ČTK otevřela renovované PressCentrum, rozšiřuje své služby na zakázku

foto Slavnostní otevření zrekonstruovaného PressCentra ČTK, které je určeno pro pořádání tiskových konferencí, eventů, workshopů a dalších podobných akcí, 5. října 2023, Praha. Zleva moderátorka Světlana Witowská, šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková, ředitel zpravodajství České televize Petr Mrzena a šéfredaktorka zpravodajství Českého rozhlasu Julie Stejskalová při debatě o proměnách veřejnoprávních médií.

Praha - Česká tisková kancelář (ČTK) oficiálně otevřela zrenovované PressCentrum ve svém sídle v Opletalově ulici 5 v Praze. Jeho součástí je sál pro 50 sedících účastníků, velkoplošná obrazovka, fotostěna pro zakázkové fotografování, v zázemí je také audiovizuální studio. Cílem veřejnoprávní agentury je opět udělat z PressCentra ČTK prestižní místo k pořádání tiskových konferencí, veřejných debat či kulatých stolů, řekl její generální ředitel Jaroslav Kábele.

Fotogalerie

“Chceme, aby se zde na dobré adrese v centru Prahy setkávali experti a mistři všech oborů s novináři a aby výstupy z těchto setkání oslovily široké čtenářské nebo divácké fórum,” dodal.

PressCentrum fungovalo jako místo tiskových konferencí a zázemí pro novináře od první republiky. Budova, v níž ČTK sídlí, byla postavena v letech 1928 - 1930. Původnímu účelu sál PressCentra sloužil do poloviny 90. let, poté byly prostory pronajímány k jiným účelům.

Rekonstrukce začala na jaře 2023 a stála zhruba šest a půl milionu korun. ČTK náklady na ni zaplatila z vlastního rozpočtu, který není dotován žádnými státními příspěvky ani poplatky podobnými rozhlasovým či televizním.

“Z ekonomického hlediska je PressCentrum součástí našich komerčních aktivit, kterými se snažíme spolufinancovat výrobu nezávislého zpravodajství. Podobně jako nám k tomu slouží pronájem nevyužitých prostor v našich budovách, tvorba a distribuce tiskových sdělení, videostreamy na zakázku nebo speciální tištěné nebo webové přílohy,” upřesnil Kábele. Nabídku služeb PressCentra lze nalézt na https://www.ctk.cz/sluzby/presscentrum/.

Slavnostním otevřením PressCentra si ČTK zároveň připomíná 105. výročí svého vzniku. Národní zpravodajská agentura byla založena ve stejný den jako Československá republika, tedy 28. října 1918, tehdy jako agentura státní. Jako veřejnoprávní agentura nezávislá na státu funguje od rozdělení federace v roce 1993.

Večernímu slavnostnímu otevření dnes předcházela akce pro školy s názvem Četka učí o 105, kterou uspořádala Akademie ČTK společně s projektem Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni. V rámci ní se konala debata šéfů zpravodajství a mladých výrazných tváří všech tří českých veřejnoprávních médií, tedy České televize, Českého rozhlasu a ČTK. Po jejím skončení uspořádala ČTK pro studenty tematické workshopy zaměřené na fotožurnalistiku, zahraniční zpravodajství a využití nástrojů AI ve zpravodajství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď