prahy,“ vzpomíná.

„Takovéto věci jsem ve svém životě absolvoval mnohokrát. To jsou ty inspirace do budoucna,“ usmívá se zpěvák.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové se zpěvákem Janem Smigmatorem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související